11 Σεπτεμβρίου 2014

iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch: Specs και λεπτομέρειες

Μεγάλη μέρα η χθεσινή για τους απανταχού φίλους της Apple και της τεχνολογίας, καθώς σε μια δίωρη φαντασμαγορική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Cupertino, παρουσιάστηκαν όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία εντυπωσιακά νέα προϊόντα. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

iPhone 6, iPhone 6 Plus

Πολλές οι επιβεβαιώσεις, ελάχιστες οι διαψεύσεις σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει ή κυκλοφορήσει. Όπως γνωρίζαμε οι δύο συσκευές έρχονται σε εκδόσεις με διαγώνιο οθόνης (Retina ΗD) 4,7 και 5,5 ίντσες αντίστοιχα. Η ανάλυση της οθόνης του «μικρού» iPhone είναι 1334 x 750 στα 326 ppi(Pixels per inch) ενώ η οθόνη του Plus έχει ανάλυση 1920 x 1080 στα 400 ppi. H ανάλυση της οθόνης του Plus, μεταφράζεται σύμφωνα με την Apple σε τρεις φορές περισσότερα pixels από το iPhone 5S. Τελικά η οθόνη δεν διαθέτει επικάλυψη από ζαφείρι όπως είχε διαφανεί, αλλά μια τεχνολογία ανθεκτικότερου γυαλιού την οποία η Apple ονομάζει "ion – strengthened glass".
Ως προς την κατασκευή η Apple δε θα μπορούσε να μας προσφέρει τίποτα λιγότερο από δύο πανομοιότυπα, αψεγάδιαστα σώματα από αλουμίνιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί ητεχνολογία unibody, η επεξεργασία δηλαδή ενός ενιαίου κομματιού αλουμινίου για στιβαρότητα της κατασκευής. Εντυπωσιακό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι το iPhone 6 διαθέτει πάχος μόλις 6,9 mm(λεπτότερο ακόμα και από το αρκετά μικρότερό του 5S) ενώ ιδιαίτερα χαμηλό είναι και το πάχος του Plus, στα 7,1 χιλιοστά. Σημειώνεται επίσης ότι το power button έχει μεταφερθεί στο πλάι της οθόνης για ευκολότερη πρόσβαση.
0ι προβλέψεις για τις δύο εκδόσεις του iPhone 6 επαληθεύτηκαν
0ι προβλέψεις για τις δύο εκδόσεις του iPhone 6 επαληθεύτηκαν
Προχωρώντας στο εσωτερικό, τα ηνία έχει ένας 64 bit A8 επεξεργαστής με 50% ταχύτερες επιδόσεις στα γραφικά. Ο κύριος επεξεργαστής, συνεπικουρoύμενος και από το M8 motion coprocessor chipπαρουσιάζεται 25% ισχυρότερος σε σχέση με τον Α7 του iPhone 5S.
Ως προς την κάμερα, τα MP έχουν παραμείνει στα 8, όμως η συνολική απόδοση στις φωτογραφίες αναμένεται αισθητά βελτιωμένη, ενώ και οι δύο εκδόσεις διαθέτουν dual LED flash. Η βελτίωση οφείλεται και στην νέα τεχνολογία αυτόματης εστίασης, ενώ η εμπρόσθια κάμερα, μπορεί να συλλάβει 80% περισσότερο φως σε σχέση με πριν για πολύ καλύτερα selfies. Και οι δύο εκδόσεις υποστηρίζουν λήψηβίντεο 1080p στα 30/60 fps και λειτουργία αργής κίνησης (Slow - mo). Πολύ σημαντική η προσθήκη οπτικού σταθεροποιητή στο iPhone 6 Plus, ενώ η μικρότερη έκδοση αρκείται σε ψηφιακό σταθεροποιητή.
Στα της μπαταρίας, σύμφωνα με την Apple, το iPhone 6 παρουσιάζεται βελτιωμένο κατά 25% και 50% (για την έκδοση Plus) στην διάρκεια αναπαραγωγής μουσικής, σε σχέση με τον προκάτοχό τους, ενώ ως προς την ομιλία, το iPhone 6 Plus θα προσφέρει έως και 24 ώρες σε δίκτυο 3G σε σχέση με τις 14 του iPhone 6 και τις 10 του iPhone 5S.
Το αλουμίνιο δεσπόζει στην κατασκευή του νέου iPhone
Το αλουμίνιο δεσπόζει στην κατασκευή του νέου iPhone
Ως προς την συνδεσιμότητα, βελτιωμένη παρουσιάζεται η υποστήριξη LTE (με πάνω από 20 bands) ενώ υποστηρίζονται οι τεχνολογίες VoLTE και Wi – Fi calling. Oι χωρητικότητες στις οποίες θα διατίθενται οι συσκευές είναι 16, 64 και 128GB ενώ τα νέα iPhone αναμένονται σε πρώτη φάση στις 19 Σεπτεμβρίου σε επιλεγμένες χώρες. Εμείς θα τα έχουμε λογικά μέχρι το τέλος του έτους, στο δεύτερο κύμα κυκλοφορίας που περιλαμβάνει 115 χώρες.
Αναφορικά με τις τιμές, αν και ανακοινώθηκαν μόνο για τις Η.Π.Α και με χρήση διετούς συμβολαίου, δύο παρατηρήσεις αφορούν στην πτώση της τιμής του 5S, και στην τιμή του iPhone 6 Plus, που στην «ακριβή» έκδοσή του αναμένεται να ξεπεράσει την τιμή του αντίστοιχου ακριβότερου περσινού 5S. Oι επίσημες θήκες του νέου iPhone κοστολογούνται στα 45 δολάρια η δερμάτινη και στα 35 η από σιλικόνη, (49 και 39 αντίστοιχα για την έκδοση Plus).

Apple Pay

Οι δύο συσκευές υποστηρίζουν τη νέα υπηρεσία Apple Pay, η οποία υλοποιείται μέσω της τεχνολογίας NFC και θα επιτρέπει στον χρήστη να προβεί σε ηλεκτρονικές πληρωμές κατευθείαν από την συσκευή του. Στην παρουσίαση η Apple έδωσε μεγάλη βαρύτητα τόσο στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων όσο και στην αντιμετώπιση του ενδεχόμενου της κλοπής, κάτι που δεν εκπλήσσει υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στο iCloud. 
Γι' αυτό γνωστοποίησε ότι τα δεδομένα της πιστωτικής κάρτας δεν αποθηκεύονται ούτε καν στην ίδια τη συσκευή, αλλά ούτε σε κάποιον εξωτερικό server. Το μόνο που θα κρατά η Apple θα είναι μία κωδικοποιημένη μορφή των στοιχείων, η οποία και θα ξεκλειδώνει μόνο μέσω του δακτυλικού αποτυπώματος του χρήστη, μέσω Τοuch ID. Σύμφωνα με την Apple, η εταιρεία δε θα γνωρίζει τι είδους αγορές πραγματοποιεί ο καταναλωτής, ούτε και το αντίτιμο της οποιασδήποτε συναλλαγής. 

Apple Watch

Eκεί που μας είχε αφήσει στο 50/50, η Apple σκόρπισε τον ενθουσιασμό, παρουσιάζοντας το...ακριβοθώρητο και πολυσυζητημένο της ρολόι, με την ελαφρώς διαφορετική ονομασία σε σχέση με τις διαρροές, Apple Watch
Το Appe Watch ξεχωρίζει για το τετράγωνο σχήμα του, στρογγυλεμένο πάντως στις γωνίες. Θακυκλοφορήσει σε τρεις εκδόσεις, κάθε μία με δύο μεγέθη οθόνης (1,5'' και 1,65''), ενώ οι δυνατότητες παραμετροποίησης της εμφάνισης μέσω αλλαγής στο λουράκι ή την πρόσοψη θα είναι ατέλειωτες. Το σώμα του ρολογιού αποτελείται απο ανοξείδωτο ατσάλι και το καντράν από ζαφείρι. 
Το Apple Watch θα χρησιμοποείται ως fitness gadget
Το Apple Watch θα χρησιμοποείται ως fitness gadget
Στην παρουσίασή του ο Tim Cook θέλησε να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι το interface του ρολογιού δεν αποτελεί μια απλή σμίκρυνση του μενού του iPhone αλλά έχει δημιουργηθεί εξ αρχής και αποκλειστικά για το Apple Watch. Όπως αναμενόταν θα υποστηρίζει διάφορες λειτουργίες άσκησης και μέτρησης των βιολογικών παραμέτων του ανθρώπινου οργανισμού (όπως οι καρδιακοί παλμοί) μέσω των χαρακτηριστικών αισθητήρων που βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευής. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το περιστροφικό πλήκτρο Digital Crown που θα κάνει scroll μεταξύ των εφαρμογών και των μενού, zoom in/out και άλλες λειτουργίες. Είδαμε επίσης την χρήση χαρτών όπου το ρολόι είχε διαφορετική δόνηση, ανάλογα με το αν ο χρήστης πρέπει να στρίψει δεξιά ή αριστερά. Επιπλέον, η συκευή διαθέτει αισθητήρες ώστε να αντιλαμβάνεται διαφορετικά ένα δυνατό αλλά μικρότερης διάρκειας, σε σχέση με ένα παρατεταμένο πάτημα της οθόνης αφής της.
Eντυπωσιάζουν οι αισθητήρες στο πίσω μέρος
Eντυπωσιάζουν οι αισθητήρες στο πίσω μέρος
Το Apple Watch θα φορτίζεται ασύρματα, καθώς δεν διαθέτει κάποιο βύσμα φόρτισης πάνω του, ενώ θα είναι συμβατό με όλα τα iPhone, από το 5 και μετά. Η τιμή του θα ξεκινά από τα 349 δολάρια και θα κυκλοφορήσει αρχές του 2015. 

pathfinder