08 Ιανουαρίου 2015

Πως ήταν το 15ήμερο των Χριστουγέννων στο χωριό μας. [μια περίληψη - Η. Λουκάς]

Ανάμεικτα συναισθήματα των Χριστουγέννων είχαμε οι περισσότεροι κάτοικοι των Οινιάδων, όπως και στα περισσότερα μέρη της χώρας.
Η κρίση δεν έδωσε πολλά περιθώρια για χαρές και πολλές στιγμές κυρίως στους αγρότες αφού περίμεναν ανάσα από τις επιδοτήσεις αλλά και αυτές ήρθαν μαζί με μια ουρά εξόδων παρέα.
Μειώσεις, ξεχασμένες ανακοινώσεις πληρωμής των βιολογικών καλλιεργειών επιδοτήσεων, πετρέλαια κ.α. τα οποία άλλοι πληρώθηκαν σε ποσοστό και άλλοι περιμένουν.

Δεν ήταν η χρονιά της καλλιέργειας φέτος που δεν βοήθησε ούτε ο καιρός ούτε η οικονομική ανάπτυξη που μας τη φωνάζουν και δεν την βλέπουμε.
Τα πάντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους.

ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ!

Έτσι λοιπόν τα κουμπωμένα Χριστούγεννα τα νιώσαμε λίγο παραπάνω φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές: παραμονές κάποια παιδάκια στα κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η φιλαρμονική μας έδωσε μια άλλη νότα σε κάποιες στιγμές, τα μαγαζιά κουμπωμένα και τα νοικοκυριά μετρημένα στα απαραίτητα. Ενδιάμεσα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ο χειμώνας φώναξε βροντερό παρών με θερμοκρασίες να παίζουν κοντά στο 0 (μηδέν) λίγο πάνω και λίγο κάτω.
Οι ευχές και η ελπίδα δεν έσβησαν με τον νέο χρόνο και όλοι μας είπαμε ας πάει λίγο καλύτερα η νέα χρονιά με μια μικρή μουρμούρα να σέρνεται πίσω "σιγά μην.."

Στολίσαμε και την κάτω πλατεία με λίγα φωτάκια, όχι κάτι σημαντικό αλλά για να ξεγελάσει το μάτι, ένα τρικ μια αλλαγή, να καταλάβουμε ότι έχουμε Χριστούγεννα. Αυτή η πρωτοβουλία ήρθε από τους ίδιους τους Κατοχιανούς, που εθελοντικά έφεραν ότι μπορούσαν και τα μαγαζιά έδωσαν χρήματα που αγοράσαμε διάφορα.

Ευχαριστούμε τους συγχωριανούς μας που πρόσφεραν για το χωριό τους και με θέληση μεγάλη.
Η Κατοχή είναι τεράστια έχει απλωθεί για τα καλά και δεν είναι μόνο το ποτάμι και η κάτω πλατεία.

Μακάρι να φωτίζαμε τις Λάκκες και την πάνω πλατεία, μακάρι να είχαν φώτα στις κολώνες με χριστουγεννιάτικα σχέδια, μακάρι να είχαμε φως που είναι το σύμβολο των Χριστουγέννων.

Θα δούμε....

Καλή χρονιά με υγεία και ισορροπία!

ΥΓ:   Η κοπή της πίτας γινόταν κάθε χρόνο από το katochi News για να τα πούμε όλοι μας από κοντά. Το ότι δεν έγινε ακόμη δε σημαίνει ότι δε θα γίνει μια συνάντηση με μουσική, να τα πούμε και ίσως να έχουμε κοπή ίσως και γλυκά, είναι όλα λεπτομέρειες μπροστά στο σκοπό να μιλήσουμε όλοι μαζί και να περάσουμε καλά!

Ηλίας Λουκάς
katochinews@gmail.com