07 Δεκεμβρίου 2013

Κτήριο Συγγρού μετά την ανακαίνιση, τι;

Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο χωριό μας το παλιό δημοτικό σχολείο δωρεά του  Ανδρέα Συγγρού.
Γκρίνια είχαμε όλοι μας το τι θα γίνει και το κτήριο θα γκρεμιστεί από την αδιαφορία. Να που αυτό έχει κατά 90% ολοκληρωθεί και από πληροφορίες που πήραμε θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα είναι έτοιμο προς χρήση. 
Πάνω κάτω όλοι μας γνωρίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικό σκοπό.
Ο Δήμος έχει ένα πρόγραμμα να πραγματοποιήσει πάνω σ' αυτό και όπως φαίνεται θα το υλοποιήσει.
Δική μας πρόταση έχει κατατεθεί; εντελώς καμιά επίσημη, παρά μόνο συζητήσεις μεταξύ μας και αυτές όχι ολοκληρωμένες.
Μπορούμε να κάνουμε Λαογραφικό μουσείο ή να ζητήσουμε όσα ευρήματα υπάρχουν από τον αρχαιολογικό μας χώρο Οινιάδων ή να κάνουμε μια βιβλιοθήκη ή και χώρος εκθέσεων ή κάτι άλλο που να έχει σχέση με τον τόπο μας.
Δυστυχώς τίποτα καμιά πρόταση από κανέναν, τίποτα υπεύθυνο παρά μόνο μια γκρίνια γιατί εκείνο γιατί το άλλο.
Πρέπει να καταθέσουμε υπεύθυνες προτάσεις να το μιλήσουμε με τη δημοτική διοίκηση, αλλιώς ας μείνουμε στη μιζέρια του ανικανοποίητου που δεν κουνάει το δακτυλάκι του.
Τα περιθώρια στενεύουν και θα μείνουμε ξανά στάσιμοι χωρίς να ρισκάρουμε στο επόμενο μικρό βήμα του πολιτισμού.
Θα πάρουμε μερικά παραδείγματα: Αιτωλικο (Λαογραφικό Μουσείο και θεατρική ομάδα με την συμβολή των κατοίκων), Μπαμπίνη Ξηρομέρου (Λαογραφικό μουσείο, συμμετοχή κατοίκων), Αγράμπελο, Κατούνα Ξηρομέρου, Θέρμο (Αρχαιολογικό μουσείο και λαογραφικό επίσης), κτλ.
Όλοι αυτοί και περισσότερα ακόμη μέρη έκαναν προτάσεις, παρουσίασαν πρόγραμμα και ενωμένοι κατάφεραν πολλά. Βλέπεις εκεί η γνώση και η ομαδοποίηση των κατοίκων σε συνεργασία με οποιαδήποτε δημοτική αρχή έφερε αποτελέσματα.
Ας το δούμε πιο ζεστά, ας ρισκάρουμε σε έναν υγιή σύλλογο, ας κάνουμε μάθημα τα λάθη του παρελθόντως και ας κάνουμε το επόμενο βήμα. 
Το κτήριο του Συγγρού ανακαινίσθηκε, νεοκλασικό κτήριο που κράτησε τμήμα του παλιού δαπέδου και διορθώθηκε σημαντικά. Περιμένοντας λοιπόν να ολοκληρωθεί από μικροατέλειες ως και την πλήρη εμφάνισή του  ως προς χρήση στο κοινό, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι θα γίνει να υπάρχει ένα πλάνο και προτάσεις που μπορούμε να ζητήσουμε να μιλήσουμε.
Ας σώσουμε την ιστορία μας και τα έθιμά μας.

katochi news