01 Οκτωβρίου 2014

Κυβερνητικό «κραχ» και στη μέση η Τρόικα: Ολο το παρασκήνιο με τη «μπούκα» Λαζαρίδη στο υπουργείο Οικονομικών


Κυβερνητικό «κραχ» και στη μέση η Τρόικα: Ολο το παρασκήνιο με τη «μπούκα» Λαζαρίδη στο υπουργείο Οικονομικών

Επικίνδυνα φαίνεται πως ανέβηκε το θερμόμετρο εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου από το πρωί της Τρίτης και με «μάρτυρες» τους πιο ακατάλληλους ανθρώπους, δηλαδή, τους εκπροσώπους των δανειστών.
Το πρόσωπο που προκάλεσε τη νέα κόντρα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν ο συνεργάτης και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και η παρουσία του στο υπουργείο Οικονομικών την ώρα του ραντεβού του επιτελείου με την Τρόικα.
Το χρονικό της «εμπλοκής» και οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η εμφάνιση του κ. Λαζαρίδη στην οδό Νίκης δημιούργησε εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό, Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς ο ίδιος είχε ενημερώσει πως δεν προβλέπεται η παρουσία κομματικών στελεχών στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι όσα συνέβησαν στο Παρίσι αποτέλεσαν εξαίρεση.
Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η αντιπροσωπεία της Τρόικα βρέθηκε προ εκπλήξεως, καθώς για αρκετή ώρα βρέθηκαν σε μια ξεχωριστή αίθουσα, ενώ οι Ελληνες αξιωματούχοι παρέμεναν σε διαφορετική.
Η ενόχληση του Γκίκα Χαρδούβελη είχε και συνέχεια, καθώς, ο υπουργός τηλεφώνησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για να τον ενημερώσει πως ο συνεργάτης του πρωθυπουργού θα ήταν παρών στη σύσκεψη. Αυτό γιατί την Δευτέρα οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο υπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως δεν προβλέπεται να συμμετάσχουν κομματικοί εκπρόσωποι στις συζητήσεις και για τον λόγο αυτό το κόμμα δεν έστειλε κανέναν.
Φήμες για έντονη συζήτηση Σαμαρά -Χαρδούβελη
Οπως ήταν αναμενόμενο ο εκνευρισμός που επικράτησε στο Σύνταγμα έφθασε και μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ, υπήρξαν και φήμες πως ο πρωθυπουργός είχε έντονη συνομιλία με τον Γκίκα Χαρδούβελη για την παρουσία Λαζαρίδη στη συνάντηση.
Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι: Δεν συνέβη και τίποτα
Από το απόγευμα της Τρίτης, ωστόσο, ξεκίνησε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υποβαθμιστεί το επεισόδιο με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν διαρροές πως ο υπουργός Οικονομικών ήταν ενήμερος για την παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού και πως βρέθηκε στη σύσκεψη ακριβώς επειδή εκπροσωπούσε τον πρωθυπουργό.
Σε αντίστοιχο κλίμα και το υπουργείο Οικονομικών παράγοντες του οποίου ανέφεραν ότι δεν συνέβη τίποτα το σημαντικό το πρωί της Τρίτης. Μάλιστα από το υπουργείο αφήνεται να εννοηθεί ότι ο κ. Λαζαρίδης βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επειδή είναι γνώστης των αριθμών, αλλά και συμμετέχει στην κυβερνητική προσπάθεια για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ, τονίζεται ότι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στις συναντήσεις.
Βενιζέλος σε Χαρδούβελη: Βρεστα με το Μαξίμου -Oι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από εμένα και τον Σαμαρά
Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, δίνει μια διαφορετική ερμηνεία του περιστατικού κρατώντας αποστάσεις τόσο από τον Χρύσανθο Λαζαρίδη όσο και από τις διαπραγματεύσεις Χαρδούβελη με την Τρόικα.
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ο Γκίκας Χαρδούβελης, εκτός από την τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου του διεμήνυσε ότι δεν επιθυμεί παρουσία εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στη σύσκεψη, επικοινώνησε ξανά μαζί του την Δευτέρα.
Στο νέο τηλεφώνημα του έθεσε «θέμα» Λαζαρίζη, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να του απάντησε «Αυτά βρεστα με το Μαξίμου».
Ο κ. Βενιζέλος έσπευσε ταυτόχρονα να διαμηνύσει στον κ. Χαρδούβελη ότι την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις την έχει το οικονομικό επιτελείο αφήνοντας έτσι να εννοηθεί, σύμφωνα με ερμηνείες συνεργατών του, ότι το ΠΑΣΟΚ παίρνει αποστάσεις από την τρέχουσα διαπραγμάτευση.
«Ετσι κι αλλιώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Σαμαρά και εμένα» φέρεται να επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα για να έχουν μια πρώτη συζήτηση αναφορικά με τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Αλλωστε οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έθεσε ζήτημα απεμπλοκής από το Μνημόνιο κάτι που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης.


Πηγή: Κυβερνητικό «κραχ» και στη μέση η Τρόικα:  iefimerida.gr