04 Φεβρουαρίου 2014

Πάνω από 11 εκατ. ευρώ το χρόνο για προγράμματα Ελαιοκομικών Φορέων



Με χρηµατοδότηση που διατηρείται στα ίδια επίπεδα µε των προηγούµενων ετών, θα συνεχιστούν ως το 2020 τα προγράµµατα στήριξης για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές (τα γνωστά Προγράµµατα Οργανώσεων Ελαιοκοµικών Φορέων), σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η εφημερίδα Agrenda.
Image and video hosting by TinyPic





Συνεχίζονται και μετά το 2015 οι επιδοτούμενες δράσεις των ελαιοκομικών φορέων, αλλά με κίνδυνο για ίδια λάθη.
Για τη χώρα µας η κοινοτική χρηµατοδότηση ανέρχεται στα 11.098.000 ευρώ ετησίως, αλλά ο νέος κανονισµός δεν διαθέτει ασφαλιστικές δικλείδες που θα µπορέσουν να αποδώσουν µακροχρόνια θετικά αποτελέσµατα στην ελαιοκαλλιέργεια. Ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα ίδια λάθη και σε λίγες περιπτώσεις να «πιάσουν τόπο» τα τριετή αυτά προγράµµατα.
Άρθρο 29 (καν. 1308/2013)
Προγράµµατα στήριξης του τοµέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών
1. Η Ένωση χρηµατοδοτεί τριετή προγράµµατα εργασιών που καταρτίζουν οργανώσεις παραγωγών αναγνωρισµένες βάσει του άρθρου 152, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών αναγνωρισµένες βάσει του άρθρου 156 ή διεπαγγελµατικές οργανώσεις αναγνωρισµένες βάσει του άρθρου 157 σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους τοµείς:
α) παρακολούθηση και διαχείριση της αγοράς •
β) βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας•
γ) βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας µέσω εκσυγχρονισµού•
δ) βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής •
ε) σύστηµα ιχνηλασιµότητας, πιστοποίηση και προστασία της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και, ειδικότερα, παρακολούθηση της ποιότητας του ελαιολάδου που πωλείται στους τελικούς καταναλωτές•
στ) διάδοση πληροφοριών σχετικών µε τα µέτρα οργανώσεων παραγωγών, ενώσεων οργανώσεων παραγωγών ή διεπαγγελµατικών οργανώσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

Ποσοστά χρηματοδότησης ως 75%
2.Η χρηµατοδότηση της Ένωσης για τα προγράµµατα εργασιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 έχει ως εξής:
α) 11.098.000 ευρώ ετησίως για την Ελλάδα•
β) 576.000 ευρώ ετησίως για τη Γαλλία• και
γ) 35.991.000 ευρώ ετησίως για την Ιταλία.
3.Το ανώτατο ποσό ενωσιακής χρηµατοδότησης για τα προγράµµατα εργασιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ισούται µε τα ποσά που παρακρατούνται από τα κράτη µέλη. Η µέγιστη χρηµατοδότηση των επιλέξιµων δαπανών είναι:
α) 75% για δραστηριότητες στους τοµείς που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α), β) και γ)
β) 75% για επενδύσεις παγίου ενεργητικού και 50% για άλλες δραστηριότητες στον τοµέα που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο δ)
γ) 75% για τα προγράµµατα εργασιών που διεξάγονται σε τρεις τουλάχιστον τρίτες χώρες ή κράτη µέλη που δεν είναι παραγωγοί από αναγνωρισµένες οργανώσεις της παραγράφου 1 από δύο τουλάχιστον κράτη µέλη παραγωγής, στους τοµείς που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία ε) και στ), και 50 % για τις άλλες δραστηριότητες στους τοµείς αυτούς.
Η συµπληρωµατική χρηµατοδότηση εξασφαλίζεται από το κράτος µέλος και ανέρχεται σε ποσοστό έως 50% του κόστους που δεν καλύπτεται από την ενωσιακή χρηµατοδότηση.

Άρθρο 30
Κατ’ εξουσιοδότηση αρµοδιότητες
Προκειµένου να εξασφαλισθεί η αποδοτική και αποτελεσµατική χρήση της ενωσιακής ενίσχυσης που προβλέπεται στο άρθρο 29, και προκειµένου να βελτιωθεί η ποιότητα της παραγωγής του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, ανατίθεται στην Επιτροπή η αρµοδιότητα έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, σύµφωνα µε το άρθρο 227.