Την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς
 ελεύθερες μέρες εισόδου τους καλοκαιρινούς μήνες (παραμένουν τους χειμερινούς), επιβεβαίωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης.
Τα έσοδα -όπως είπε- αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Και καθώς το μέτρο αυτό εντάσσεται στο mail Βαρουφάκη προς τους «θεσμούς», τα έσοδα προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους.
«Έχουμε ακόμα τα φθηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Σε τέτοιον βαθμό ώστε αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού», επισήμανε ο Ν. Ξυδάκης σαν άλλοθι για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου που στην ουσία αποτρέπει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, που το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραστικά, να επισκεφτούν αυτούς τους χώρους.
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα για τις κοινωνικές ομάδες που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο ή δωρεάν είσοδο για όλο το χρόνο, αν και αμφιβάλλει κατά πόσο κάνουν χρήση του δικαιώματος. Ακόμα, πάντως, και με τις σημερινές τιμές ποια εργατική - λαϊκή οικογένεια μπορεί να δώσει 12 ευρώ (ενιαίο εισιτήριο) κατ' άτομο για να επισκεφθεί την Ακρόπολη και τους γύρω χώρους, 7 ευρώ για να επισκεφθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 9 ευρώ για να επισκεφθεί τους Δελφούς; Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το εισιτήριο για το Λούβρο είναι 13,6 ευρώ, για το μουσείο της Περγάμου στη Γερμανία 12 ευρώ και το ενιαίο 18 ευρώ.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που πρόκειται να λάβει η νέα διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) είναι η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα αρχίσει εντός του Ιούνη, στην Ακρόπολη και σε άλλους έξι αρχαιολογικούς χώρους πέριξ αυτής, στους οποίους καταγράφεται το 25% του συνόλου των επισκεπτών σε όλη τη χώρα, και συγκεκριμένα στην Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπιείο, τον Κεραμεικό, το θέατρο Διονύσου και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού.
Το πρόγραμμα θα επεκταθεί έως τον Αύγουστο σε άλλα 13 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: Σε Κνωσό, Λίνδο, Δελφούς, Ολυμπία, Μυκήνες, Επίδαυρο, Αιγές, Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο, Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, Ασκληπιείο της Κω και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.