13 Ιανουαρίου 2015

Η ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει

Οι δράσεις της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά για την Αιτωλοακαρνανία και το σχέδιο της επόμενης μέρας.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας τόπος με ανθρώπους περήφανους γιατί έχουν Ιστορία που θυμίζει στην οικουμένη το πείσμα και τον ηρωισμό των Ελλήνων. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας ευλογημένος τόπος με τον μεγαλύτερο υδάτινο πλούτο, βιότοπους, ενεργειακό απόθεμα, δυνατό αγροδιατροφικό τομέα, αλιεία, που όμως δεν βοηθήθηκε, όσο έπρεπε για  να αναδείξει το ρόλο της  ως σταυροδρόμι. Κάτι που συμβολικά μας θυμίζει η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης».Τα δύο τελευταία χρόνια σ ένα ασφυκτικό περιβάλλον, πάρθηκαν οι πρωτοβουλίες κι έγιναν πράξη χρόνια αιτήματα των κατοίκων της, που δείχνουν ότι η επιμονή και επιμονή τους, επιβραβεύεται.
Ι. Οδικοί άξονες


1.     Ιονία Οδός- Δυτικός Αξονας

     Μετά από πολλά πισωγυρίσματα, η Ιόνια Οδός  ολοκληρώνεται.
    Ο Εθνικός Δυτικός Άξονας της Χώρας, πάγιο αίτημα


των κατοίκων της περιοχής, ο πιο σημαντικός  μοχλός για την ανάπτυξη ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, σε λίγο είναι έτοιμος. Η προσπελασιμότητα όλης της Δυτικής Ελλάδας θα δώσει στη μεγαλύτερο νομό της Ελλάδας, στην Αιτωλοακαρνανία  τη δυνατότητα της οικονομικής εξωστρέφειας, που έχει τόση ανάγκη.

2.     Αξονας Αμβρακίας- Ακτίου

Η κατασκευή του άξονα Αμβρακίας - Ακτίου , μαζί με τα έργα, τα οποία δεσμεύεται η ΝΔ να προωθήσει άμεσα, όπως η κατασκευή της Παραϊόνιας οδού (Αιτωλικό – Πλατυγιάλι – Αστακός – Άκτιο – Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα) και  σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο του Ακτίου, θα προσδώσει προοπτική τουριστικής  ανάπτυξης στα δυτικά παράλια. Η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό (απαραίτητο και ζωτικό έργο καθώς συνδέει το μεγαλύτερο αστικό κέντρο με τον σημαντικότερο οδικό άξονα), θα επιτρέψουν στην Αιτωλοακαρνανία να καταστεί πλήρως προσπελάσιμη, επομένως, ιδανική για προσέλκυση επενδύσεων σε όλους τους τομείς (πρωτογενή τομέα, μεταφορές, τουρισμό κλπ) και ταυτόχρονα θα αλλάξει ποιοτικά  την καθημερινότητα των κατοίκων της.

3.  Ζεύξη Ακτίου-Πρεβέζης μέσω Ξηρόμερου.

Η ζεύξη Ακτίου – Πρέβεζας, μέσω της επαρχίας Ξηρομέρου,  η κατασκευή της Παρατριχώνιας Οδού σε σύνδεση  με το Δυτικό Άξονα  και με την  Ορεινή Ναυπακτία – Ναύπακτο – Προυσσό – Λαμία είναι τα έργα που μελετάμε στον Εθνικό Σχεδιασμό για την απαλοιφή των προβλημάτων προσπελασιμότητας της Ελληνικής Περιφέρειας και την ανάδειξη της  Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας σε σταυροδρόμι ανάπτυξης. Ο σχεδιασμός έχει στόχο να αμβλύνει δραστικά το αναπτυξιακό έλλειμμα του Δυτικού άξονα της Χώρας, υπηρετώντας ταυτόχρονα ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης.

4.     Σύνδεση παράκτιων περιοχών με ενδοχώρα

Με τη συνεργασία των φορέων υλοποίησης (κεντρική κυβέρνηση και ΟΤΑ) στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δρομολογηθεί η  διασύνδεση με το λιμάνι του Πλατυγιαλιού και την ολοκλήρωση των οδικών υποδομών και των αεροδρομίων της ευρύτερης περιοχής. Η σύνδεση των παράκτιων περιοχών με την ενδοχώρα αποτελεί για τη ΝΔ  προτεραιότητα. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Σ.Ε.Σ (ΕΣΠΑ) μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε όσο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ όλες τις δυσκολίες είμαστε εδώ. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπληρώσουμε το χρέος της Πολιτείας προς του πολίτες, μέσα σε ένα Ευρωπαϊκό περιβάλλον και εκμεταλλευόμενοι την -μετά από χρόνια- καλή εικόνα της χώρας.

ΙΙ. Υποδομές για την αγροτική παραγωγή

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί για την Αιτωλοακαρνανία πρωταρχικό μοχλό παραγωγής πλούτου. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία όχι μόνο αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας του Νομού αλλά είναι και η αιχμή του δόρατος σε μια προοπτική ανάπτυξής του. Σε αυτή τη λογική, παρά τις δυσκολίες, σταθήκαμε έμπρακτα κοντά στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Το φράγμα των Αχυρών, που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης (είναι στο 80% της κατασκευής του)  θα κάνει τη ζωή του αγρότη ποιο εύκολη και τη δουλειά του πιο αποδοτική. Η άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Νομού είναι προτεραιότητα. Χρειάζεται όμως συντονισμός, σταθερότητα και στοχοπροσήλωση στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο για το οποίο η Νέα Δημοκρατία αγωνίσθηκε κόντρα σε φωνές του παρελθόντος που σήμερα επιστρέφουν. Με την πορεία της Χώρας μας όμως , έχουμε αποδείξει ότι δεν παίζουμε.

ΙΙΙ. Υγεία

Στις 23 Μαίου 2013 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Νέο Νοσοκομείο Αγρινίου. Είναι ένα υπερσύγχρονο κτήριο που σχεδιάσθηκε για να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους όλου του Νομού. Ήταν το όραμα της Αιτωλοακαρνανίας, που σήμανε και την αλλαγή σελίδας στον Υγειονομικό χάρτη της περιοχής. Επισπεύσαμε τις διαδικασίες εγκατάστασης του ιατρικού εξοπλισμού του. Ο εργαστηριακός και ακτινοδιαγνωστικός εξοπλισμός  του είναι εφάμιλλος των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών νοσηλευτικών ιδρύματων.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα δυσλειτουργίας λόγω υποστελέχωσης. Δεσμεύεται η ΝΔ για  άμεση την επίλυση των προβλημάτων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το Νέο Νοσοκομείο Αγρινίου, θα  προσφέρει  υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα , είμαστε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την αξιοποίηση του κτηρίου του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου. Θα αξιοποιηθεί  για να τεθεί  στην υπηρεσία των κατοίκων της περιοχής.

IV. Πολιτισμός

Αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα στους μείζονες αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας, που ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο αρχαιολογικό μουσείο στο Θέρμο, η αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων και των εξαιρετικά σημαντικών ακροπόλεων, όπως στην Πλευρώνα και την Πάλαιρο ,δημιουργούν κρίσιμες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής, η οποία διαθέτει ένα σημαντικό  πολιτιστικό απόθεμα κι ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.


V. Προοπτική εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Έχουμε ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και μάλιστα σε περιοχές που άπτονται της Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα από αυτόν το μετασχηματισμό ολόκληρη Περιφέρεια θα αποτελέσει πόλο έλξης νέων επενδύσεων σε παράλληλους τομείς της οικονομίας όπως η έρευνα και η τεχνολογία των κατασκευών αλλά και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίας.
Η ΝΔ στοχεύει  να εδραιωθεί το νέο ενεργειακό μοντέλο γι αυτό επενδύουμε στην έρευνα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην περιοχή, με βασικές αρχές την διαφάνεια των διαδικασιών και τον απόλυτο σεβασμό στο φυσικό  περιβάλλον.
Η επιλογή μας αυτή βασίζεται στα σημαντικά οικονομικά οφέλη αλλά και τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η παρουσία της διεθνούς ενεργειακής βιομηχανίας στην περιοχή. Τα άμεσα οικονομικά οφέλη μίας τέτοιας δραστηριότητας ανέρχονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Πέρα όμως από τα άμεσα οικονομικά οφέλη, η απασχόληση και η απορρόφηση εργατικού δυναμικού αποτελούν  κρίσιμες παραμέτρους. Να σκεφτούμε  ότι μόνο σε μία γεώτρηση απασχολούνται περίπου 200-300 άτομα, ενώ είναι δυνατό να προκύψουν έως και 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Σε αυτή την προοπτική η Αιτωλοακαρνανία θα είναι παρούσα!

Η  πολιτική δεν δίνει λύσεις. Τις λύσεις τις δίνουν οι πολίτες. Ο δικός μας στόχος είναι να βάλουμε την Ελλάδα στην σωστή της βάση, προσηλωμένοι στο μακροπρόθεσμο συμφέρον των πολιτών, που δεν είναι άλλο από την Ευρωπαϊκή Οικογένεια.
Στην εποχή που έρχεται, οι κύριοι πόροι που θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας, προέρχονται κυρίως από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά ταμεία. Οι 5 τομείς προτεραιότητας για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (τουρισμός, Logistics, Αγροδιατροφή, Ενέργεια, Περιβάλλον & Μπλε Οικονομία) αποτελούν πρόκληση, κυρίως για την Αιτωλοακαρνανία. Στόχος μας: Όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα οφέλη. Οι ευκαιρίες για την Αιτωλοακαρνανία είναι εδώ.