18 Μαΐου 2015

Υπάλληλλοι έπαιρναν μέχρι και 610 ευρώ την ώρα στον ΟΕΕΚ

Υπάλληλλοι έπαιρναν μέχρι και 610 ευρώ την ώρα στον ΟΕΕΚ
Από το… ταμείο θα χρειαστεί να περάσουν εργαζόμενοι του ΟΕΕΚ που έπαιρναν μέχρι και 610 ευρώ την ώρα.
Η υπόθεση αφορά δέκα εκπαιδευτές του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης πριν από 15 χρόνια.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποστείλει τα καταλογιστικά σημειώματα στους εκπαιδευτές του ΟΕΕΚ για τις αμοιβές συνολικά πάνω από δύο εκατ. ευρώ που εισέπραξαν «αχρεωστήτως» πριν από μία δεκαπενταετία.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής η έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2004 με δύο πορίσματα ελέγχου για τα επιμορφωτικά σεμινάρια και τον τρόπο οργάνωσής τους κατά το διάστημα 1999-2000, τα οποία δείχνουν ότι:
-Είχε διαπιστωθεί καταβολή 2,225 εκατομμύρια ευρώ με μη έκνομες διαδικασίες, όπου εκπαιδευτές αμείβοντα με ποσά έως και 610 ευρώ/ώρα σε μία εποχή που η νόμιμη αποζημίωση ήταν 35,22 ευρώ/ώρα.
-Είχαν γίνει μη σύννομες αναθέσεις διδασκαλίας σε εκπαιδευτές που στερούνταν προσόντων. Μερικά από τα πρόσωπα πραγματοποιούσαν έως και 17 διαφορετικά μαθήματα σε έξι διαφορετικά ΙΕΚ, με ωράριο μέχρι 225 ώρες το μήνα πέραν του «κανονικού ωραρίου».
Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφασίσει να καταλογίσει ευθύνες για τα περαιτέρω σε όσους εκπαιδευτές διορίσθηκαν χωρίς να έχουν τα νόμιμα τυπικά προσόντα για να διδάξουν. Για παράδειγμα υπήρχε υπάλληλος του Ελεγκτικού, ο οποίος δίδασκε 17 γνωστικά αντικείμενα όπως εικαστικές τέχνες, αεροπορικό μάνατζμεντ, ηλεκτρονική επεξεργασία σχεδίου, νοσηλευτική τραυματιολογία, ενώ ήταν πτυχιούχος Νομικής!
Η συγκεκριμένη υπάλληλος, κατάφερε εκτός από την πρωινή της απασχόληση, να αποζημιωθεί για 225 ώρες πρόσθετης απασχόλησης σε ένα μήνα. Οι ελεγκτές μάλιστα επισημαίνουν ότι για να κατορθώσει να διδάξει όλες αυτές τις ώρες «θα έπρεπε να βρίσκεται στην υπηρεσία 48 ώρες το 24ωρο».
tribune.gr