01 Οκτωβρίου 2014

Τσίπρας: Πάμε σε εκλογές, να είμαστε σε ετοιμότητα -Είμαστε κοντά στην αυτοδυναμία


Τσίπρας: Πάμε σε εκλογές, να είμαστε σε ετοιμότητα -Είμαστε κοντά στην αυτοδυναμία

Την εκτίμηση ότι πλησιάζουν οι εκλογές που μπορεί να προκηρυχθούν ακόμα και πριν τα stress tests των τραπεζών και την αξιολόγηση της Τρόικα, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από όλους στο ΣΥΡΙΖΑ να τεθούν σε εκλογική ετοιμότητα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την εισήγησή του στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, τόνισε ότι πυκνώνουν οι ενδείξεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επισημαίνοντας ότι ήταν «καταλυτική η παρουσία μας στη ΔΕΘ,
καθώς αρχικά προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, μετά μας κατήγγειλαν για παροχολογία και προχώρησαν σε ασκήσεις υπερκοστολόγησης. Τώρα τρέχουν πίσω από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ διαρρέοντας μέτρα ανακούφισης».
«Μιλούν για μονομερείς ενέργειες και σπεύδουν αμέσως μετά να διευκρινίσουν ότι πρόκειται για προτάσεις που τελούν υπό την έγκριση της Τρόικα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει «Χαρακτηριστική ήταν η τελευταία διαρροή για τα κόκκινα δάνεια και η οποία αφορά μικρό αριθμό λίγων μεγάλων επιχειρήσεων και παρατηρώντας κανείς τα ψιλά γράμματα θα δει ότι η συγκεκριμένη πρόταση-διαρροή είναι υπό την έγκριση των τραπεζών».
«Εμείς θα εξακολουθήσουμε να καταθέτουμε νομοθετικές προτάσεις για τις εξαγγελίες μας στη ΔΕΘ» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ήταν σημαντική η απόφαση του κόμματος στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή για τις συμμαχίες.
«Επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση του σημερινού κλίματος και οι αποφάσεις μας στην τελευταία Κ.Ε σε σχέση με πρωτοβουλίες και συμμαχίες οι οποίες αποτυπώθηκαν στις πρωτοβουλίες για τη μικρή ΔΕΗ, τον Αιγιαλό και τα δάση»σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Επιπλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε «Σωστά διαμορφώσαμε το κατάλληλο πλαίσιο για να πάρουμε τις πρωτοβουλίες διαμορφώνοντας πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Είμαστε πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε επίσπευση πολιτικών εξελίξεων ενδεχομένως και πριν τα αποτελέσματα των stress tests ενδεχομένως και πριν την τελική αξιολόγηση της Τρόικα, οι οποίες δεν θα αφήσουν περιθώρια χειρισμών στην κυβέρνηση».
«Θα το τολμήσει η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας για να τονίσει «Θα την αφήσουν; Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα. Προτείνω και ζητώ έγκριση για δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της διαπραγμάτευσης της οποίας την ευθύνη έχει Νίκος Χουντής».
«Βροχή» νομοθετικών πρωτοβουλιών
Με δεδομένο λοιπόν ότι ατύπως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να στηθούν κάλπες, η Κουμουνδούρου ετοιμάζει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο διάστημα, -στον απόηχο των δεσμεύσεων Τσίπρα στη ΔΕΘ-, ενώ την ίδια ώρα η τρόικα αρχίζει τον εξονυχιστικό έλεγχο στα περισσότερα υπουργεία.
Πρώτη όλων, -πιθανότατα και εντός της εβδομάδας-, θα είναι η πρόταση νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (στα επίπεδα προ Μνημονίου δηλαδή), καθώς και η επαναφορά όλων των συλλογικών συμβάσεων που εν τω μεταξύ έχουν καταργηθεί, ενώ οι προτάσεις που θα ακολουθήσουν θα αφορούν σε θέματα ρυθμίσεων για οφειλές, φορολογικά κ.α.
Άλλωστε, όπως σημειώνει η ηγεσία του κόμματος: « Η παρουσία μας στη ΔΕΘ επέδρασε καταλυτικά και έχει επισπεύσει εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστική η αρχική αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στις προγραμματικές προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες προσπάθησε να παρουσιάσει ως παροχολογια, μετά μίλησε για μεγάλο κόστος και σήμερα τρέχουν πίσω από την πολιτική ατζέντα που διαμόρφωσε ΣΥΡΙΖΑ».
«Σαφής η θέση μας για το χρέος»
Με αφορμή τις ετερόκλητες απόψεις που διατυπώθηκαν για τη διαχείριση του χρέους, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πως «η θέση μας είναι σαφής, όπως την έχουμε διατυπώσει μέχρι τώρα».
Λαφαζάνης: Δεν βοηθάει η πανσπερμία απόψεων
«Δεν βοηθάει η πανσπερμία δηλώσεων στη διαπραγμάτευση με το χρέος.Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κινδυνολογήσει, να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας, παροχολογίας και θα προσπαθήσει να χάσει με το μικρότερο δυνατό ποσοστό», είπε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Τέλος, προτάθηκε να οριστεί μια συμβουλευτική επιτροπή για την υπόθεση της διαπραγμάτευσης με επικεφαλής τον κ. Νίκο Χουντή.

iefimerida.gr