24 Απριλίου 2015

Τι ζητησε στη συναντηση ο Αλεξης;

Τα σημαντικά βήματα προόδου καταγράφηκαν στο ραντεβού με Μέρκελ σύμφωνα με το Μαξίμου. Σε καλό κλίμα η συνάντηση. Πού καταγράφονται συγκλίσεις, πού υπάρχουν διαφωνίες. Να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει ενδιάμεση συμφωνία εντός Απριλίου επιδιώκει η κυβέρνηση.
Τσίπρας σε Μέρκελ: Επιτάχυνση για κλείσιμο της συμφωνίας
Να καταλήξουν άμεσα οι «θεσμοί» στην ενδιάμεση συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας και θα οδηγήσει στη μεγάλη συζήτηση για το χρέος και το αναπτυξιακό συμβόλαιο τον Ιούνιο.
Αυτό ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Αγκελα Μέρκελ στην κατ' ιδίαν 50λεπτη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Δηλαδή,
να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου (από το Eurogroup) που προβλέπει μία πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου. Κάτι που για να επιτευχθεί θα πρέπει να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα.
Οπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας επικαλέσθηκε την πρόοδο των συζητήσεων που διαπιστώθηκε στο Brussels Group (σ.σ. και σε σχέση με την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο πριν από ένα μήνα) προκειμένου να ζητήσει «ανταπόδωση» από τους «θεσμούς» - με το επιχείρημα «εμείς καλύψαμε ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής άρα οι εταίροι πρέπει να καλύψουν το τμήμα που τους αναλογεί». 
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις. Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.
Τέλος, τόνισαν ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.
Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συνάντηση "εποικοδομητική" και τόνισε ότι και οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την αυστηρή εμπιστευτικότητα του τετ α τετ. 

Ο κ.Τσίπρας θα έχει τετ α τετ και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ δεν αποκλείεται συνάντηση και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

euro2day.gr