11 Νοεμβρίου 2014

Έτοιμες δηλώνουν οι τράπεζες για τα νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πκατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή η ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πριν τη συνάντηση του νέου υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα με τους επικεφαλής της τρόικας.
Τη Δευτέρα ο κ. Σκρέκας είχε την πρώτη του εθιμοτυπική συνάντηση με στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και, όπως αναφέρει το «Έθνος», η τελευταία του μετέφερε πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι έτοιμα να λάβουν και τα ίδια πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του προς τις επιχειρήσεις-πελάτες τους.
Η Ένωση των τραπεζών ζήτησε από τον υπουργό διευκρινίσεις:
1.Σχετικά με τη δυνατότητα θέσπισης μεγαλύτερων διαγραφών προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως για όσες επιχειρήσεις οι τράπεζες ρυθμίζουν τα δάνεια τους αμέσως εκείνες θα μπαίνουν και σε ρυθμίσεις των οφειλών τους προς το δημόσιο με επιπλέον ποσοστό διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων, της τάξης του 20%.
2. Σχετικά με τις καταληκτικές ημερομηνίες υπαγωγής των επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις των οφειλών προς το δημόσιο λήγουν στις 31 Μαρτίου του 2015, ενώ των τραπεζών τον Ιούνιο του 2016. Πηγές θέλουν, το υπουργείο Ανάπτυξης να εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να μπαίνουν πρώτα στις ρυθμίσεις του δημοσίου και μετά να υπάγονται στις τραπεζικές ρυθμίσεις.