28 Απριλίου 2015

Αναζητούνται 400 εκατ. για συντάξεις και μισθούς

kathimerini.gr
Οι δήμαρχοι δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα «έως ότου τακτοποιηθούν νομοθετικά οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης» αποφάσισε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στη χθεσινή συνεδρίαση.

Από σήμερα καλείται η κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη εάν υπάρχουν ή όχι οι πόροι για να καταβληθούν συντάξεις και μισθοί, ενώ οι δήμαρχοι τηρούν στάση αναμονής για το θέμα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δεν επαρκούν (υπάρχει «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ) για να διατεθεί το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα πρέπει να καταβληθεί σήμερα και αύριο ώστε να πληρωθούν στο ακέραιο οι συντάξεις.


Ωστόσο, τόσο το ΙΚΑ όσο και ο ΟΓΑ έχουν τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι θα λάβουν σήμερα το ποσό που αντιστοιχεί στην κρατική χρηματοδότηση για την πληρωμή των συντάξεων, ενώ και ο ΟΑΕΕ διαβεβαιώνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι βάσει του σχεδιασμού, το ΙΚΑ θα πρέπει να πληρώσει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Απριλίου και το ΝΑΤ την Πέμπτη, στις 30 του μήνα. ΟΓΑ και ΟΑΕΕ πληρώνουν κάθε πρώτη εργάσιμη ημέρα του μήνα, όμως λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι συντάξεις θα πληρωθούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Σύμφωνα, δε, με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κάποια μικροπροβλήματα που υπήρχαν, διευθετήθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το ΕΤΕΑ θα λάβει τα επιπλέον 15 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων από το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ θα λάβει αυξημένη κατά 10 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση και το Ταμείο Νομικών, το οποίο αναζητούσε 9 εκατ. ευρώ, τελικά θα τα πάρει με «εσωτερικές διευκολύνσεις» από άλλα Ταμεία.

Εν τω μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) κατέληξε χθες, ύστερα από μία ακόμη μαραθώνια διαβούλευση, στην ίδια απόφαση με αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας όσον αφορά την ΠΝΠ, ενώ οι περιφέρειες της χώρας θα προχωρήσουν στη διαδικασία μεταφοράς των χρημάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσής τους, Κων. Αγοραστό. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, και οι περισσότεροι δήμαρχοι που έλαβαν τον λόγο δήλωσαν ότι με τη στάση τους προτίθενται να βοηθήσουν την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η Ενωση κατέληξε στην απόφαση να μη μεταφέρουν οι δήμαρχοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα «έως ότου τακτοποιηθούν νομοθετικά οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης». Κατόπιν πρότασης του κ. Πατούλη, η τελική απόφαση της ΚΕΔΕ θα ληφθεί στο συνέδριο της Ενωσης στις 7 Μαΐου.

Ο κ. Πατούλης αποτίμησε το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το προηγούμενο Σάββατο ως «θετικότατο», εφόσον, όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι από τις προβλέψεις του νόμου θα εξαιρεθούν τα ανταποδοτικά τέλη, τα διαθέσιμα που βρίσκονται στις συνεταιριστικές τράπεζες και αυτά που αφορούν οικονομικές δεσμεύσεις των δήμων για έργα. Με την πρόταση του κ. Πατούλη συμφώνησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, τονίζοντας ότι «θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της χώρας, αρκεί να δοθούν οι διευκρινίσεις που απαιτούνται».

Αντιθέτως, η προσπάθεια του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά να πείσει τους πρυτάνεις να μεταφέρουν τα αποθεματικά των πανεπιστημίων απέτυχε. Παρότι ο κ. Μπαλτάς ανέφερε στους πρυτάνεις ότι τα κονδύλια των Ειδικών Λογαριασμών Ερευνας (ΕΛΚΕ) θα εξαιρεθούν, εκείνοι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και δηλώνουν ότι θα περιμένουν τη σχετική εγκύκλιο εφαρμογής της ΠΝΠ. «Μέχρι τότε, καμία απόφαση μεταφοράς διαθεσίμων δεν θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα των πανεπιστημίων» τόνισαν στην ομόφωνη απόφασή τους ύστερα από την έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου.

Πυρά από ΟΛΜΕ

Την ίδια στιγμή, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρος της οποίας, Θέμης Κοτσιφάκης, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και διαφοροποιήθηκε από την απόφαση του Δ.Σ., σχολίασε με οξύτητα: «Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ΠΝΠ βάζει “χέρι” σε χρήματα που αντί να διατίθενται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, τα χρησιμοποιεί για την ικανοποίηση των αναγκών των δανειστών».