14 Σεπτεμβρίου 2014

Ο μεγάλος άτυχος Μαρκο Φαν Μπαστεν

Η φύση φρόντισε να προικίσει τον Ολλανδό άσο με σπάνια ποδοσφαιρικά προσόντα, τα οποία επέδειξε στο παγκόσμιο στερέωμα, όμως η ειμαρμένη, λες και τον φθονούσε, τον έβαλε από νωρίς στο σημάδι

Μάρκο φαν Μπάστεν: Ο μεγάλος άτυχος
Τον «Λεονάρντο Ντα Βίντσι των γηπέδων», όπως τον είχε αποκαλέσει ο αντιπρόεδρος της Μίλαν Αντριάνο Γκαλιάνι, αρχικά τον χτύπησε στον αχίλλειο τένοντα, που ως αποτέλεσμα είχε να τερματίσει την έμπλεο επιτυχιών ποδοσφαιρική του καριέρα μόλις στα 29 του χρόνια. Το πρώτο χτύπημα, ο γεννηθείς στις 31Οκτωβρίου 1964, τον οποίον ο Γιόχαν Κρόιφ έχρισε διάδοχό του, το δέχτηκε τη χρονιά (1987-88) της μετακίνησής του στη Μίλαν. Τότε υπέστη τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα, που τον κράτησε επί μακρόν εκτός αγωνιστικής δράσης, σε σημείο που είχε καταστεί εξαιρετικά αμφίβολη η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας (1988).
Ομως ο διεθνής στράικερ και πήγε και διέπρεψε και υπέγραψε, με ένα καταπληκτικό γκολ που έχει μείνει στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τη νίκη της εθνικής Ολλανδίας στον τελικό με αντίπαλο την τότε Σοβ. Ενωση.
Ο παίχτης που κέρδισε το Χρυσό παπούτσι (1986) και του έχει απονεμηθεί τρεις φορές η Χρυσή Μπάλα (1988, 1989, 1992), έχει κατακτήσει, με τη Μίλαν, δύο φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών (1989,1990) και με τον Αγιαξ, στο ΟΑΚΑ, το 1987, το Κύπελλο Κυπελλούχων (1-0 τη Λοκομοτίβ Λειψίας), επιτυγχάνοντας το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.
Ο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι», εκτός από το χτύπημα της μοίρας, δέχθηκε αντιαθλητικό χτύπημα και από έναν αντίπαλό του: τον Γάλλο Ντεσαγί. Σε μια φάση του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μαρσέιγ, ο Γάλλος μέσος τον χτύπησε στο πολλάκις χειρουργημένο σημείο, με αποτέλεσμα εκείνο το ματς να αποτελέσει το «κύκνειο άσμα»για τον Ολλανδό «χορευτή».
Τώρα, στα 49 του χρόνια, κι ενώ προ διμήνου έχασε τον πατέρα του, αποχαιρετά και την προπονητική, την οποία εσχάτως ασκούσε στην Αλκμααρ, στην οποία αναζήτησε ένα νέο και πετυχημένο ξεκίνημα, καθώς οι προηγούμενες απόπειρες, σε Αγιαξ, Χέρενφεν και εθνική Ολλανδίας, δεν κρίθηκαν επιτυχείς.
Πρότυπο για τον Ιμπραΐμοβιτς
Ο «πολύς» Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς τον Μάρκο Φαν Μπάστεν έχει για πρότυπο. Αρχικά, κατόπιν συμβουλής του Φάμπιο Καπέλο, ο οποίος του είχε δώσει βίντεο με τα ωραιότερα γκολ του Ολλανδού για να τα... ξεπατικώσει. Ομως, δηλώνει θαυμαστής του Φαν Μπάστεν και από άποψη. Οταν ο Φαν Χάαλ του ζήτησε να παίζει για την ομάδα, ο Ζλάταν τού αποκρίθηκε: «Ο Μάρκο μού είπε τα ακριβώς αντίθετα. Ποιον πρέπει να ακούω; Εσένα ή έναν μύθο;».




ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ
πηγή: Έθνος