28 Απριλίου 2015

Όλο το παρασκήνιο της καθαίρεσης Βαρουφάκη και η κριτική του Τσίπρα

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου, newpost.gr
Όλο το παρασκήνιο της καθαίρεσης Βαρουφάκη και η κριτική του Τσίπρα
Ένα ακόμη eurogroup αλλά εντός έδρας βίωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης όταν το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο πρωθυπουργός του ανακοίνωσε σε σύσκεψη
στο Μαξίμου πως καθαιρείται από την θέση του πολιτικού προϊσταμένου της διαπραγμάτευσης και αντικαθίσταται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε αυστηρότατη κριτική από τους παριστάμενους υπουργούς και για την ολιγωρία που έχει επιδείξει μετά την 20η Φεβρουαρίου αλλά και για την εμπλοκή στην διαπραγμάτευση που αποδόθηκε εν πολλοίς στις αστοχίες της ομάδας του. 
Ο Βαρουφάκης δεν δέχτηκε με ευκολία τις κατηγορίες και προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι κάποιοι από τους δανειστές τα προκαλούν όλα αυτά γιατί θέλουν να βάλουν τρικλοποδιές στην ελληνική κυβέρνηση για να μην κλείσει η συμφωνία
Όταν όμως ο πρωθυπουργός του είπε ότι η απόφασή του είναι οριστική, αναγκάστηκε να συμμορφωθεί ζητώντας όμως την παραμονή του στενού του συνεργάτη Νίκου Θεοχαράκη ως επικεφαλής του Brussels Group. Όμως ο Τσίπρας δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα και σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες στόλισε με κοσμητικά επίθετα τον Θεοχαράκη αποδίδοντάς του σημαντική ευθύνη για τις εμπλοκές και τις καθυστερήσεις. 
Ο υπουργός Οικονομικών θέλοντας και μη, αποδέχτηκε να του φορέσει ο πρωθυπουργός καπέλο στην διαπραγμάτευση, όχι μόνο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που ανέλαβε τον συντονισμό, αλλά και κανονική πολιτική ομάδα αποτελούμενη από τους Γιάννη Δραγασάκη, Νϊκο Παππά, Γιώργο Σταθάκη, Τάσο Κορωνάκη, και Νίκο Μαντά. 
Όμως ζήτησε μία χάρη, προκειμένου να μην απομειωθεί ο ρόλος του, οι συνεδριάσεις της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης να γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών. Κάτι που έγινε χθες το απόγευμα. 
Πάντως, το Μαξίμου σε όλους τους τόνους έστειλε χθες νέα μηνύματα πως επίκειται η συμφωνία και μάλιστα ότι οι επόμενες δέκα ημέρες είναι κρίσιμες για την επίτευξή της. Στον χορό της εκτίμησης ότι τέλη Απριλίου ή αρχές Μαϊου θα επέλθει ο συμβιβασμός μπήκαν οι Νίκος Βούτσης και Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Νϊκος Χουντής, ο Νίκος Φίλης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και γενικώς όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν δημόσιες δηλώσεις. 
Η αισιοδοξία για την δυνατότητα να κλείσει η συμφωνία έγινε πολύ πιο έντονη μετά το τελευταίο τηλεφώνημα Τσίπρα –Μέρκελ.