08 Σεπτεμβρίου 2014

«Κούρεμα» σε διαγνωστικές εξετάσεις–Το κόστος στους ασθενείς


70e0a605afa7ee91368f3fc4645f327d_XL

Το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις, στις οποίες έχουν μπει περιορισμοί από το υπουργείο Υγείας, ως μέσο για τον περιορισμό της δαπάνης.


Έτσι, με αυστηρά κριτήρια θα συντογογραφούνται από εδώ και στο εξής προληπτικές εξετάσεις, όπως το τεστ ΠΑΠ ή οι μαγνητικές τομογραφίες.

Πιο συγκεκριμένα, το τεστ ΠΑΠ δεν θα δικαιολογείται για γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και μεγαλύτερες των 65, ενώ για τις υπόλοιπες ο έλεγχος θα μπορεί να γίνεται με την κάλυψη του ασφαλιστικού ταμείου κάθε τρία χρόνια!

Η μαστογραφία θα αποζημιώνεται μόνο για γυναίκες άνω των 20 ετών μια φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.

Εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογούνται σε άνδρες κάτω των 40 και άνω των 75 ετών και σε όσους έχουν βαριές συνυπάρχουσες νόσους. Θα αποζημιώνονται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Επίσης, δεν θα δικαιολογούνται πλέον οι μαγνητικές εξετάσεις ως πρώτος έλεγχος, σε κάθε περίπτωση χρόνιας αυχεναλγίας και ακόμα και με ιστορικό κακοήθειας, αφού πρώτη εξέταση ορίζεται η ακτινογραφία.

Έτσι, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που δεν εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες, αν θέλουν να κάνουν κάποια από αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, θα επιβαρύνονται οι ίδιοι με το σύνολο του κόστους.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με το πλαφόν ανά μήνα για κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να αναζητούν κέντρο που δεν έχει συμπληρώσει το πλαφόν.

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος επισημαίνει ότι οι νέες συνταγογραφικές οδηγίες είναι εκτός των κανόνων που επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη. Η πολιτική περιστολής του κόστους, που συνεχίζεται από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, αποτελεί πλήγμα για την προληπτική ιατρική, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα και επομένως η δαπάνη νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία, τα οικονομικά των οποίων βρίσκονται επίσης στο «κόκκινο».


www.newsbomb.gr
aitoloakarnanianet