24 Απριλίου 2015

Δείτε χρήσεις της σόδας που θα σας πάρουν τα μυαλά!


H μαγειρική (διττανθρακική) σόδα, είναι μιά σκόνη που πρέπει πάντα να υπάρχει στο σπίτι γιατί είναι πάρα πολύ χρήσιμη:
 – Χρησιμοποιείστε σόδα γιά να μη μυρίζει το ψυγείο: 6 κουταλιές γλυκού σ’ ένα μπωλάκι που το βάζουμε στο ψυγείο. Το αδειάζουμε κάθε 3 μήνες και το ξαναγεμίζουμε.
 – Η σόδα εξαφανίζει τα καμμένα και τα λίπη από τα τηγάνια, κατσαρόλες κτλ. Βάλτε μιά κουταλιά γλυκού σόδα, με λίγο νερό στο σκεύος που έχει καμμένα και λίπη και αφήστε να μουλιάσει.
– Η σόδα εξαφανίζει τα άλατα απο τις τσαγιέρες, τις καφετιέρες κτλ: Βάλτε 2 κουταλάκια γλυκού γιά κάθε λίτρο χλιαρό νερό και
αφήστε να δράσει 3 ώρες.
– Η σόδα αφαιρεί λίπη απο επιφάνειες, χωρίς να χαράζει:1 κουταλιά σούπας γιά 5 λίτρα νερό, ή σε υγρό σφουγγάρι ρίχνετε λίγη σόδα.
– Αφαιρεί τα άλατα στο μπάνιο. Βάλτε στη μπανιέρα 10 κουταλιές σούπας σόδα ( γιά μιά μέτρια μπανιέρα ) γιά να ‘μαλακώσει’ το νερό.
– Με τη σόδα καθαρίζετε τις βούρτσες και τις τσατσάρες: 1 κουταλιά γλυκού ανά λίτρο χλιαρό νερό. Βουτάτε την βούρτσα η την τσατσάρα και αφήνετε μερικές ώρες. Μετά ξεπλένετε με νερό. (Εννοείται πως έχετε προηγουμένως αφαιρέσει τις τρίχες ).
– Η σόδα αφαιρεί μυρωδιές, μικρόβια και βακτιρίδια από τα ρούχα στο πλύσιμο: Βάλτε μιά κουταλιά σούπας στη λεκάνη που έχετε ρούχα γιά πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο ρούχων στον κύκλο ξεβγάλματος. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στα ρούχα των αθλητών και των παιδιών.
– Γιά τα χαλιά: Αφαιρεί τις μυρωδιές, τα καθαρίζει και ζωντανεύει τα χρώματα: Ρίχτε σόδα και με μιά βούρτσα, κάντε την να εισχωρήσει ( τρυφερά όμως ). Αφήστε να δράσει 12 ώρες και μετά χρησιμοποιείστε την ηλεκτρική σκούπα γιά να καθαρίσετε το χαλί σας.
– Γιά τον απορροφητήρα ( το μεταλλικό κομμάτι ) τη σχάρα του φούρνου, του γκρίλ, του μπάρμπεκιου: 2 κουταλάκια γλυκού ανά χλιαρό λίτρο νερό.
– Γιά να μη μυρίζει η άμμος που κάνει τις βρωμιές η γάτα: Βάλτε σόδα πριν ρίξετε καινούργια άμμο και ρίξτε κι απο πάνω.
– Στο αυτοκίνητο: Γιά να ξεμυρίσει το τασάκι και να εξαφανιστούν τυχόν μυρωδιές τσιγάρου. Ρίξτε μπόλικη σόδα μέσα στο τασάκι. Βάζετε καινούργια κάθε φορά που αδειάζετε το τασάκι.
– Γιά το πλύσιμο του αυτοκινήτου: Η σόδα αφαιρεί και καθαρίζει το αυτοκίνητο από βρωμιές και λεκέδες: 1 κουταλιά γλυκού ανά λίτρο νερό, μόνη της ή μαζί με το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης να ρίξετε σόδα σε βρεγμένο σφουγγάρι και να καθαρίσετε.
Επισης αν ανησυχείτε πως το μοσχαράκι σας θα βγει σκληρό βαζεται μισο κουταλακι του γλυκου οταν το βραζετε στην κατσαρολα. Το κανει να λιωνει!!!