03 Νοεμβρίου 2014

Λουκουμάδες, τηγανόψωμα και ρακόμελο

Tο μέλι αποτελεί το κοινό συστατικό των τριών συνταγών που θα σας περιγράψουμε. Όλες είναι προτάσεις ενός ειδικού του είδους, του μελισσοκόμου Σταμάτη Σίνη. Ετοιμαστείτε για λουκουμάδες, τηγανόψωμα και ρακόμελο.


Συνταγή για νόστιμους λουκουμάδες
1 κιλόαλεύρι
1 κιλόκαι 100 γραμμάρια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • Ανακατεύετε τα υλικά  ώστε να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
  • Μέσα σε καυτό λάδι, με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνετε κουταλιές με χυλό σε διαφορετικά σημεία.
  • Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν τους αφαιρείτε από την κατσαρόλα.

Φυσικά στο τέλος προσθέτουμε όσο μέλι και κανέλα θέλουμε.

Συνταγή για νόστιμα τηγανόψωμα
1 κιλόαλεύρι
850 γραμμάριανερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • Ανακατεύουμε τα υλικά ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
  • Κόβουμε ζυμάρι και το πλάθουμε δημιουργώντας μικρά τηγανόψωμα και στην συνέχεια τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι.
  • Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά να πάρουν και από εκεί χρώμα.
  • Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι.

Φυσικά στο τέλος προσθέτουμε όσο μέλι θέλουμε.

Απολαυστικό ρακόμελο
2 κιλάβρασμένο νερό με τα ακόλουθα βότανα:
(θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, τσάι βουνού, γλυκάνισο, τήλιο, ξύλα κανέλας, γαρύφαλλα, κομμένο λεμόνι με φλούδα, φλούδα από πορτοκάλι)
2 κιλάρακί
Τα κιλά είναι ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε.
Όμως το σημαντικότερο είναι ότι για κάθε κιλό προσθέτουμε 1 κιλό και 250 γραμμάρια μέλι   

  • Μέσα σε ένα μπουκάλι (κατά προτίμηση γυάλινο) προσθέτουμε όλα τα υλικά.
  • Στη συνέχεια ανακινούμε το μπουκάλι ανακατεύοντας τα υλικά έως ότου λιώσει το μέλι από τον πάτο.
  • Θα βοηθούσε το νερό με τα βότανα να είναι χλιαρό.

Είναι έτοιμο να το απολαύσετε!

Καλή επιτυχία