12 Νοεμβρίου 2014

Υγειονομική «βόμβα» στην Ελλάδα: Στελέχη μικροβίων είναι ανθεκτικά στην αντιβίωση

Υγειονομική «βόμβα» στην Ελλάδα: Στελέχη μικροβίων είναι ανθεκτικά στην αντιβίωση
Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, ακόμα και για το πιο απλό κρυολόγημα, όχι μόνο βαραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη διογκωμένη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά μειώνει και τις αντιστάσεις του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια.

Το παράδοξο με την Ελλάδα είναι ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση σε «κατανάλωση» αντιβιοτικών και ουραγός στους εμβολιασμούς. Όλα αυτά, όμως, έχουν και συνέπειες. Όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», σε ενημέρωση που έκανε ο καθηγητής Παθολογίας Αθανάσιος Σκουτέρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, δύο φορές έχει γλιτώσει η Ελλάδα να εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία εις βάρος της λόγω των ανθεκτικών στελεχών μικροβίων.
Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών δίχως πραγματική αιτία εξασθενεί, αντί να ενδυναμώνει, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο σε στελέχη μικροβίων. Κάτι τέτοιο συμβαίνει κατά κόρον στην Ελλάδα. Αντίθετα, μόλις το 35% του πληθυσμού της χώρας μας εμβολιάστηκε τον περασμένο χειμώνα με το αντιγριπικό εμβόλιο, με αποτέλεσμα πέρυσι να έχουμε ως θλιβερό απολογισμό τον θάνατο 145 ανθρώπων λόγω γρίπης. Αρμόδιοι φορείς το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν καμπάνια ενημέρωσης του κοινού έτσι ώστε να μειωθεί η καταφυγή στις αντιβιώσεις για... ψύλλου πήδημα.
Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων Ελένη Γιαμαρέλου, με μόλις 1 ευρώ μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει ένα απλό στρεπ-τεστ που θα του υποδεικνύει αν μια κλασική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χρειάζεται ή όχι αντιβιοτικό.