10 Νοεμβρίου 2014

Ο Εμίρης στο εδώλιο για την επένδυση - φάντασμα στην Οξυά

Μία από τις λιγοστές υποθέσεις, στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, στην οποία εμπλέκεται ο... αραβικός παράγοντας θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη στα δικαστήρια.
Ο λόγος για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του τέως Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί και του αρχιτεκτονικού γραφείου aa Associates του Στέλιου Αγιοστρατίτη με αφορμή την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει ο Σεϊχης στο νησί του Ιονίου Οξυά.

Η αντιδικία αυτή, λοιπόν, θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης την ερχόμενη Τρίτη, με τον Έλληνα αρχιτέκτονα να ζητάει αποζημίωση αρκετών χιλιάδων ευρώ από τον Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί.
Το ιστορικό
Τον Απρίλιο του 2012 ο τότε Εμίρης του Κατάρ αγόρασε προς περίπου 5 εκατ. ευρώ τη νησίδα Οξυά στο Ιόνιο Πέλαγος, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης με σκοπό να υλοποιήσει σε αυτήν ένα πρότυπο τουριστικό θέρετρο.
Έτσι, μέσω της ελληνικής εταιρείας Pimara Α.Ε., που ενεργεί για λογαριασμό του Εμίρη, ανέθεσε στο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο να «τρέξει» την αδειοδότηση του έργου με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή στην έκταση. 
Εκ των πραγμάτων πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καθώς η Οξυά βρίσκεται σε ζώνη Natura, ενώ για να πολεοδομηθεί απαιτούνται, μεταξύ άλλων, η ένταξη του έργου στο καθεστώς αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων και η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και στη συνέχεια η έκδοση προεδρικού διατάγματος. Όλα αυτά, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εμπλοκή του Συμβουλίου της Επικρατείας και το μακρύ χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ληφθούν όσες εγκρίσεις απαιτούνται.
Παρόλ’αυτά, λίγο καιρό μετά την αγορά του νησιού από τον τέως Εμίρη του Κατάρ, ο γιός του Στέλιου Αγιοστρατίτη, Ανδρέας παρουσιάσε το σχέδιο ανάπτυξης της Οξυάς, το οποίο προέβλεπε την μετατροπή του νησιού σε art island. Σε προορισμό, που με κυρίαρχο στοιχείο τις πολιτιστικές αναπτύξεις, τους οικισμούς καλλιτεχνών, τα μουσεία και τις γκαλερί θα περιελάμβανε πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, μαρίνες, τουριστικά χωριά, εμπορικούς χώρους, ελικοδρόμια, εγκαταστάσεις προσαπογείωσης υδροπλάνων και χώρους άθλησης.
Η μήνη του Εμίρη
Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε τη μήνη της Pimara που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Άραβα κροίσου, καθώς παρότι η αδειοδοτική διαδικασία βρισκόταν στο σημείο μηδέν, ο τέως Εμίρης εμφανιζόταν, εν αγνοία του, να δρομολογεί μία επένδυση-μαμούθ στην Οξυά. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει η πλευρά του Εμίρη, το γραφείο Αγιοστρατίτη δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην υλοποίηση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων για με αποτέλεσμα η επένδυση να βρίσκεται στον «πάγο» εδώ και δύο χρόνια.
Ως αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2013, διακόπηκε η συνεργασία του Εμίρη με τον γνωστό αρχιτέκτονα ο οποίος έχει εισπράξει περίπου 400.000 ευρώ για τις όποιες υπηρεσίες προσέφερε στον Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί.
Πάντως, το μόνο παρήγορο από την εμπλοκή που δημιουργήθηκε στο «project Οξυά» είναι ότι Σεϊχης δεν εγκαταλείπει τα σχέδια αξιοποίησης του γραφικού νησιού του Ιονίου...
cityvoice.gr