15 Μαΐου 2015

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εφαρμογή της ρύθμισης Βαλαβάνη για τις 100 δόσεις

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εφαρμογή της ρύθμισης Βαλαβάνη για τις 100 δόσεις
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εφαρμογή της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, σε σχέση με την προηγούμενη.
 Η εφαρμογή της νέας ρύθμισης ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου και λήγει στις 26 Μαΐου. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις πρώτες 18 ημέρες της εφαρμογής της (από 17 Απριλίου 2015 μέχρι 4 Μαΐου 2015) έχουν υποβληθεί 299.209 αιτήσεις που είναι πάνω από τρεις φορές περισσότερες από τις αντίστοιχες (98.896) αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στις πρώτες είκοσι ημέρες εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης (24 Νοεμβρίου 2014 μέχρι 14 Δεκεμβρίου 2014).
Ως αποτέλεσμα της αυξημένης συμμετοχής των φορολογουμένων στη νέα ρύθμιση του ν. 4321/15, το κεφάλαιο σε ρύθμιση την 4/5/2015 ανήλθε σε 1,972 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο για τη ρύθμιση του ν.4305/14.
Αρκετά αυξημένες συγκριτικά είναι και οι εισπράξεις, καθώς στο πρώτο εικοσαήμερο εφαρμογής της ρύθμισης του ν.4305/14 οι συνολικές εισπράξεις ήταν μόλις 36.814.658 εκατ. ευρώ, ενώ για τη νέα ρύθμιση του ν.4321/15 οι πληρωμές μέσω τραπεζών τις πρώτες 14 ημέρες έως και την 30η Απριλίου ανήλθαν σε 102.496.297 εκατ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό τα 52.184.654 ευρώ προέρχονται από τις εφάπαξ καταβολές με διαγραφή πρόσθετων φόρων από το κεφάλαιο, γεγονός που καταδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το συγκεκριμένο κίνητρο αποδίδει και δίνει ώθηση στις συνολικές εισπράξεις, αντισταθμίζοντας τις μικρότερες σχετικά εισπράξεις που προέρχονται από την υπαγωγή στην νέα ρύθμιση οφελών σε μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής των ρυθμισμένων δόσεων.
Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα συμβάλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών στο άμεσο μέλλον και θα βοηθήσει τους φορολογούμενους να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.
Δήλωση Ιβάν Σαββίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εντάχθηκε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο ιδιοκτήτης της οποίας Ιβάν Σαββίδης πλήρωσε στην εφορία 10.886.811 ευρώ.
«Σίγουρα, ο λαός του ΠΑΟΚ κι εγώ, προσωπικά, χαιρόμαστε πολύ για την αποπληρωμή του χρέους του ΠΑΟΚ στο ελληνικό δημόσιο» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τηλεφωνικά, από το Άγιο Όρος, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση βάσει της οποίας πληρώθηκε το χρέος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σχολίασε πως η δική του πρόταση ήταν για να επωφεληθούν κοινωφελή ιδρύματα και αθλητικοί οργανισμοί.
Δήλωσε ακόμη, ότι ο ίδιος προσωπικά, αν δεν υπήρχε ο νόμος για τη ρύθμιση, θα είχε περισσότερο κέρδος, γιατί θα μπορούσε να μην είχε πληρώσει καθόλου, κάτι που, όπως είπε ωστόσο, δεν θα το ήθελε για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, και του ταμείου του κράτους.
«Σκέφτηκα συλλογικά, σκέφτηκα την ομάδα μου και τον κόσμο της που έχει ελπίδες για το λαμπρό της μέλλον» πρόσθεσε ο Ιβάν Σαββίδης.
Απόψεις εκπροσώπων επιχειρήσεων
Ικανοποιημένος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δηλώνει επιχειρηματίας, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, με καταστήματα εστίασης στην Αττική. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει: «Έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, τελικά εντάχθηκα στη ρύθμιση με το νόμο 4321/2015 και βγήκα ωφελημένος, διότι σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση του ν. 4305/2014 και επειδή με αφορούσε το ανώτατο όριο δόσεων (100), κέρδισα επιπλέον 10% διαγραφή των προσαυξήσεων. Γενικά, η ρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για εμάς τους επαγγελματίες που διαφορετικά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε».
Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Α.Κ., που δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο και αναμένεται να ενταχθεί στη ρύθμιση τις επόμενες ημέρες, αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 27ης Μαρτίου, επιτέλους θα μπορέσω να ρυθμίσω τις οφειλές μου προς την εφορία, οι οποίες, λόγω των πρόσθετων φόρων που αφορούσαν παλαιές χρήσεις και που έφταναν το 300%, ήταν ένα δυσβάσταχτο βάρος. Παρότι η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη και τα έσοδά μας σαφώς μειωμένα, θα προσπαθήσω να βρω τον τρόπο πάση θυσία, για να ενταχθώ στη ρύθμιση αυτή και να είμαι συνεπής».
Η Παρασκευή Γραψοπούλου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της εστίασης διατηρώντας τα τελευταία 18 χρόνια, καφέ - εστιατόριο στην περιοχή του Αλίμου. «Μέσα στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής ύφεσης τα τελευταία χρόνια που έπληξε σχεδόν όλους τους τομείς εμπορικής δραστηριότητας προϊόντων και υπηρεσιών, επλήγη αναμφίβολα και ο χώρος της εστίασης. Που σε συνδυασμό με ανεπιτυχή οικονομικά μέτρα (βλέπε αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, υψηλά κόστη ασφάλισης κλπ.) δημιούργησαν ισχυρούς κραδασμούς στα ταμεία των επιχειρήσεων και αδυναμία πληρωμών» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει:
«Ο ''παραλογισμός'' της εξόφλησης των οφειλών σε 12 δόσεις τόκισε οφειλές ενώ παράλληλα στέρησε την δυνατότητα για ένα ρεαλιστικό πλάνο αποπληρωμής μέσα στα νέα δεδομένα. Ακολούθησε σχέδιο απεγκλωβισμού από τα χρέη με την ανακοίνωση των 75 δόσεων και στην συνέχεια ανακοινώθηκε και το πλάνο των 100. Παράλληλα ίσχυσαν με μικρά χρονικά περιθώρια λύσεις αποπληρωμής απαλλαγμένες από τις προσαυξήσεις αλλά με την απαίτηση των μετρητών, γεγονός που ωφέλησε κυρίως αυτούς που οι οφειλές τους μετράνε αρκετά χρόνια αλλά η έλλειψη ρευστότητας στέρησε και από αυτήν την ενέργεια την δυνατότητα τα ταμεία να εισπράξουν» επισημαίνει η κ. Γραψοπούλου.
«Εντάχθηκα στο πλάνο αποπληρωμής οφειλών των 100 δόσεων με το σκεπτικό ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση άμεσης τακτοποίησης, που μου προτάθηκε έως τώρα. Συμπεριέλαβα τη μηνιαία μου δόση στα πάγια έξοδά της επιχείρησής μου και προσπαθώ να τα καλύψω και να λειτουργώ βάση των νέων δεδομένων που οι τζίροι επιβάλλουν. Το ''συγύρισμα'' των οικονομικών οφειλών είναι μια πράξη ευθύνης πρώτα από όλα απέναντι στην ίδια την επιχείρηση που δεν πρέπει ούτε να εθελοτυφλεί ούτε να περιμένει μαγικές λύσεις. Αντίθετα πρέπει να προσαρμόζεται και να αναθεωρεί διαρκώς με γνώμονα την κάλυψη των στόχων της. Το μακροπρόθεσμο τοπίο της αποπληρωμής σίγουρα επηρεάζει αρνητικά αλλά εκτιμώ ότι δίνει την δυνατότητα να προστατευτεί η ρευστότητα (και πιθανόν να αξιοποιηθεί κιόλας) με στόχο την ανάπτυξη και την εξέλιξη των προϊόντων υπηρεσιών μας που θα μας κάνει βιώσιμους και ανταγωνιστικούς, για ένα καλύτερο αύριο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γραψοπούλου.
«Φιλί ζωής» για την επιχειρηματική δραστηριότητα των τουριστικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ)τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιοπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων έχουν σπεύσει να προβούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Παράλληλα, ο κ. Γαλιατσάτος εκτιμά ότι τουλάχιστον επτά στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις έχουν προστρέξει στην ευνοϊκή για αυτούς ρύθμιση.
Για τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης η ρύθμιση είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση -αφού τούς δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία σε 100 δόσεις και με σχετικά χαμηλό επιτόκιο- αλλά χρήζει βελτιώσεων. Όπως λένε ορισμένοι εξ αυτών, η ασφυκτική πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις λόγω της κρίσης, η οποία οδηγεί τους τζίρους τους σε διαρκή συρρίκνωση, δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο αδυναμίας εξόφλησης των δόσεων στην πορεία. Γι΄αυτό άλλωστε, δεν λείπουν οι περιπτώσεις επιχειρηματιών, που παρότι ήθελαν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, τελικά έκαναν πίσω, καθώς «ο λογαριασμός δεν έβγαινε», ιδίως σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μια ιδιομορφία σε ό,τι αφορά τις οφειλές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η Πηγή Μπαϋκοπούλου είναι έμπορος βιβλίων και σχολικών ειδών και μητέρα τεσσάρων παιδιών, ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ. Εντάχθηκε μεν στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά όπως λέει δεν είναι σίγουρη ότι θα μπορεί να αντεπεξέλθει στην καταβολή τους μέχρι το τέλος. «Η δόση είναι 176 ευρώ τον μήνα και η τρέχουσα οφειλή άλλα 700 ευρώ μηνιαίως. Θέλω να είμαι συνεπής αλλά αναρωτιέμαι αν θα μπορώ να πληρώσω, δεδομένου ιδίως ότι ο τζίρος της επιχείρησής μου έχει μειωθεί κατά 70% σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Για να λειτουργήσει η ρύθμιση θα πρέπει να υπάρξει μια μείωση της τάξης του 30% στην τρέχουσα δόση και να ''παγώσουν'' οι προσαυξήσεις. Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ένα σημαντικό μέρος των οφειλών, περίπου 5000 ευρώ επί συνόλου 17600, αφορά σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για περιόδους που δεν μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω γιατί ήμουν ανασφάλιστη λόγω οφειλών».
Στον αντίποδα, ο Α.Κ, ιδιοκτήτης επιχείρησης στον κλάδο της εστίασης που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, βρίσκει τη ρύθμιση θετική. «Εντάχθηκα στη ρύθμιση για οφειλές προς το ΙΚΑ και την εφορία και θεωρώ ότι είναι η θετικότερη που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, καθώς έχεις 100 μήνες στη διάθεσή σου για να ρυθμίσεις τις οφειλές σου με ένα καλό επιτόκιο 3%. Βέβαια, εννοείται ότι ο καθένας ξέρει τις δυνατότητες της τσέπης του και αναλόγως του τι χρωστάει μπορεί να δυσκολευτεί να αντεπεξέλθει. Για τη δική μου επιχείρηση όμως, η ρύθμιση αυτή ήταν ανάσα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Ελένη Σίμη, ιδιοκτήτρια μικρής εμπορικής επιχείρησης, είναι 23 χρόνια ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ. «Μέχρι που ξέσπασε η κρίση δεν χρωστούσα ούτε ένα ευρώ. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Στο παρελθόν είχα ενταχθεί σε ρύθμιση, όχι αυτή των 100 δόσεων βέβαια, αλλά μετά τη δεύτερη δόση δεν μπόρεσα να αντεπεξέλθω και σταμάτησα. Σήμερα, οι εισφορές του μέσου επαγγελματία είναι 850 ευρώ το δίμηνο. Ήθελα να ενταχθώ στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά δεν μπορούσα ν' αντεπεξέλθω. Για να λειτουργήσει σωστά η ρύθμιση αυτή πρέπει μεταξύ άλλων να σβηστούν οι προσαυξήσεις, ιδίως αυτές που αφορούν οφειλές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και να μειωθούν οι εισφορές» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Έφη Γιοβανίδου έχει λογιστικό γραφείο. «Τα λογιστικά γραφεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Ο τζίρος της δικής μου επιχείρησης έχει μειωθεί κατά 50%. Και δεν είναι μόνο οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που καλούμαστε να ρυθμίσουμε. Ο μέσος φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ένας επαγγελματίας φέτος το καλοκαίρι ανέρχεται σε 4000-5000 ευρώ. Για να λειτουργήσει σωστά το όλο εγχείρημα, θα πρέπει η ρύθμιση των 100 δόσεων να απεμπλακεί από τις τρέχουσες οφειλές και να παγώσουν οι προσαυξήσεις. Επίσης, σε αυτά που χρωστάμε συνυπολογίζονται οι οφειλές από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καλούμαστε να τις πληρώσουμε για περιόδους που δεν είχαμε κάλυψη. Αυτό πρέπει να διορθωθεί» υποστηρίζει, εξηγώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους λόγους για τους οποίους ενώ ήθελε να ενταχθεί στη ρύθμιση, τελικά δεν συμπλήρωσε καν την αίτηση, αφού τα ποσά των δόσεων που προέκυπταν ήταν υψηλά.
Δηλώσεις φορολογούμενων πολιτών
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με φορολογούμενους οι οποίοι υπέβαλαν ή θα υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Κοινός τόπος των όσων δηλώνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι η ρύθμιση τους βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει. Συγκεκριμένα, ο Σίμος Καλογερίδης συνταξιούχος 66 ετών δηλώνει «η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι σίγουρα πολύ καλή γιατί πολύ απλά διαφορετικά δεν θα είχα τη δυνατότητα να πληρώσω. Ότι χρέη είχα , φόρους , πρόστιμα θα μπουν στη ρύθμιση για την οποία θα κάνω αίτηση μέχρι το τέλος του μήνα».
Η Μαρία Αγανίδου 56 ετών εργαζόμενη σε δήμο δηλώνει: «η ρύθμιση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και το βασικότερο είναι ότι πληρώνοντας το κεφάλαιο της οφειλής διαγράφονται οι προσαυξήσεις. Λίγα τώρα θα μπορέσουμε να πληρώσουμε».
Η Μαρία Σπανουδάκη συνταξιούχος δημοσίου 64 ετών, δηλώνει: «είχα φτάσει σε οριακό σημείο, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Με αυτή τη ρύθμιση σίγουρα νιώθω πιο καλά γιατί είναι άλλο να πρέπει να δίνεις 20 ευρώ το μήνα και άλλο ένα μεγαλύτερο ποσό».
Η Βασιλική Στρίκου εργαζόμενη 47 ετών δηλώνει: «είναι μια καλή ρύθμιση διευκολύνει σίγουρα στο να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Εγώ προσωπικά δεν είχαν αλλιώς τη δυνατότητα και με βοηθάει πολύ γιατί έχω οφειλές σε δυο ΔΟΥ και τώρα μπορώ να κάνω ξεχωριστά τη ρύθμιση».
ΠΙΝΑΚΑΣ
Στοιχεία ρύθμισης ν.4321/15 σε σύγκριση με τη ρύθμιση του ν.4305/14
ΡΎΘΜΙΣΗ ν.4321/15 ν.4305/14
Περίοδος 17/4/15-4/5/15 24/11/14-14/12/14
Συνολικό πλήθος αιτήσεων* 299.209 98.896
Κεφάλαιο σε ρύθμιση* σε € 1.972.888.129 873.367.684
Προσαυξήσεις* σε € 342.673.816 208.537.957
Εισπράξεις σε € **102.496.297 36.814.658
*Περιλαμβάνονται επικυρωμένες και ανεπικύρωτες ρυθμίσεις
**Εισπράξεις μέσω τραπεζών έως την 30/4/2015