05 Αυγούστου 2014

Πιπεριές εναντίον… Πάρκινσον!

Η κατανάλωση πιπεριάς δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον κατά 30%, υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Annals of Neurology», οι πιπεριές - όπως και άλλα λαχανικά π.χ. οι τομάτες, οι πατάτες και οι μελιτζάνες - περιέχουν μια μορφή νικοτίνης η οποία χαρίζει στον οργανισμό προστασία από την εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων μελετών σχετικά με τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης Πάρκινσον μέσω του καπνίσματος ή της χρήσης επιθεμάτων νικοτίνης. Παρόλα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ενδεχομένως και άλλες ευεργετικές ουσίες των λαχανικών έχουν παίξει ρόλο στην προστατευτική τους δράση.
«Η μελέτη μας αποτελεί την πρώτη ερευνητική προσπάθεια η οποία επικεντρώνεται στη διατροφική νικοτίνη και στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον» αναφέρει η ερευνήτρια δρ Σούζαν Σιρλς Νίλσεν.
«Άλλες μελέτες είχαν μέχρι τώρα παρουσιάσει έναν συσχετισμό ανάμεσα στο κάπνισμα και στον περιορισμό του συγκεκριμένου κινδύνου. Τα δικά μας ευρήματα υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την προστατευτική δράση μιας παρόμοιας βρώσιμης μορφής νικοτίνης, η οποία εντοπίζεται στα λαχανικά και είναι λιγότερο τοξική από εκείνη των καπνών» τονίζει η ειδικός.
«Πιπεράτα» ευρήματα
Στη μελέτη των Αμερικανών έλαβαν μέρος 490 ασθενείς οι οποίοι είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί ότι πάσχουν από Πάρκινσον και 644 υγιή άτομα. Αρχικά ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες όπως και το αν ήταν καπνιστές.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η γενική κατανάλωση λαχανικών δεν φάνηκε να επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Διαπίστωσαν ωστόσο, ότι στην περίπτωση των εθελοντών που κατανάλωναν συχνά λαχανικά της οικογένειας των στρυχνοειδών (Solanaceae) – τα οποία περιέχουν μικρή ποσότητα νικοτίνης – ο κίνδυνος έκανε «βουτιά».
Η συχνή κατανάλωση πιπεριών μάλιστα φάνηκε να συνοδεύεται με ισχυρότερη προστατευτική δράση, κυρίως στην περίπτωση των εθελοντών που είχαν δηλώσει ότι κάπνιζαν λίγο ή ποτέ. Όσοι μάλιστα έτρωγαν πιπεριές τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν κατά 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον σε σχέση με τους υπόλοιπους.


BHMA