27 Απριλίου 2015

Πρωτοβουλίες Τσίπρα για να ξεπεραστούν τα 5 αγκάθια στη διαπραγμάτευση

Πρωτοβουλίες Τσίπρα για να ξεπεραστούν τα 5 αγκάθια στη διαπραγμάτευση
Με τον χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας Αθήνας-πιστωτών να μετρά αντίστροφα, στον απόηχο του εχθρικού κλίματος για τον
Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός ανεβάζει ρυθμούς επιχειρώντας να βελτιώσει το… κλίμα και να γίνει άμεσα κατορθωτή μία αμοιβαία επωφελής λύση.
Με δεδομένο μάλιστα, ότι η στασιμότητα των διαπραγματεύσεων είναι επιζήμια τόσο για την οικονομία όσο και για το πολιτικό τοπίο στη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε ένα πρώτο γύρο τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμούς. Η επικοινωνία που είχε με τη σιδηρά κυρία της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και η συνομιλία του με τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκάλεσε αίσθηση, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν στο ότι ο ίδιος αναλαμβάνει πια πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις.
Την ίδια ώρα, οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις, με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό να μελετούν από κοινού προτάσεις και ελιγμούς, ώστε να προσπεράσουν τον "κάβο" στα σημεία που μας χωρίζουν από τη χρηματοδοτική ανάσα και σχετίζονται με τον ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Όπως όλα δείχνουν, η Αθήνα "παλεύει" για πολιτική συμφωνία επί των θεμάτων, στα οποία έχει επιτευχθεί σύγκλιση, επιχειρώντας να παραπέμψει τις συζητήσεις για τα υπόλοιπα να σε μια τελική συμφωνία, με ταυτόχρονη άρση της οικονομικής ασφυξίας για τη χώρα.
Τα 5 αγκάθια στη διαπραγμάτευση
Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών συνεχίζεται με τους εταίρους και την ελληνική πλευρά να είναι να μην συγκλίνουν σε τουλάχιστον 5 σημεία.
  • Ακύρωση της επαναφοράς της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Να συνεχισθεί η εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία
  • Να μη γίνει καμία αλλαγή στο εργασιακό και να ακυρωθούν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού
  • Οχι στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
  • Κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και της καθιέρωσης ενιαίου που θα πυροδοτούσε κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Η Αθήνα πιέζει για Eurogroup
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει εγκαταλείψει ούτε λεπτό τις προσπάθειες να υπάρξει -έστω και την ύστατη ώρα- πολιτική προσέγγιση για να καμφθούν εκατέρωθεν οι αντιδράσεις στα σημεία διαφωνίας.
Στόχος της Αθήνας είναι η πραγματοποίηση ενός έκτακτου Eurogroup ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, "στην κατεύθυνση για άμεση λύση", όπως σημειώνουν στο iefimerida.gr κυβερνητικές πηγές.
Επαφή Xουλιαράκη με τους θεσμούς -Επανεκκινεί και το Brussels Group
Με δεδομένο επιπλέον, τον ολοφάνερα αναβαθμισμένο "ρόλο" του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη- ο οποίος είναι συνεργάτης του Γιάννη Δραγασάκη και έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της επικοινωνίας με τους θεσμούς- ξεκινούν εκ νέου οι εργασίες της "Ομάδας των Βρυξελλών".
Αυτό συμφώνησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο κ. Χουλιαράκης με τον Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ το Brussels Group θα επαναληφθεί δια ζώσης μεθαύριο, Τετάρτη, με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.
«Μπορεί να πάρουμε μέτρα που δεν θέλουμε»
Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία στο τέλος του μήνα ή το αργότερο αρχές Μαΐου, τόνισε πάντως σε συνέντευξή του και ο  Γιάννης Δραγασάκης.
Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το ταμειακό αδιέξοδο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποιήση των εσόδων και τη μετάθεση πληρωμών, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης. «Αν αυτό συμβεί» συμπλήρωσε, «μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε.
Ανελαστικές οι ανάγκες πληρωμών
Με φόντο τέλος, τις ανελαστικές ανάγκες πληρωμών για το κράτος να είναι τεράστιες, η 11η Μαΐου καθίσταται ορόσημο για την Αθήνα, καθώς μέχρι τότε οι υποχρεώσεις της χώρας είναι οι εξής:
  • 1,7δις ευρώ για μισθούς και συντάξεις ως το τέλος Απριλίου
  • 200εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 6 Μαΐου
  • 150 εκατ. ευρώ για κάλυψη εντόκων γραμματίων που κατέχουν ξένοι επενδυτές
  • 747 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου

Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα - iefimerida