15 Μαΐου 2015

«Έφυγε» ο θρύλος των μπλουζ B.B. King

Σίγησε σε ηλικία 89 ετών ο συγκλονιστικός κιθαρίστας και τραγουδοποιός, B. B. King, εμβληματική μορφή των Blues. Τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Λας Βέγκας.
Παναθηναϊκός, Ενημέρωση για Παναθηναϊκό, Παναθηναικος, Panathinaikos24
Με τεράστιες επιτυχίες, πάνω από 50 μουσικά άλμπουμ στο ενεργητικό του και πάμπολλες διακρίσεις και βραβεύσεις, ο B. B. King δίκαια χαρακτηρίζεται ως ο βασιλιάς των μπλουζ.

Ο Riley B. King, γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1925. Ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους στην εταιρεία RPM Records η οποία έδρευε στο Λος Άντζελες το 1949.
Πολλές από τις πρώτες δουλειές του ηχογραφήθηκαν από τον Sam Phillips, ο οποίος αργότερα ίδρυσε την θρυλική Sun Records και ανακάλυψε τον Έλβις Πρίσλεϊ.
Εργάστηκε επίσης ως disc jockey στο Μέμφις, όπου και του δόθηκε το παρατσούκλι Beale Street Blues Boy, αργότερα γνωστό σαν B.B.
Σήμα κατατεθέν του η κιθάρα με το προσωνύμιο Lucille, μια «ειδικής κατασκευής» Gibson που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη δεκαετία του 1950.
Με το πέρασμα των χρόνων πέρασαν διάφορες “Lucille” από τα χέρια του, αλλά ουσιαστικά ήταν το ίδιο μοντέλο κιθάρας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καλλιτέχνη.
Την δεκαετία του ’50, ο King έγινε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της R&B μουσικής, θέση στην οποία οδηγήθηκε από τραγούδια όπως τα You Know I Love You, Woke Up This Morning, Please Love Me, You Upset Me Baby, Bad Luck, Sweet Little Angel, On My Word of Honor, και Please Accept My Love.
Το 1962 υπέγραψε με την εταιρεία ABC-Paramount Records.
Η πρώτη του επιτυχία πέρα από την καθαρή μπλουζ μουσική ήρθε με το κομμάτι The Thrill Is Gone το οποίο ήταν επανεκτέλεση, με πρώτο εκτελεστή τον Roy Hawkins.
Το τραγούδι έγινε επιτυχία στα τσαρτς της R&B αλλά και τις ποπ, κάτι πρωτόγνωρο για έναν R&B καλλιτέχνη. Τα βλέμματα όλων κέρδισε όταν έκανε το άνοιγμα στις συναυλίες της περιοδείας των Rolling Stones το 1969.
Η επιτυχία του King συνεχίστηκε τη δεκαετία του ’70 με τραγούδια όπως τα To Know You Is to Love You και I Like to Live the Love.
Τις δεκαετίες του ’80, του ’90 και του ’00, ο B. B. King ηχογραφούσε ολοένα και λιγότερα νέα τραγούδια.
Αντ’ αυτού, αφιερώθηκε σε εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες αλλά και ζωντανές εμφανίσεις, 300 κάθε χρόνο.
Το 1988 δημιούργησε μία νέα γενιά θαυμαστών με την κυκλοφορία του single When Love Comes To Town, με τη συνεργασία του με τους U2, στο άλμπουμ Rattle and Hum.
Το 2000, ο B. B. King συνεργάστηκε με τον Έρικ Κλάπτον για την ηχογράφηση του Riding With the King.
Τον Ιούνιο του 2006 παρέστη στο Three Deuces Building στο Γκρίνγουντ του Μισισίπι για την γιορτή που έγινε προς τιμή της πρώτης του ραδιοφωνικής μετάδοσης.
Έως και σήμερα, πάνω από 100 συναυλίες του έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση σε πολλές χώρες.
Σε ηλικία των 80 ετών, στις 29 Μαρτίου 2006, ο B. B. King έπαιξε στο Hallam Arena του Σέφιλντ. Αυτή ήταν η πρώτη μέρα της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του καλλιτέχνη για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.
Σε αυτή τη συναυλία συνεργάστηκε με τον Γκάρι Μουρ, με τον οποίο είχε και παλαιότερα συνεργαστεί για το τραγούδι Since I Met You Baby. Η περιοδεία έκλεισε με μία μεγαλειώδη εμφάνιση στις 4 Απριλίου 2006 στο Wembley Arena.
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους επέστρεψε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελβετία, όπου και έδωσε δύο συναυλίες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ο B. B. King εμφανίστηκε επίσης στη Βραζιλία.
Κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης Τύπου στο Σάο Πάολο, ρωτήθηκε αν αυτή θα ήταν η αποχαιρετιστήρια περιοδεία του.
Η απάντηση του B. B. King ήταν αφοπλιστική : Είπε ότι ένας από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες είναι ο Σον Κόνερι, που οι πιο πολλοί ξέρουν σαν James Bond. Έπαιξε σε μια ταινία με τον τίτλο «Never Say Never Again”…
Μεταξύ των διακρίσεων που έχει τύχει ήταν το National Medal of Arts το 1990. Το 2004 του απονεμήθηκε τιμητικό Ph.D από το πανεπιστήμιο του Μισισίπι και η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Μουσικής του απένειμε το Polar Music Prize.Το 2006 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τον βράβευσε με το Presidential Medal of Freedom. Επίσης, έχει κερδίσει πολλά Grammy και το 1987 του απονεμήθηκε βραβείο Grammy για τη συνολική του προσφορά.