15 Ιουλίου 2014

Πανεπιστήμιο Kansas: Ένας θεσμός από το 1985 μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής στην Κατοχή


Και φέτος στο χωριό μας, όπως γίνεται από το 1985 κάθε δύο χρόνια, το Πανεπιστήμιο του Kansas μας επισκέφθηκε. Από 22 Ιουνίου ως και αρχές Αυγούστου θα παραμείνουν στο χωριό μας οι μαθητές με τους συνοδούς τους καθηγητές, σ΄ένα φιλικό περιβάλλον αφού με τους ντόπιους αποκτούν επαφές και γίνονται ένα στην παρέα και συμπεριφορά.
Τα οφέλη πολλά και αν διαβάσετε παρακάτω τα όσα μας λέει ο κ. Μπαλωμένος θα πάρετε μια γεύση πολιτιστικά και όχι μόνο σε τι ωφελείται το χωριό μας.
Ρωτήσαμε τον κ. Μάκη Μπαλωμένο μαζί με τη σύζυγό του Δημ. Πίτσικου, που είναι αυτή τη στιγμή οι κατάλληλοι αρμόδιοι  για να μας δώσουν μια ενημέρωση των επισκέψεων και της σχέσης που έχει γίνει θεσμός πια της Κατοχής με το πολύ γνωστό πανεπιστήμιο από το Kansas:

"Ένας θεσμός Ελλάδας και Αμερικής στην Κατοχή

Τα τελευταία είκοσι-οκτώ χρόνια όλοι εμείς γνωρίζουμε ότι μας επισκέπτεται το Πανεπιστήμιου  Κάνσας. Που εδρεύει στην πόλη Λόρενς Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το τμήμα θεάτρου και φιλμ επισκέπτεται το πανέμορφο χωριό μας συνήθως στα τέλη Ιουνίου κάθε δυο χρόνια και στεγάζεται στο 1 Δημοτικό Σχολείο Κατοχής. Η παραμονή τους στο χωριό  διαρκεί πέντε εβδομάδες. Μέσα στα πλαίσια αυτού του χρονικού διαστήματος οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ελληνική κουλτούρα, μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα και ιστορία. Συναναστρέφεται με την  κοινωνία του χωριού, επισκέπτεται τα αξιοθέατα του τόπου μας, και επιπλέον άλλα μέρη στην Ελλάδα. Τα μέρη που επισκέπτεται το πανεπιστήμιο είναι η Αθήνα, το Ναύπλιο, οι Δελφοί, τα Ιωάννινα και η Κεφαλονιά.
 Όπου τούς συνοδεύουμε, πάντα ακούμε, το έξης σχόλιο:  

     -“Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Κατοχή”.

Γιατί άραγε;

    Ίσως γιατί εμείς ως άνθρωποι είμαστε φιλόξενοι, και ξέρουμε να ζούμε αξιοπρεπώς και απολαμβάνοντας την ζωή . Μήπως είναι η μαγεία της θάλασσας; Tο ηλιοβασίλεμα; Tο ποτάμι του Αχελώου; Αναφέρομε σε κάποια από τα λίγα αγαθά που έχουμε σε αυτό τον πλούσιο τόπο που ζούμε και μαγεύουν κάθε επισκέπτη.

   Ας δούμε τι είναι αυτό το πρόγραμμα; Πότε άρχισε και τι προσφέρει;  Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1985 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο αξιότιμος Κύριος και δάσκαλος μου Γεώργιος Ρομπόλας  ξεκίνησε  αυτό το θεσμό με τον τότε Καθηγητή Άντρου Τσουμπακι και τον Γερμανό Καθηγητή Ουβε Χαουζ.
Ο Δρ.Τσουμπακι με τους φοιτητές ως θερινό μάθημα του Πανεπιστήμιου, έρχονταν στην Ελλάδα να μάθουν για τον αρχαίο πολιτισμό, και να ανεβάσουν μια παράσταση στο αρχαίο θέατρο Οινιάδων στα αγγλικα και ελληνικά.                                            
   Η βοηθός του καθηγητή  κ.Δημητρα Πίτσικου Καθηγήτρια Αγγλικών, η οποία είναι υπεύθυνη, και βραβεύτηκε από το πανεπιστήμιο για τα τόσα χρόνια υπηρεσίας ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Κάνσας στην Ελλάδα, ήταν από την αρχή στο πρόγραμμα και βοηθούσε να πραγματοποιηθεί όλο αυτό το σκηνικό όλα αυτά τα χρόνια. Τα καθήκοντα της κ.Πίτσικου είναι να παραδώσει μαθήματα Ελληνικών στους μαθητές ως βοηθός  Καθηγητή.  Να μεταφράζει κομμάτια του έργου που ανεβάζουν.  Επίσης είναι υπεύθυνη να συνοδεύει το πρόγραμμα σε άλλα μέρη της Ελλάδος και να χειρίζεται ότι της αναθέτει το πανεπιστήμιο.    
                               
   Το πρόγραμμα μετά από λίγα χρονιά το ανέλαβε ο καθηγητής Ντενίς Κρυστιλλες ο οποίος είναι και επίτιμος δημότης του Δήμου Οινιάδων που τιμήθηκε επί δημαρχίας Γεράσιμου Νεστορατου. Ο Δρ.Κριστιλλες είναι υπεύθυνος του προγράμματος τα τελευταία 17 χρόνια.   Από την στιγμή που ανέλαβε ο Δρ.Κριστιλλες το θερινό μάθημα έγινε και πιο δημοφιλές στους φοιτητές.          
Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα του πανεπιστημίου.  
           
   Ο αείμνηστος καθηγητής Τσουπμακι είχε ένα όνειρο για την Κατοχή και το Λόρενς, να γίνουν αδελφοποιημένες πόλεις. Αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα τον Οκτώβριο του 2009 επί Δημαρχίας Αντώνη Αλετρα. 

Σαν εκπρόσωπος του πανεπιστήμιου, και της πόλης του Λόρενς διαχειριστικά από την δική τους  πλευρά, αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Συνεργάστηκα με τον τότε και τώρα Αντιδήμαρχο κ. Παντελη Καρατσολη που υποστήριξε με μεγάλη προθυμία αυτή την προσπάθεια. Επίσης το δήμαρχο Αντώνη Αλετρα που μας ενίσχυσε με κάθε τροπο να πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία. Με την συνεργασία και των δυο δήμων συμφωνήσαμε να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο.

Ο κ. Αλετρας και Ο Δήμαρχος του Λόρενς, υπέγραψαν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης στην πόλη του Λόρενς στις 20 Οκτώβριου του 2009.

   Πως μπορεί να μας ωφελήσει μια τέτοια κίνηση; Κατά την γνώμη μου, μας διαφημίζει στο εξωτερικό και προβάλλει πολλά αγαθά που έχουμε ως κοινωνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέφουν πολλοί φοιτητές μετά από χρόνια να βλέπουν πάλι την Ελλάδα και προπάντων την Κατοχή. Είναι μια αρχή, που μπορεί να πει κάποιος, ότι στο εξωτερικό θα γίνουμε γνωστοί  προβάλλοντας την κουλτούρα μας. Ισως στο κοντινό μέλλον να γίνουμε και τουριστικός προορισμός, που θα ενισχύσει τον τόπο μας.  
Με τους φοιτητές εδώ αναζωογονείται η τοπική κοινωνία  οικονομικά ψωνίζοντας από τα τοπικά μαγαζιά μας, και επίσης να πληρώνουν άτομο να τους μαγειρεύει Ελληνικά παραδοσιακά φαγητα.  
Κατά την παραμονή τους οι φοιτητές απολαμβάνουν και την νυχτερινή ζωή του χωριού μας σε τοπικές καφετέριες της ακροποταμιάς.

Θα πει κάποιος:
 “ Γίνονται αυτά?”  να γίνουμε και εμείς σαν άλλα τουριστικά μέρη της Ελλάδας; Και βεβαία γίνονται! Αρκεί να υπάρχει θέληση και όραμα. Εγώ ελπίζω, ότι κάποια μέρα οι Οινιάδες και ο τόπος μας θα είναι κάτι το ξεχωριστό στους επισκέπτες. Εκτός από αυτό, η αδελφοποίηση έχει και κάποια προνόμια για τα παιδιά μας. Συμφωνήθηκε στο πρωτόκολλο εάν ένας μαθητής από τον Δήμο Οινιάδων θέλει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Κάνσας και τηρεί  της προϋποθέσεις γίνεται δεκτός. Η πόλη του Λόρενς και το πανεπιστήμιο θα βοηθήσει με κάθε μέσο να διευκολύνει το σπουδαστή σε πολλούς τομείς, όπως στέγαση, υποτροφίες που διανέμονται σε φοιτητές από άλλα κράτη. Επίσης, μέσου τον τοπικών αρχόντων και της πολιτείας μπορούμε και να αναπτύξουμε και σε άλλους τομείς που έχουν συμφωνηθεί μέσα στο πρωτόκολλο.

Λαμβάνοντας  όλα όσα αναφέραμε,  για το πανεπιστήμιο του Κάνσας, αξίζει να πει κάποιος ότι είναι  από τα πιο μεγάλα της Αμερικής. Έχει πάνω από 30.000! φοιτητές σε πολλές διαφορετικές επιστήμες.  Μέσα από αυτή την οικογενειακή σχέση μπορούμε να κατορθώσουμε πολλά σαν Κατοχιανοι και Δημοτες του Μεσολογιου.  

                                                            
“Να η αρχή που σας έλεγα”  ήδη ο κόσμος αυτός έρχεται για τον τόπο μας και όλα όσα ανέφερα. Καλό είναι νε υποστηρίζουμε τέτοιους είδους προσπάθειες και να αναπτύξουμε πάνω σε αυτές.   Ο τόπος μας εκτιμάται και πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία και να τον προβάλουμε σε όλη την υφήλιο μέσου του προγράμματος αυτού.

Με εκτίμηση
Γεράσιμος Μπαλωμένος
Καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας"