12 Νοεμβρίου 2014

Στη Συνδιάσκεψη «Ημέρες Μεσογειακής Συνεργασίας» στη Ρώμη ο Κωνσταντίνος Καρπέτας


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014
Δελτίο Τύπου

Στη Συνδιάσκεψη «Ημέρες Μεσογειακής Συνεργασίας» στη Ρώμη ο Κωνσταντίνος Καρπέτας


Το μοντέλο των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών και των Θαλάσσιων Στρατηγικών ως πλαίσιο για τη βελτίωση της συνεργασίας στη λεκάνη της Μεσογείου ήταν το θέμα της διήμερης Συνδιάσκεψης «MEDITERRANEAN COOPERATION DAYS (Ημέρες Μεσογειακές Συνεργασίας)» που διοργάνωσε η Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) σε συνεργασία με την Περιφέρεια του Λάτσιο και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας MED, στη Ρώμη χθες 10 και σήμερα 11 Νοεμβρίου 2014.
Ο βοηθός του Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Κώστας Καρπέτας, ήταν ο βασικός εισηγητής την πρώτη ημέρα των εργασιών για τη θεματική ενότητα «Towards Macro-Regional and Sea Basin Strategies in the Mediterranean (Μακροπεριφερειακές και Θαλάσσιες Στρατηγικές στη Μεσόγειο)».
«Η Μεσόγειος Θάλασσα, ιστορικά διαμορφώνει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τις περιοχής, και επομένως αποτελεί μια κεφαλαιώδους και ζωτικής σημασίας περιοχή συνεργασίας. Σήμερα, η λεκάνη της Μεσογείου παραμένει ο σημαντικότερος άξονας ναυσιπλοΐας παγκοσμίως. Τα λιμάνια ανέκαθεν αποτελούσαν τους «πνεύμονες» των οικονομιών της Μεσογείου. Η θάλασσα μπορεί να προσφέρει Γαλάζια Ενέργεια. Επίσης, κεφαλαιώδους σημασίας είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στον πυθμένα της Μεσογείου. Τα περιβαλλοντικά θέματα είναι επίσης σημαντικά για ένα πλούσιο και εύθραυστο οικοσύστημα όπως αυτό της Μεσογείου. Τέλος, η μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα διασυνοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες γύρω από τη λεκάνη. Επομένως, κάθε σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μεσογείου σήμερα, έχει και θαλάσσια διάσταση» τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Καρπέτας.
Και συνέχισε: «Η ανάπτυξη μιας Θαλάσσιας Στρατηγικής για τη Μεσόγειο θα δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα συνεκτικό δομικό στοιχείο για μελλοντικές μακροπεριφερειακές στρατηγικές στη Μεσόγειο. Η εμπειρία μας από την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου έδειξε ότι η Στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR) που εγκρίθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν λίγες ημέρες, στις 24 Οκτωβρίου 2014, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη Θαλάσσια Στρατηγική για την Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγο που είχε εγκριθεί στις 30 Νοεμβρίου 2012. Τα ναυτιλιακά και θαλάσσια θέματα της Θαλάσσιας Στρατηγικής έχουν ενσωματωθεί πλήρως στους τέσσερις πυλώνες της EUSAIR».
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενόψει την νέας περιόδου 2015-2020 των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συνεργασίας στη Μεσόγειο – MED, προσπαθεί να αναπτύξει συνέργειες και συνεργασίας.
«Η πρόσφατη επίσημη έγκριση της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου δεν μας εφησυχάζει. Η Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος είναι αναπόσπαστο τμήμα της Μεσογείου. Μας ενδιαφέρει λοιπόν το μέλλον της Μεσογείου, θέλουμε να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας στην περιοχή και η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και η νέα γενιά του Προγράμματος MED της ΕΕ αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία» κατέληξε ο Κ. Καρπέτας.