08 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Εκλογές ή δημοψήφισμα



Εκλογές ή δημοψήφισμα: O Γιάνης Βαρουφάκης με δηλώσεις του στην «Corriere della Serra» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στην κάλπη, εάν οι εταίροι δεν δεχθούν το ελληνικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση.

Εκλογές ή δημοψήφισμα: Ο Γιάνης Βαρουφάκης με δηλώσεις του στην «Corriere dell Serra» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο
προσφυγής στην κάλπη, εάν οι εταίροι δεν δεχθούν το ελληνικό σχέδιο«Όπως έχω πει στον πρωθυπουργό μου, δεν είμαστε ακόμα κολλημένοι στις θέσεις μας. Μπορούμε να πάμε σε εκλογές, να καλέσουμε ένα δημοψήφισμα» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποστέλλοντας το δικό του μήνυμα προς τους εταίρους, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Η ιταλική εφημερίδα σχολίασε πως το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι για την παραμονή στο ευρώ.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει ούτως ή άλλως. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι ο δεσμός εμπιστοσύνης που μας δένει με τους ανθρώπους... Ύστερα από πέντε χρόνια κατά τα οποία (κάποιοι) ισχυρίστηκαν ότι θέλουν να σώσουν την Ελλάδα, οι άνθρωποι πλέον καταλαβαίνουν».

Στην ίδια συνέντευξη ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο: «Η ιδέα που προτείνουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι ένα σχέδιο που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα ανάπτυξης και φρένου στην ανθρωπιστική κρίση». 

Σε άλλο σημείο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ενημέρωσε πως «έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων - για τα υπόλοιπα θα δούμε».

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «από τώρα έως και τον Ιούνιο στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο επίπεδο: να προβούμε σε επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η πρόθεσή μας είναι να φτάσουμε σε ένα "συμβόλαιο για την ανάπτυξη" που να βασίζεται σε μια λογική προσέγγιση όσον αφορά τη φορολογία».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε τη σχέση του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι «τυπική». «Η ΕΚΤ είναι πολύ αυστηρή όσον αφορά το χρέος της Ελλάδας και απαιτεί πειθαρχία. Θα πρέπει όμως να φέρεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες και όχι διαφορετικά στην Ελλάδα» εξήγησε.

Στο τέλος της συνέντευξης, μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως «η ΕΚΤ, αντί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες γερμανικών ομολόγων, θα έπρεπε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα - χθες και όχι αύριο».

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών

Στη στήριξη του υπουργού Οικονομικών προχώρησε το Μαξίμου μετά το σάλο που προκάλεσε η συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα. 

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Είτε με ειρωνικά σχόλια είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις. Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη "διευκρινίσεων" αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη του υπουργού στην εφημερίδα Corriere della Sera» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι σχετικά με τις δηλώσεις που αποδίδονται στον κ. Βαρουφάκη.

«Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παραπέμπει ποτέ σε κανένα "δημοψήφισμα για το ευρώ". Η λέξη "ευρώ" είναι προσθήκη του δημοσιογράφου, γι' αυτό και υπάρχει σε παρένθεση» τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου "Γκίκα Χαρδούβελη", που έλεγε "ναι" σε όλα, θα απογοητευθούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο πλευρό της. Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτό, δηλαδή, που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά» καταλήγουν οι ίδιες πηγές. 




phgh .zougla.gr