08 Νοεμβρίου 2014

Αναπτυξιακά έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014
Δελτίο Τύπου
Αναπτυξιακά έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας


Σημαντικά αναπτυξιακά έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, εκτελούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, τόσο από τις Υπηρεσίες της ίδιας της Περιφέρειας, όσο και από άλλους φορείς.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την κατασκευή του οδικού άξονα Αστακός – Γέφυρα Γουριάς από τη διασταύρωση προς Πλατυγιάλι μέχρι τη διασταύρωση προς Άγιο Δημήτριο που θα συνδέει την περιοχή με την Ιόνια Οδό, το Αποχετευτικό Δίκτυο και του Βιολογικού Καθαρισμού Αστακού και την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Τοπικό Διαμέρισμα Μύτικα προς παραλία Παλιόβαρκα.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας ενημερώθηκε, χθες για την πορεία του έργου σε αυτοψία που πραγματοποίησε στα σημεία όπου εκτελούνται αυτή την περίοδο οι εργασίες και μαζί του βρίσκονταν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών, Γιάννης Λύτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Υφαντής, Περιφερειακοί Συμβουλοι, στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης, αντιδήμαρχοι, καθώς και εκπρόσωποι των αναδόχων.
«Εμείς αυτό που θέλουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι με αυτά τα έργα, κυρίως το αποχετευτικό , του βιολογικού και της ύδρευσης, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τους πολίτες που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αλλαγή της καθημερινότητάς τους», τόνισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας, όσον αφορά το έργο της οδικής σύνδεσης με την Ιόνια Οδό: «Επιπλέον, προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά θέματα οδικής ασφάλειας των οδηγών που κινούνται σε αυτούς τους δρόμους. Είμαστε εδώ και επιβλέπουμε την πορεία των έργων που εκτελούνται από τα Υπουργεία και αυτό γιατί τα έργα αυτά εκτελούνται για τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα. Θέλουμε και πρέπει να αναβαθμιστεί ο οδικός άξονας που συνδέει την Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων με αυτά τα αστικά κέντρα και τις παράκτιες περιοχές στα δυτικά της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας».
Μετά την αυτοψία στο έργο της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με Αστακό και Πλατυγιάλι, ο Περιφερειάρχης ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου, ενώ τόνισε πως θα παρέμβει στα συναρμόδια Υπουργεία για συμπληρωματικά έργα σε δυο σημαντικά ζητήματα που δεν είχαν προβλεφθεί και συγκεκριμένα: για την αντικατάσταση του δικτύου σωληνώσεων που αυτή τη στιγμή είναι από αμίαντο, με σύγχρονα περιβαλλοντικά υλικά, καθώς και την σύνδεση των παρόντων ιδιοκτησιών και την πρόσβασή τους στην Ιόνια Οδό, κάτι που με το υφιστάμενο έργο δεν είχε προβλεφθεί.
Και κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας: «Θα είμαστε εδώ διεκδικητικά μέχρι τέλους έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου για να συνδεθεί η Ιόνια Οδός με τις περιοχές αυτές που αποτελούν και τουριστικά μέρη, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων δημιουργούνται και νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής».
Όσον αφορά στο αποχετευτικό δίκτυο και τον Βιολογικό, ο Απ. Κατσιφάρας έδωσε εντολή για προσπάθεια διασφάλισης του έργου με αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία με τον Δήμο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς και για θωράκιση αφού πρώτα γίνει η απομάκρυνση φερτών υλικών που έχουν καταλήξει σε διάφορα σημεία έπειτα από τις κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Σύνδεση Ιόνιας Οδού με Αστακό και Πλατυγιάλι
Το σημαντικό αυτό οδικό έργο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που εκτελείται από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, συνολικού προϋπολογισμού 24.500.000 ευρώ.
Το αντικείμενο αφορά στην κατασκευή του οδικού τμήματος μήκους 6,2 χλμ. του οδικού άξονα Αστακός – Γέφυρα Γουριάς από τη διασταύρωση Πλατυγιάλι (στο λιμάνι) μέχρι και τη διασταύρωση προς Άγιο Δημήτριο και θα συνδέει τις περιοχές αυτές με την Ιόνια Οδό, διερχόμενος ο άξονας από τη γέφυρα της Γουριάς και στη συνέχεια διαμέσου της σήραγγας του Αγίου Ηλία. Επιπλέον, η εργολαβία περιλαμβάνει και τέσσερις παράπλευρες οδούς , δύο γέφυρες και δύο ισόπεδους κόμβους στην Παλαιομάνινα και στον Άγιο Δημήτριο, για την εξυπηρέτηση των οικισμών και των ιδιοκτησιών και την αποκατάσταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου.

Αποχετευτικό δίκτυο και Βιολογικός
Το έργο του Αποχετευτικού Δικτύου Δήμου Αστακού έχει προϋπολογισμό 2.108.106,90 ευρώ. Υπολείπονται 208 μέτρα για την ολοκλήρωση του δικτύου που γίνεται με την συμπληρωματική εργολαβία προϋπολογισμού 159,535 ευρώ.
Το έργο Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Αστακού, προϋπολογισμού 5.056.893 ευρώ που θα επεξεργάζεται τα λύματα τόσο της πόλης του Αστακού όσο και των Δημοτικών Διαμερισμάτων Καραϊσκάκη και Βασιλόπουλου έχει ολοκληρωθεί και με συμπληρωματικές εργασίες ήδη αντιμετωπίζεται το πρόβλημα σύνδεσης.

Αγωγός Ύδρευσης Μύτικα
Το έργο «Κατασκευή εξωτερικού αγωγού ύδρευσης στο Τ.Δ. Μύτικα προς παραλία Παλιόβαρκα» προϋπολογισμού 1.040.000 ευρώ έχει ολοκληρωθεί και παραδίδεται διοικητικά για χρήση από τον Δήμο.
Περιλαμβάνει τη σύνδεση από υπάρχουσα γεώτρηση σε νέα δεξαμενή 150 μ3 με καταθλιπτικό αγωγό μήκους 3.750 μ. και ασύρματο σύστημα αυτοματισμού πλήρωσης της δεξαμενής, καθώς και τα δίκτυα διανομής νερού προς την παραλία Παλιόβαρκα και κατά μήκος της Ε.Ο. προς Μύτικα συνολικού μήκους 8.300 μ., όπως επίσης και φρεάτια ελέγχου και παροχών για τη σύνδεση με τους καταναλωτές.

Βίντεο με δηλώσεις στον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=8xKO0w8fxXQ