13 Αυγούστου 2014

Περιστέρη: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καταπληκτικό εύρημα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ

Περιστέρη: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καταπληκτικό εύρημα

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε εσωτερικά του περιβόλου, μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό» δήλωσε η υπεύθυνη της ανασκαφής στην αρχαία Αμφίπολη, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

Περιστέρη: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καταπληκτικό εύρημα
«Όπως ενημερωθήκατε υπάρχουν στην είσοδο του τάφου δύο Σφίγγες ολόγλυφες, ύψους δύο μέτρων. Ο ταφικός περίβολος των 497 μέτρων, με τον λέοντα στην κορυφή, ύψους 30 μέτρων, μας αθροίζει την ύπαρξη ενόςθεαματικού ταφικού μνημείου που έχει στην πρόσοψη δύο Σφίγγες, που χρονολογούνται από το 325 έως το 300 π.Χ. τόνισε η κ. Περιστέρη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:

«Μας ενδιαφέρει άμεσα να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του τάφου. Επειδή η αρχαιολογική σκαπάνη έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα εισέλθουμε στον τάφο.
Νωρίτερα, την πεποίθηση ότι θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες ακόμα ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορέσουν να συνθέσουν τα στοιχεία της ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη και να βγάλουν τα τελικά τους συμπεράσματα εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας και επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός σημαντικού ευρήματος.
«Η ανασκαφή είναι σημαντική, είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο πιστοποιείται από το μέγεθος του τύμβου, από την καλλιτεχνική επιμέλεια του μνημείου, από πολλά στοιχεία τα οποία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό εύρημα. Από εκεί και πέρα, μας μένουν ακόμα 2-3 εβδομάδες ώστε να μπούμε μέσα στο χώρο του τάφου, οι αρχαιολόγοι δηλαδή, και να βγουν πιο οριστικά συμπεράσματα», είπε ο κ. Τασούλας, μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό MEGA».
Πρόσθεσε ότι η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη «η οποία προχωρεί με τους δικούς της ρυθμούς και αντιμετωπίζει πλείστα όσα προβλήματα τα οποία τα λύνει ενώ τόνισε ότι αν διαβάσει κανείς το βιβλίο του Ανδρόνικου για την Βεργίνα θα δει «με πόσο δισταγμό και προσοχή προχωρούσε και απέκλειε διάφορες εκδοχές μέχρι να φθάσει στην τελική εκδοχή».

Εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για αυτή την ανασκαφή, την παρακολουθεί και όταν η έρευνα έφθασε σε ορατό σημείο και το πληροφορήθηκε θέλησε να το δει ο ίδιος.

Ερωτώμενος για το σημείο επικέντρωσης των επιστημόνων ανέφερε ότι «οι αρχαιολόγοι έχουν επικεντρώσει στο να μην καταστρέφονται τα στοιχείατα οποία βρίσκουν μπροστά τους, να ανοίξουν προσεκτικά τον τάφο, να συλλέξουν τα στοιχεία και να βγάλουν τα συμπεράσματα, δεν έχουν προειλλημένες απόψεις όταν μπαίνουν μέσα εκεί. Τα στοιχεία θα μας δώσουν τις απόψεις, όχι οι δικές μας εικασίες».

Σχετικά με την χρηματοδότηση της ανασκαφής τόνισε ότι «δεν υπήρχε θέμα πόρων, η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε πριν λίγους μήνες με 100.000 ευρώ και προχθες προσθέσαμε άλλες 50.000 ευρώ και ο,τι χρειαστεί θα δοθεί για την ανασκαφή».

Ο κ. Τασούλας έστρεψε τα βέλη του και προς την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μήπως γίνει κανένα σημαντικό γεγονός στη χώρα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτισμένος μόνο με την αποτυχία και τη δυσπραγία. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει επειδή δεν πάνε καλά τα πράγματα. Απ' όταν τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει γιατί έτσι θα εξαφανιστεί».
Την εξελισσόμενη ανασκαφή επισκέφθηκε, χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα.

ethnos.gr