20 Απριλίου 2015

Σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αχελώο

0asiskepsiΣύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα πραγματοποιήθηκε με θέμα το συντονισμό των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, αλλά και τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση των μελετών που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με τον ποταμό Αχελώο.
Ήδη βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η μελέτη που εκπονεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας, αντικείμενο της οποίας είναι η αποκατάσταση και ο καθορισμός των ζωνών απόληψης αδρανών υλικών και της κοίτης του ποταμού Αχελώου κατάντη του Φράγματος Στράτου.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δημοπρατηθεί η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα και  την οριοθέτηση των επικίνδυνων για πλημμύρες περιοχών του ποταμού Αχελώου Αιτωλοακαρνανίας από το τέλος της διώρυγας φυγής ΥΗΣ Στράτου έως τη γέφυρα Μάστρου – Κατοχής, από την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΔΕ προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
Σκοπός της μελέτης είναι η αντιπλημμυρική προστασία εκτάσεων, η εξασφάλιση επαρκούς διατομής, η οριοθέτηση του ποταμού Αχελώου σύμφωνα με τον Ν. 4258/2014 και η διευθέτηση του με επένδυση ή μη των εξεταζόμενων διατομών του, σε μήκος 32 χλμ. περίπου, από τέλος διώρυγας φυγής ΥΗΣ Στράτου έως τη γέφυρα Μάστρου – Κατοχής.
Επίσης, στο φυσικό αντικείμενο της προτεινόμενης μελέτης προβλέπεται η προστασία του ευρύτερου οικοσυστήματος και η ανάσχεση των πλημμυρικών κινδύνων προς τις καλλιέργειες, τις αγροτικές οδούς και τους οικισμούς εκατέρωθεν του ποταμού.
Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης αμέσως μετά τη σύσκεψη τόνισε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας, αλλά και προσωπικά του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στον ποταμό Αχελώο μέσα από τεκμηριωμένες μελέτες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.
Στη σύσκεψη εκτός του Αντιπεριφερειάρχη κ. Λύτρα συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Φάρες Μπεσαράτ,  η Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ελένη Σπυράκη και εκ μέρους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας ο Ν. Μασίκας.

cityvoice