06 Οκτωβρίου 2014

Κυκλώματα λαθροϋλοτόμων στη Αιτωλοακαρνανία

Μόνο ένα δέντρο μπορεί να φέρει κέρδος από 150 έως και 250 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου
«Τα κυκλώματα των λαθροϋλοτόμων έχουν αποθρασυνθεί, κυριολεκτικώς ρημάζουν τα δάση της Δυτικής Ελλάδας. Είναι βλέπετε πολλά τα λεφτά από την παράνομη διακίνηση ξυλείας». Ετσι συμπύκνωσε κρατικός παράγοντας στην «Κ», την επέκταση του φαινομένου, παρά το «κυνηγητό» που έχουν εξαπολύσει τα (υποστελεχωμένα) δασαρχεία κατά των δραστών.

Ο κύκλος των λαθροϋλοτόμων ανοίγει με αυτούς που κόβουν τα δέντρα, επεκτείνεται με αυτούς που κλείνουν τις συμφωνίες για τις αγοραπωλησίες και τη μεταφορά των ξύλων και κλείνει με τους... τσιλιαδόρους, αυτούς που παρακολουθούν τις δασικές υπηρεσίες, ειδοποιώντας τους συνεργάτες τους, όταν οι δασικοί εξορμούν για ελέγχους, ακυρώνοντας έτσι το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της Αμφιλοχίας και ενδεικτική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων. Μετά τον εντοπισμό 200 τόνων παρανόμως υλοτομηθείσης ξυλείας στην περιοχή Θύαμου του ορεινού Βάλτου, ο κ. Γιώργος Διδασκάλου χαρακτήρισε ως «μεγάλη οικολογική καταστροφή την παράνομη υλοτομία δασών, στις ορεινές περιοχές τηςΑιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στο Ξηρόμερο, τον Βάλτο και την Ναυπακτία». Ενδεικτικά, το 2013 τα δασαρχεία τηςΑιτωλοακαρνανίαςυπέβαλαν 212 μηνύσεις, κατάσχεσαν 650 κυβικά μέτρα καυσοξύλων και προχώρησαν σε κατασχέσεις 74 οχημάτων.
Παρά τον σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων τα κυκλώματα εξακολουθούν να δρουν λόγω της μεγάλης ζήτησης και του κέρδους που αποφέρει η διακίνηση της παράνομης ξυλείας. Συγκεκριμένα, μόνο ένα δέντρο μπορεί να φέρει κέρδος από 150 ευρώ έως και 250 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου.
Όσον αφορά τον τρόπο διακίνησης, στελέχη δασικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν στην «Κ» τη μέθοδο που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα: Για την κάλυψη της παρανόμως υλοτομηθείσης ξυλείας χρησιμοποιούν ξυλεία η οποία έχει εισαχθεί νόμιμα από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Έχοντας λοιπόν παραστατικά εισαγωγής ξυλείας, «αναμειγνύουν» τα εισαγόμενα με τα παράνομα, ώστε σε περίπτωση ελέγχου κατά τη διάρκεια της μεταφοράς να αποφύγουν τη σύλληψη, αφού τα εμφανίζουν ως προϊόν εισαγωγής. Πάντως, στην τελευταία επιχείρηση στον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας, όπου εντοπίστηκαν 200 τόνοι παράνομης ξυλείας, οι δασικοί έλαβαν... έκτακτα μέτρα. Ετσι, δέκα υπάλληλοι που μετείχαν στην επιχείρηση δεν μετακινήθηκαν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, αλλά χρησιμοποίησαν οχήματα με συμβατικούς αριθμούς κυκλοφορίας, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί...
Λαθροϋλοτόμοι δρουν και στην Ηλεία και κυρίως στο δάσος της Φολόης. Μάλιστα στα τέλη Ιουλίου υπάλληλοι του δασαρχείου Πύργου είχαν εντοπίσει 30 τόνους ξυλεία δρυός, μέσα σε φορτηγό.

kathimerini.gr