12 Μαΐου 2015

Πώς βρήκε η κυβέρνηση τα 700 εκατ. ευρώ για το ΔΝΤ

Πώς βρήκε η κυβέρνηση τα 700 εκατ. ευρώ για το ΔΝΤ
Με ένα «τέχνασμα» εξασφάλισε τελικά η ελληνική κυβέρνηση τα 700 εκατομμύρια ευρώ της δόσης για το ΔΝΤ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με αποτέλεσμα να μην αγγιχθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Ουσιαστικά αυτό που συνέβη είναι ότι το ΔΝΤ δέχθηκε να γίνει συμψηφισμός της χρεωστούμενης δόσης με την συνδρομή της Ελλάδας που καταβάλλει ετησίως προς το Ταμείο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του iefimerida.gr εκείνος που υπέδειξε αυτή την λύση προς το Μαξίμου, ήταν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Οπως διευκρίνιζαν πηγές του ΥΠΟΙΚ, η δόση προς το ταμείο ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ.ευρώ το χρόνο. Ναι μεν χρωστάμε τόσο τη δόση όσο και την συνδρομή, ωστόσο η δεύτερη δεν έχει ημερομηνία καταβολής. Προφανώς λοιπόν, το ΔΝΤ διευκόλυνε την ελληνική κυβέρνηση, τώρα που έχει άμεσο ταμειακό πρόβλημα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα της συνδρομής για να καταβάλει την χρεωστούμενη δόση. Τα χρήματα της συνδρομής ως εκ τούτου, εκκρεμούν σε... ευθετότερο χρόνο.
Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν κατόπιν τούτου, ο πρωθυπουργός τήρησε το λόγο του ότι δεν θα δώσει ούτε ευρω από τα διαθέσιμα των ταμείων για να πληρώσει τις δόσεις και δεν «έφυγε πίσω από την κόκκινη γραμμή».
«Εχουμε εξασφαλίσει μισθούς και συντάξεις του Μαΐου» υποστηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές και υποστηρίζουν: «Εμείς είχαμε πει δεν πληρώνουμε αν δεν υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις».
Διευκρίνιζαν δε ότι χρειάστηκε να βάλει το κράτος ακόμη 90 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό της δόσης του ΔΝΤ.
iefimerida