10 Σεπτεμβρίου 2014

Σπάνιες γαίες 40 δισ. ευρώ - Ο ελληνικός θησαυρός στο στόχαστρο των Κινέζων

Αναδημοσίευση - σύνταξη:Δημ. Κοκοτός
katochinews@gmail.com

Πηγή: Εθνος
Πηγή: Εθνος
Το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αναζητείται μετά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Κίνας για τα ερευνητικά προγράμματα εκμετάλλευσης των Σπάνιων Γαιών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που κρύβει στο υπέδαφος της σπάνιες γαίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση της ζήτησης, λόγω της χρήσης τους στη κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Αυτό προκύπτει από έρευνες που έχουν διεξαχθεί πανευρωπαϊκά και τοποθετούν την Ελλάδα στις εν δυνάμει παραγωγικές χώρες, με την εκτιμώμενη αξία του ορυκτού πλούτου στη χώρα μας να αγγίζει τα 30-40 δισ ευρώ.
Οι Σπάνιες Γαίες (Rare Earth Elements -REE) θεωρούνται «στρατηγικά μέταλλα», καθώς πρακτικά δεν υπάρχει βιομηχανική εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που να μην τις περιλαμβάνει. Ενδεικτικά αναφέρονται, κράματα αεροδιαστημικής, ελαφροί μαγνήτες, μπαταρίες ηλεκτροκίνητων/ υβριδικών αυτοκινήτων, ηλεκτρονικά στοιχεία, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά στοιχεία, κ.ά.
Σπάνιες γαίες 40 δισ. ευρώ - Ο ελληνικός θησαυρός στο στόχαστρο των Κινέζων
Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και της περιορισμένης διάθεσης τους, η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει τις REE στην ομάδα των 14 κρίσιμων ορυκτών, με βιομηχανικές ανάγκες, τις οποίες αδυνατεί να καλύψει σήμερα ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι, η ζήτηση παγκοσμίως για σπάνιες γαίες θα ανέλθει σε 200.000 τόνους το έτος 2015, από 130.000 που ήταν το 2010.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του ΙΓΜΕ που είχε δημοσιεύσει το Εθνος, το αποθεματικό δυναμικό των κυριότερων μετάλλων της χώρας: Νικέλιο, Χρώμιο, Μόλυβδος - Ψευδάργυρος, Χαλκός, Ασήμι, Αντιμόνιο, Μαγγάνιο, Μόλυβδος και Βολφράμιο έχει υπολογιστεί στα 40,2 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι σε σχέση με σχετική ευρωπαϊκή έκθεση που συντάχθηκε πρόσφατα 14 ΜΕΟΠΥ -Sb (αντιμόνιο), Be (βηρύλλιο), Co (κοβάλτιο), Ga (γάλλιο), Ge (γερμάνιο), In (ίνδιο), Mg (μαγνήσιο), Nb (νιόβιο), PGE (πλατινοειδή μέταλλα), REE (σπάνιες γαίες), Ta (ταντάλιο), Sn (κασσίτερος), φθορίτης, γραφίτης- θεωρούνται κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Μερικά από αυτά απαντώνται στη χώρα μας και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κοιτασματολογικής έρευνας και οικονομικού ενδιαφέροντος, με δεδομένη την προστιθέμενη αναπτυξιακή τους αξία. Εξάλλου, το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στη Β. Ελλάδα.
Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και τη Θράκη, με βάση την ενεργό μεταλλευτική παραγωγή, τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων, ανέρχεται περίπου σε 27,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος είναι έντονα και ανοδικά εξωστρεφής, με περίπου το 77% των πωλήσεών του να κατευθύνεται σε εξαγωγές.
Η αποστολή της Κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, κατά την επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού, Li Keqiang, τον περασμένο Ιούνιο στη Ρόδο.
«Ο ορυκτός πλούτος αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Ιδιαίτερα οι σπάνιες γαίες που αποτελούν ένα ανεκτίμητης αξίας τμήμα του ορυκτού πλούτου, έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη γεωπολιτική, αλλά και οικονομική αξία» όπως επισημαίνει ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, τονίζοντας πως «Η Ελλάδα είναι και σε αυτόν τον τομέα προικισμένη με σπάνιες γαίες. Όλες οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.
Ανήκουμε στις μόλις πέντε ή έξι ευρωπαϊκές χώρες όπου οι ενδείξεις, πράγματι, δίνουν θετικά αποτελέσματα. Ελλάδα, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Γροιλανδία είναι οι χώρες που μπορεί να στηριχτεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία για να παράξει σπάνιες γαίες.
Σήμερα, με την παρουσία του κ. Πρέσβη, ανοίξαμε έναν πολύ σημαντικό δρόμο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα και σε αυτόν τον τομέα. Χαίρομαι γιατί συμμετέχουν και Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, γεγονός που θα μας βοηθήσει αναμφισβήτητα να ανταλλάξουμε επιστημονικές γνώσεις, τεχνογνωσία και ασφαλώς να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής πολιτικής που προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ο Κινέζος πρέσβης τόνισε ότι η κινέζικη αποστολή έχει εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για μια μελλοντική συνεργασία με την ελληνική πλευρά όσον αφορά τον τομέα του ορυκτού πλούτου. Πιστεύω ότι το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιήσουμε όσα συμφωνήσαμε σήμερα, δηλαδή να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε follow-up, δηλαδή να κάνουμε και άλλες συνεργασίες και επαφές.
Και θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία μας αυτή βασίζεται σε μία βάση αμοιβαίας ωφέλειας αλλά και ισότητας. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία αυτή δεν θα συμβάλλει μόνο στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αλλά και Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.