06 Δεκεμβρίου 2013

Αλλοδαποί εργάτες στην Κατοχή εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα επισκέφτηκαν την Κατοχή και το Λεσίνι, στο διαμέρισμα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, υπεύθυνοι της Ρουμανικής πρεσβείας και μας πληροφόρησαν ότι θα τακτοποιήσουν ενέργειες που χρειάζονται για την απέλαση των Ρουμάνων λαθρομεταναστών στη χώρα τους με έξοδα της Ρουμανίας.
Επίσης έγινε κατάσχεση κυρίως οχημάτων που ήταν ακατάλληλα για οδήγηση ή παράνομα.


Έχουμε να παρατηρήσουμε κάτι σημαντικό σε αυτό το θέμα με τους αλλοδαπούς, γιατί πήρε διαστάσεις περίεργες και κυρίως σε τοπική ενημέρωση αλλά και στα media πανελλαδικά.
Η Κατοχή δεν είναι σταθμός λαθρομεταναστών, δεν είναι φυλακή τους ή χώρος κακοποιημένων εργατών και πολλά ακόμη όπως άφησαν να φανεί προς τα έξω.
Η Κατοχή, το Νεοχώρι, Πεντάλοφος, Γουριά, Λεσίνι, Μάστρο και οι οικισμοί : Μαγούλας και Φράξος, δηλ. ο πρώην δήμος Οινιαδών, ποτέ δεν ήταν κάποιο γκέτο λαθρομεταναστών ή κακοποίησής τους. Αντιθέτως ερχόταν εδώ για δουλειά σ΄αυτά τα μέρη και όχι μόνο εργαζόταν αλλά και ελεύθεροι ήταν.
Κανείς δεν τους έκλεισε κάπου από εμάς, κανείς μας δεν τους είδε ρατσιστικά. Η ζημιά ήρθε από αλλού. Ναι από εκείνους που μάζευαν καραβάνια ανθρώπων και τους έλεγαν ελάτε στην Ελλάδα για δουλειά με καλά λεφτά, τους μάζευαν χωρίς να έχουν καν τα τυπικά: εξετάσεις, χαρτιά νόμιμης μετανάστευσης, κάρτα εργασίας ακόμη και πιστοποίηση νόμιμου βίου, (ποινικό μητρώο).
Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε για λόγους υγιεινής, συνθήκες άθλιες διαβίωσής των, για μη ελεγχόμενη κατάσταση στη συμπεριφορά τους και για αμέτρητες κλοπές.
Έχουν γίνει αναφορές όχι σήμερα αλλά και στο παρελθόν πριν κάποια χρόνια ως και ο δήμος Οινιάδων τότε και Ι.Π. Μεσολογγίου σήμερα.
Τα δέντρα στις όχθες του ποταμού κομμένα, σπασμένες αποθήκες και σπίτια αρπάζοντας ότι βρουν, από λάδι ως ρούχα και ποδήλατα. Οι διαμαρτυρίες και η αγανάκτησή μας έφτασε στο απροχώρητο και μετά ήρθαν στη φόρα αποτελέσματα περί λαθραίας εισόδου και τα σχετικά.
Οι Κατοχιανοί πάντα τους πρόσφεραν από ρούχα ως και τροφή και αυτό είναι η φιλοξενία που μας διακρίνει.
Φυσικά δεν ήταν όλοι οι αλλοδαποί - εργάτες έτσι. Υπήρχαν και εκείνοι που είχαν όλα τα χαρτιά τους ως και κάρτα υγείας, οι οποίοι φυσικά και δεν ενοχλήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αστυνομία πέρα του τυπικού ελέγχου.
Ο τόπος και οι κάτοικοι δεν είναι αρνητική διαφήμιση που συνιστά προσοχή και απομάκρυνση.

Katochi News