03 Αυγούστου 2014

Φονικός σεισμός στην Κίνα με τουλάχιστον 150 νεκρούς

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στην απομονωμένη ορεινή επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, καθώς πολλά κτίρια κατέρρευσαν μεταξύ αυτών και ένα σχολείο, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, ενώ άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για περισσότερους από 1.300 τραυματίες.

Οπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ο σεισμός σημειώθηκε σήμερα στις 16:30 (τοπική ώρα, 11:30 ώρα Ελλάδας) και το εστιακό του βάθος ήταν στα δέκα χιλιόμετρα. Ωστόσο, το Κινεζικό Κέντρο Δικτύων Σεισμών ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών.
Η δόνηση έγινε κυρίως αισθητή σε μια απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Γιουνάν αλλά και στις γειτονικές επαχίες Γκουιζού και Σετσουάν.
Η κρατική τηλεόραση της Κίνας ανέφερε στον ιστότοπό της ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην κομητεία Λουντιάν της επαρχίας Γιουνάν, μια ορεινή περιοχή με λίγους κατοίκους.
Από τον σεισμό παλιά κτίρια στην κομητεία Λουντιάν υπέστησαν ρωγμές, ενώ άλλα έχουν καταρρεύσει. Εξάλλου έχουν διακοπεί και οι τηλεπικοινωνίες.
Η Κίνα πλήττεται πολύ συχνά από σεισμούς, ενώ ένας από τους πιο καταστροφικούς ήταν αυτός που σημειώθηκε το 2008 στην επαρχία Σετσουάν και άφησε πίσω του περίπου 70.000 νεκρούς.
kathimerini.gr