05 Αυγούστου 2014

Το πανηγύρι του Αγ. Σωτήρα στην Κατοχή.

Το πανηγύρι του Αγ. Σωτήρα στην Κατοχή.
(1986, πανηγύρι Μεταμόρφωσις Σωτήρα 6 Αυγούστου στην άνω πλατεία του χωριού η οποία ήταν υπό κατασκευή.) 

Από παιδί μικρό θυμάμαι αλλά και από όσα έλεγαν οι μεγαλύτεροι για το πανηγύρι μας στις 5-6 Αυγούστου του Αγ. Σωτήρα στο χωριό μας.

Πρώτα το πανηγύρι γινόταν της Ζωοδόχου Πηγής λίγο μετά το Πάσχα στο χωριό μας, αλλά με τα χρόνια μεταφέρθηκε 5-6 Αυγούστου γιορτή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.
Ντυνόταν τσολιάδες με την παράδοση οι παρέες και ξεκινούσαν χορεύοντας και τραγουδώντας να περνούν από σπίτι σε σπίτι για να πάρουν τον επόμενο ντυμένο της παρέας.
Έτσι γινόταν από σπίτι σε σπίτι και στις γειτονιές ένας χαμός από τραγούδια χορούς και εκφραστικά χαμόγελα ικανοποίησης από όλους.

"- Και του χρόνου με υγεία, ο Θεός να σας έχει καλά, ευλογία Χριστού" , άκουγες από τις γυναίκες του σπιτιού και της γειτονιάς.
Κι έτσι πήγαιναν με τα πόδια με χορούς και τραγούδια και τα 3,5χλμ περίπου της διαδρομής ως το εξωκλήσι της Μεταμόρφωσις του Σωτήρα.
Το απόγευμα γινόταν εσπερινός στο εξωκλήσι και όλο το χωριό ήταν εκεί με ευλάβεια να πάρουν την ευλογία.
Καθ όλη την λειτουργία η εικόνα στολισμένη ήταν έξω στηριγμένη  σε κάποιο από τα μεγάλα πλατάνια για προσκύνημα.
Κάτω από την εκκλησία περνούσε νερό πόσιμο, το ματάκι του Σωτήρα, που είχε ξεδιψάσει εργάτες, αγρότες, περαστικούς και κτηνοτρόφους, τώρα υπάρχει αλλά όχι με τη ροή που είχε κάποτε.
Με το τέλος του εσπερινού οι αρματωμένοι και όσοι ήθελαν έμεναν κάτω ως το πρωί, εκεί έτρωγαν εκεί το διασκέδαζαν παραδοσιακά.
Την άλλη μέρα το πρωί γινόταν εκκλησιασμός και μετά ερχόταν προς το χωριό όλοι τους για να γιορτάσουν την ημέρα στο σπίτι τους.
Με τα χρόνια συνεχιζόταν έτσι και προς τα μέσα του 80 και μετά προστέθηκαν και άλλες δραστηριότητες προς τιμή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και την πιο επίσημη αλλά και γνωστή γιορτή στο χωριό μας. μερικές μέρες πριν γινόταν το αντάμωμα: στην πλατεία του χωριού είχαμε χορούς από τον λαογραφικό σύλλογο Κατοχής και συλλόγους από άλλα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ερχόταν και από άλλες περιοχές της Ελλάδας προσκεκλημένοι.
Την παραμονή σας αναφέραμε πιο πάνω τη διαδικασία που οι κάτοικοι πήγαιναν στην εκκλησία και όλος ο κόσμος ήταν καλεσμένος στα πλούσια φαγητά που ετοίμαζαν οι γυναίκες.


Την 6η Αυγούστου  που ήταν και η γιορτή της Μεταμορφώσεως, το απόγευμα είχαμε αθλητικές εκδηλώσεις με αγώνα δρόμου και βραβεία στους νικητές. Πιο παλιά είχαμε και την καλλιτεχνική φλέβα με θεατρικές παραστάσεις.
Σιγά σιγά στο πέρασμα του χρόνου άρχισαν να χάνονται αυτές οι  όμορφες εκδηλώσεις και τα έθιμα χανόταν στο χρόνο με αποτέλεσμα και εμείς οι ίδιοι να απομακρυνόμαστε και επικοινωνιακά.

Η επόμενη χρονιά να μας βρει με εκδηλώσεις, υγεία και τα ήθη και έθιμα μην ξεχνάμε είναι οδηγός στην πολιτιστική μας ταυτότητα και κληρονομιά!

"ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ"
katochi News
katochinews@gmail.com