19 Απριλίου 2015

Εκατόμβη θυμάτων στο νέο ναυάγιο μεταναστών μεταξύ Λιβύης και Λαμπεντούζα







Μόλις 28 είναι οι μέχρι στιγμής διασωθέντες από τους 700 και πλέον που επέβαιναν στο αλιευτικό πλοιάριο

Κοινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ θα συγκληθεί το επόμενο διάστημα για να
ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο ενός αλιευτικού πλοίου που μετέφερε μετανάστες στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι  ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 700 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.  Δηλαδή, «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλοίψω λάδι». «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», αναφέρει υποκριτικά η Ένωση, η ιμπεριαλιστική πολιτική της οποίας δημιουργεί τα θύματα που θαλασσοπνίγονται, διωγμένα από τις χώρες τους, λόγω των πολέμων και της φτώχειας. 
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε ότι το ζήτημα αυτό θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.
Την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών είχε ζητήσει νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Πρέπει «να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων», «να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις» στην περιοχή και «να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπορίων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «Canal+».
Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας «μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο», διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη όπου θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά ΜΜΕ «πρωτοφανής κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 28 επιζώντων που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, δήλωσε στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του, μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στην επιχείρηση διάσωσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχουν συνολικά 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας. Οι 28 διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου που έχουν ανασυρθεί, πρόκειται να  μεταφερθούν στην  Κατάνη της Σικελίας. 
Το τραγικό συμβάν έρχεται λίγες μέρες μετά το ναυάγιο με 500 μετανάστες στη Μεσόγειο κι ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές.