03 Δεκεμβρίου 2013

Κατοχή - Οινιάδες - Δήμος Μεσολογγίου και Λαθρομετανάστες


Έχει πάρει έντονες διαστάσεις, επιτέλους, το θέμα των λαθρομεταναστών εργατών και μη, στην περιοχή μας.
Αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια τώρα και έχουν γίνει συνεχόμενες αναφορές επί του θέματος για την εργασία και την υγεία και τις όλες επιπτώσεις φυσικά.
Τους φέρνουν - έρχονται οι άνθρωποι αυτοί από άλλη χώρα με την καλύτερη ελπίδα βίου, όπως θα γινόταν στον καθένα μας όταν θα είχαμε μεταναστεύσει σε κάποια άλλη χώρα.

Εδώ λοιπόν έχουν έρθει για εργασία διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων από διαφορετικές χώρες:
Αλβανοί - Ρουμάνοι - Βούλγαροι κτλ., οι περισσότεροι έρχονται εδώ χωρίς καν να έχει γίνει έλεγχος στα χαρτιά τους, χωρίς ιατρική ενημέρωση υγείας και χωρίς στέγαση, χωρίς κάποια προοπτική χωρίς τίποτα και ότι δηλώσουν είναι, όνομα και ειδικότητα.
Μάλιστα δεν δηλώνονται καν ούτε για το φόρο που οφείλει ο καθένας στο κράτος που δουλεύει, μεγάλο παράδειγμα και σύγκριση οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό και οι αλλοδαποί στην Ελλάδα. Δείτε και καταλάβετε ποιος είναι φοροδιαφυγάς και πολλές φορές μάλιστα με την ευλογία των δικών μας δακτύλων: είτε αυτοί είναι  λογιστές (;) κι όμως ναι, είτε εργοδότες, είτε οι ίδιοι εργάτες που ζητάνε να μη δηλωθούν και παίρνουν λιγότερα λεφτά.
Ακούω όμως συχνά δικούς μας που ζουν έξω να λένε: εμείς εκεί έχουμε το φόρο κάθε μήνα, έχουμε το πρόστιμο όταν πάμε και παρκάρουμε σε πλατείες, έχουμε το ένα έχουμε το άλλο, δηλαδή ίδια δικαιώματα με το Γερμανό, Νορβηγό, Γάλλο, Καναδό, Αυστραλό κτλ.
Εμείς μοιάζουμε με το αχούρι της Ευρώπης και τελικά γίναμε αυτό.
Οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των εργατών στο χωριό μας αλλά και στα περίχωρα έχει ως εξής: 
Ζουν σε αποθήκες, σε χαλάσματα κτηρίων φτιάχνοντας αυτοσχέδιες ναύλων κατοικίες, δεν έχουν κάνει εξετάσεις και δεν έχουν ελεγχθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται, δε δηλώνονται στην εργασία και τα χρήματα γίνονται τα γνωστά <<μαύρα>>. Άραγε το παθητικό μεγάλο αφού τα χρήματα αυτά φεύγουν και στο έλλειμμα εμείς θα χρεωθούμε.   
Ο Γ. Καλόκληρος έχει αναφερθεί σε αυτήν την κατάσταση στο χωριό μας πολλές φορές μιλώντας για τις καταστάσεις από τη γέφυρα ως τις εγκαταστάσεις της ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ, ναι τις εγκαταστάσεις που έγιναν έργα στο χωριό μας και τώρα είναι σαν σε βομβαρδισμένο τοπίο.
Ο αντιδήμαρχος Π. Καρατσώλης είχε ξεσηκώσει το θέμα μετά το θάνατο ενός βρέφους σε έναν καταυλισμό των "εργατών" αλλά και πλήθος κατοίκων έφερε αντιδράσεις για τις όλες συνθήκες που επικρατούν.
Όταν κύριοι δεν υπάρχει υποδομή γιατί να εκμεταλλευόμαστε συνανθρώπους; γιατί να τους αναγκάζουμε να δουλεύουν σαν σε καταναγκαστικά έργα και να μην τους φροντίζουμε αφού τους έχουμε στη δούλεψή μας;
Γιατί απλά είναι φτηνά τα μεροκάματα, αδιαφορούμε για το τι και πως θα ζήσουν, τους πετάμε ένα κομμάτι ψωμί,δουλεύουν από 12 ως και 15 ώρες τη μέρα, δουλεύουν ανασφάλιστοι και αφορολόγητα. 
Η περιοχή δεν έχει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας ξένων στην περιοχή, αλλά και τα δικά της παιδιά μένουν άνεργα και δε δέχεται κανείς τις δικαιολογίες περί τεμπελιάς ή ότι δε γουστάρουν.
Όσοι έχουν αιτηθεί εργασία κάπου έχουν ξεχαστεί και μένουν στην αναμονή θα σε ειδοποιήσουμε.
Εκτός των "εργατών" η σκούπα έφερε και μη εργάτες οι οποί είναι μόνιμα ζητιάνοι - κλέφτες και καταλήγουν σε επικίνδυνη συμπεριφορά που λόγω κλοπών και παρανομιών μπορεί να υπάρξουν και συγκρούσεις με θύματα εκατέρωθεν.
Γίναμε γνωστοί από εφημερίδες, κανάλια και μάλιστα επίκαιρο θέμα όχι όμως από την καλή μας πλευρά, που έχουμε τόσα πολλά να διαφημίσουμε, αλλά από την πλευρά που δεν μας τιμά ιδιαίτερα αφού φταίμε κι εμείς.
Έχουμε πόρους, έχουμε εργατικό δυναμικό, ας φερθουμε σαν το παράδειγμα κάποιων ξένων χωρών και να βάλουμε σειρά, να μην δείχνουμε άλλο πρόσωπο στα λόγια ας γίνει και πράξη.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρακάτω δημοσίευμα από το Βήμα:

Τι κατήγγειλαν Ρουμάνοι στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων για τις συνθήκες "εργασίας" , τι διαπίστωσαν οι αστυνομικοί που κατέφθασαν στην περιοχή


Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δράστες τους εξανάγκαζαν να εργάζονται επί 12 ώρες καθημερινά χωρίς αμοιβή, ενώ τους είχαν βάλει σε παλιά αποθήκη όπου διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες. Όπως έγινε γνωστό στις 28 Νοεμβρίου πήγαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής δύο Ρουμάνοι και κατήγγειλαν ότι πριν από ένα μήνα περίπου «στρατολογήθηκαν» στη Ρουμανία από τους δυο συλληφθέντες συμπατριώτες τους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία στη χώρα μας, σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια, που θα τους παραχωρούσαν οι ίδιοι. Κατά τη διερεύνηση της καταγγελίας εξακριβώθηκε ότι από διάφορα χωριά της Ρουμανίας το κύκλωμα είχε συγκεντρώσει περίπου εξήντα άτομα, τα οποία με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσολογγίου.
Εκεί παρελήφθησαν από τον 31χρονο δράστη, ο οποίος τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, όπου διέμεναν σε άθλιες συνθήκες. Από την επόμενη ημέρα τους ανάγκαζαν να εργάζονται επί 12ωρο, καθημερινά, στη συγκομιδή μανταρινιών σε χωράφια, χωρίς να τους δίνουν χρήματα ως αμοιβή, που έπαιρναν ωστόσο τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους.
Ο 53χρονος και η 51χρονη ήταν υπεύθυνοι για τις επαφές και τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αμοιβή των εργατών και των ίδιων, ο 39χρονος, ο 56χρονος και ο 54χρονος ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους στα χωράφια και σχεδόν όλοι ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρησή τους και την επιστροφή τους στην αποθήκη, όπου διέμεναν. Επιπλέον, τους υποχρέωναν, κάθε άτομο να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ το μήνα, σαν ενοίκιο για τη διαμονή στην αποθήκη.
Στις 27 Νοεμβρίου όταν τα θύματα επιχείρησαν να διαφύγουν, ο 31χρονος υπήκοος Ρουμανίας τους αντιλήφθηκε και αφαίρεσε τα δελτία ταυτότητάς τους, ενώ τους κλείδωσε σε χώρο της αποθήκης, από όπου κατάφεραν να αποδράσουν με τη συνδρομή άλλου ομοεθνή τους. Οι αστυνομικοί στη συνέχεια εντόπισαν το χώρο που διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες και κατά την επέμβαση των αστυνομικών συνελήφθησαν τα μέλη του κυκλώματος.
Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11.000 ευρώ, δυο δελτία ταυτότητα Ρουμανικών Αρχών, ένα περίστροφο, πολλές σημειώσεις με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη, ένα φορτηγό και ένα αγροτικό όχημα.
Στα θύματα τα οποία βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση παρέχεται ψυχολογική και ιατρική βοήθεια μέχρι να επιστρέψουν στη Ρουμανία σύμφωνα με επιθυμία τους σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρουμανίας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.

(αναφορές υπάρχουν και στην εφημερίδα Αιχμή)