06 Μαΐου 2015

Αυτοί είναι οι νέοι φόροι που έρχονται -Τι θα ισχύσει για έκτακτη εισφορά, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ [λίστα]

Αυτοί είναι οι νέοι φόροι που έρχονται -Τι θα ισχύσει για έκτακτη εισφορά, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ [λίστα]
Με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπο προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των δανειστών προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία και να πάρει η Ελλάδα χρηματοδοτική ανάσα, τα φορολογικά μέτρα φαίνεται πως είναι όλο και πιο κοντά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild έρχεται συνολικό πακέτο μέτρων για το 2015 υπολογίζεται στα 5,6 με 6,9 δισ. ευρώ και για το 2016 στα 7,4 δισ. ευρώ.
Από τα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής χαρακτηρίζονται τρεις νέοι φόροι «πολυτελείας» στον Τουρισμό και συγκεκριμένα, επιβάρυνση ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε πολυτελή καταλύματα, 3% και 6% στον τζίρο σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, κοσμήματα, ένδυση, όπως επίσης, η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ στα ίδια 22 νησιά του Αιγαίου).
Τα φορολογικά μέτρα που έρχονται
  • Επαναφορά στην πρότερη κατάσταση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.
  • Ο ΕΝΦΙΑ είναι πολύ πιθανόν να διατηρηθεί και φέτος, ενώ η επαναφορά του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ αναβάλλεται και δεν θα καλύψει τα εισοδήματα του 2015.
  • Επιβολή έκτακτου φόρου σε 500 «έχοντες - κατέχοντες» με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια, Αύξηση του φόρου πολυτελείας κατά 30% σε Ι.Χ., σκάφη αναψυχής, πισίνες
  • Ανοικτό το ενδεχόμενο διπλασιασμού της εισφοράς στα υψηλά κλιμάκια της εισφοράς, κάτι που σημαίνει ότι ο συντελεστής 4% θα πάει στο 8%.
  • Για το ΦΠΑ, εξετάζεται η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 15% - 16% και η διατήρηση χαμηλότερου συντελεστή για τα φάρμακα και τα τρόφιμα.