14 Οκτωβρίου 2014

Απ. Κατσιφάρας: «Πολιτικός ο ρόλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και όχι διαχειριστικός»









ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014
Δελτίο Τύπου
Απ. Κατσιφάρας: «Πολιτικός ο ρόλος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και όχι διαχειριστικός»


Σημαντικά ζητήματα, όπως η σταδιακή απελευθέρωση αρμοδιοτήτων και η μεταφορά πόρων προς Περιφέρειες, η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Αυτοδιοικήσεων και οι θεσμικές παρεμβάσεις, τα οποία θα πρέπει να υπολογίσει και να αναλογιστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, έθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες στη Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την εκλογή Μελών Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου.
«Νέες Περιφερειακές Αρχές, νέα αυτοδιοικητική περίοδος για το νέο βαθμό, η οποία συμπίπτει με τα νέα προτάγματα που πρέπει να έχει η χώρα. Προτάγματα για την ανάκτηση της εθνικής της ταυτότητας, ενός λόγου σταθερού και με σεβασμό στο Ευρωπαϊκό, αλλά και στο διεθνές περιβάλλον και ταυτόχρονα την ανάκτηση και την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Υπάρχει ένας κοινός τόπος πάνω στον οποίο μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο στόχο για τη χώρα. Ο τόπος μας είναι η κοινωνία, οι ανάγκες της οι παραγωγικές οι οικονομικές, η ανάγκη για εργασία, η ανάγκη για σεβασμό, η ανάγκη για ελπίδα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Κατσιφάρας, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση» για τη χθεσινή εκλογική διαδικασία στην ΕΝ.Π.Ε., αναφέρθηκε και στους μεγάλους εθνικούς στόχους και αν μπορούν να συμπέσουν αυτοί με ένα νέο πολιτικό ρόλο της Ένωσης Περιφερειών:
«Εμείς λέμε ναι. Και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα που αναμετράται σήμερα η Αυτοδιοίκηση του Α' και του Β' βαθμού: να ταυτίσει αυτή τη νέα αρχή με τα εθνικά και κοινωνικά προτάγματα. Είναι, όμως, οριοθετημένες οι σχέσεις Αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους; Στην θεωρία πάντα ναι, όμως στην πράξη και στην ουσία, όχι».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρία σημαντικά ζητήματα και διεκδικήσεις που πρέπει να τεθούν ως προμετωπίδα:
- Σταδιακή απελευθέρωση των αρμοδιοτήτων μεταφορά και πόρων προς την Περιφέρεια. «Για την παράταξή μας η μεταφορά αρμοδιοτήτων δεν είναι μια διοικητική διαδικασία, αλλά είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία που έχει να κάνει με το ρόλο των τοπικών κοινωνιών, με τη συμμετοχή, με την άμεση δημοκρατία που μπορεί πραγματικά να δώσει έναν άλλο τόνο. Δεν ζητάμε μόνο την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων ως μια απλή διαδικασία διαχειριστική. Τη ζητάμε και την θέλουμε, για να αποκτήσουμε άλλη οντότητα μέσα στη θεσμική μας λειτουργία» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.
- Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Αυτοδιοικήσεων. «Εμείς θέλουμε να έχουμε έλεγχο, παντού, προληπτικό, ανεξάρτητο, αλλά δεν θέλουμε ένα ύστερο καθυστερημένο μάτι του κεντρικού κράτους απλά να μπερδεύεται και να ακυρώνει. Θέλουμε γνήσια μεταφορά αρμοδιοτήτων και ξεχωριστό ρόλο του κεντρικού κράτους» τόνισε χαρακτηριστικά.
- Θεσμικές παρεμβάσεις. «Το μεγάλο ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας. Το κεντρικό κράτος στους θεσμούς για τις περικοπές και δεν τηρεί αυτό το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί. Εδώ είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα για μας και να βγούμε μπροστά αν θέλουμε να έχουμε θεσμό, που να στέκεται στα πόδια του, να έχει αυτονομία, να έχει οντότητα, να έχει πλαίσιο και ευχέρεια να αναπτύξει πολιτικές με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας», επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας ζητώντας παράλληλα τη συμμετοχή της ΕΝ.Π.Ε. στην αναθεώρηση του Συντάγματος στην Επιτροπή.
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας έκανε λόγο για μια μεγάλη πρόκληση, την «κοινωνία των ανισοτήτων», λέγοντας πως «η κρίση στην έκτη συνεχή χρονιά, δεν άμβλυνε τις ανισότητες, αντίθετα τις διεύρυνε και τις διεύρυνε πολύ επικίνδυνα και εδώ χρειάζεται εθνική στρατηγική. Χρειάζεται ένα άλλο πλαίσιο, εκτός από τα προγράμματα φτώχειας, για να μπορεί να υπάρχει άρση των κοινωνικών, των ενδοπεριφερειακών, των αναπτυξιακών και των παραγωγικών ανισοτήτων».
Και κατέληξε κλείνοντας ο κ. Κατσιφάρας: «Εδώ είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρόταγμα για το θεσμό της ΕΝ.Π.Ε.: Μπορεί να πάρει πάνω του στη διαμόρφωση ενός νέου ριζοσπαστικού σχεδίου, που θα μπορεί να αλλάξει παραγωγικά, κοινωνικά, με σεβασμό και την Περιφέρεια και τη χώρα; Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε και εμείς λέμε ότι απέναντι σε αυτά τα προτάγματα η παράταξή μας θα είναι  μπροστάρης, συνεπής, με ένα μόνο γνώμονα: να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία. Γιατί αν σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία και ελπίζει θα σταθεί και η χώρα».