08 Νοεμβρίου 2014

Να «τρέξει» η χρηματοδότηση για το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέα»



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014
Δελτίο Τύπου
Απ. Κατσιφάρας: Να «τρέξει» η χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέα», το έργο-σημαία της Περιφέρειας


Τη δέσμευση πως θα «τρέξει» άμεσα η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των εργασιών στο πολυώροφο κτίριο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγ. Ανδρέας», ζήτησε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Ηρακλή Δρούλια, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στις συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα, αρχικά με τον κ. Δρούλια και στη συνέχεια με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, συμμετείχαν οι επικεφαλής παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος και Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο επικεφαλής παράταξης Γιώργος Κανέλλης, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ιπποκράτης» και Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Πετρόπουλος και ο αντιπρόεδρος.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε στους ιθύνοντες της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (όπως έχει προκύψει από τη συγχώνευση Ο.Σ.Κ. και ΔΕΠΑΝΟΜ), πως η ολοκλήρωση του έργου αυτού είναι σημαντικότατη για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και ζήτησε σαφή εικόνα για την πορεία των εργασιών, σημειώνοντας πως «πριν τους τρεις τελευταίους μήνες που έχει σταματήσει το έργο λόγω της χρηματοδότησης, παρουσίαζε ταχύτερους ρυθμούς και από το χρονοδιάγραμμα».
«Πρέπει άμεσα να συνεχιστεί η χρηματοδότηση για αυτό το έργο-σημαία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να προλάβει να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει τεθεί στο ΕΣΠΑ» υπογράμμισε ο Απ. Κατσιφάρας.
Απαντώντας ο κ. Δρούλιας τόνισε πως η αύξηση της χρηματοδότησης δεν είναι δικό τους μόνο ζήτημα, αλλά εξαρτάται και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Για τον λόγο αυτό και η αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συναντήθηκε αμέσως μετά με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε πως αυτή τη στιγμή έχει διασφαλιστεί το ποσό του 1.300.000 ευρώ και γίνεται η κατανομή, με τον Περιφερειάρχη να θέτει το αίτημα διασφάλισης μέχρι τέλους του 2014 του κονδυλίου τουλάχιστον των 4.000.000 ευρώ.
Ένα αίτημα για το οποίο ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε πως θα απαντήσει μέχρι το βράδυ, ώστε να ενημερωθεί πρώτα πλήρως για το θέμα.
«Αναμένουμε τις απαντήσεις του Υφυπουργού κ. Κωνσταντινόπουλου. Όμως αυτό που πιστεύουμε και στηρίζουμε ακράδαντα με όλες μας τις δυνάμεις και θα διεκδικούμε πάντα, είναι πως κάθε έργο θα πρέπει να το παλεύουμε μέχρι τέλους, μέχρι να ολοκληρωθεί και φυσικά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που τίθενται και έτσι να παραδίδεται στους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ολοκληρωμένο και λειτουργικό» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, διατηρώντας συγκρατημένη αισιοδοξία.



Σχολική στέγη και διοικητήριο Π.Ε. Αχαΐας

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων τέθηκαν από τον Περιφερειάρχη αρκετά άλλα ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι η σχολική στέγη και εκκρεμούσες οφειλές του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) στις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, αλλά και το διοικητήριο για την ΠΔΕ.
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. δεσμεύτηκαν ότι άμεσα θα δοθεί το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά και το αίτημα για νέες σχολικές μονάδες την επόμενη Προγραμματική Περίοδο.
 Κατά τη συνάντηση με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο Απ. Κατσιφάρας ζήτησε να δοθεί η σύμφωνη γνώμη για δύο έργα, το πρώτο για τον εξοπλισμό του ΧΥΤΑ 2ης ΓΕΝ, για το οποίο υπήρξε άμεσα συμφωνία, και το δεύτερο για τον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων, θέμα για το οποίο αναμένεται η απάντηση, έργα τα οποία και τα δύο είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Επιπλέον, υπήρξε ενημέρωση για την προετοιμασία που υπάρχει ενόψει της έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου Σ.Ε.Σ. 2014-2020, καθώς και για το διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Αχαΐα, αφού όπως τονίστηκε είναι η μόνη Περιφέρεια που δεν διαθέτει δικό της κτίριο ώστε να στεγάζει όλες τις υπηρεσίες της.
Ζητήθηκε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς είναι η μόνη πηγή αυτή τη στιγμή για έργο αυτού του είδους, ώστε να προχωρήσει άμεσα η στέγαση της Π.Ε., με τον κ. Κωνσταντινόπουλο να αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος, τονίζοντας πως θα εξετάσει το αίτημα χρηματοδότησης, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πόρων.