16 Μαΐου 2015

Εισήγηση «βόμβα» στο ΕΤΕΑ: «Σπάσιμο» ομολόγων για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις

Μία εισήγηση βόμβα καλείται να επικυρώσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που συνεδριάζει εκτάκτως το μεσημέρι της Δευτέρας, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου.
(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Η εισήγηση αφορά τη ρευστοποίηση 100 εκατομμυρίων
ευρώ από τα «κουρεμένα» ομόλογα». Στην ημερήσια διάταξη, την οποία αποκάλυψε σε σημερινό του δημοσίευμα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» γίνεται λόγος για «αποδέσμευση κεφαλαίων από την Τράπεζα της Ελλάδος» και το ποσό που προτείνεται να αποδεσμευθεί είναι 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η τρέχουσα τιμή στην οποία θα γίνει η ρευστοποίηση είναι 22 ευρώ, ενώ η τιμή κτήσης των τίτλων ήταν 29 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «σπάσιμο» των ομολόγων θα επιφέρει ζημιά της τάξης του 25%.
Ολα αυτά, επειδή δεν επαρκεί η ρευστότητα του Ταμείου προκειμένου να καλυφθούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς χρειάζεται 260 εκατ. και μπορεί να εξασφαλίσει μόνο τα 160 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, η λύση που προκρίθηκε από τη νέα διοίκηση με τη σχετική εισήγηση είναι η ρευστοποίηση μέρους των ομολόγων που διατηρεί στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν είναι εξασφαλισμένη η καταβολή των επικουρικών συντάξεων, καθώς το υπουργείο Εργασίας αδυνατεί να βρει πόρους.
Στην πράξη, από τίτλους ονομαστικής αξίας 125 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν μόνο 100 εκατ., γιατί η ρευστοποίηση θα γίνει με τιμή μικρότερη από την τιμή κτίσης. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι όταν δόθηκαν τα νέα ομόλογα στα Ταμεία- μετά από το PSI- αντιστοιχούσαν στο 53% των παλιών ομολόγων, τότε η πραγματική ζημία φτάνει στο 72%, με τα «κουρεμένα» ομόλογα να «ξανακουρεύονται» με τη ρευστοποίηση σε τιμή χαμηλότερη.
Αν αυτό προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά που ένα Ταμείο θα αναγκαστεί να βάλει χέρι στα «κουρεμένα» ομόλογα.
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» και στα ομόλογα των Ταμείων
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το «σπάσιμο» ομολόγων, ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουνίου, τονίζοντας πως οδηγεί την χώρα στην καταστροφή.
«Μετά το αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ η Κυβέρνηση «βάζει χέρι» και στα ομόλογα των Ταμείων», αναφέρει αρχικά και συνεχίζει:
«Η καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, δυστυχώς δεν έχει τελειωμό. Μετά την αφαίρεση πόρων από τον ΑΚΑΓΕ, υποχρεώνει τα Ταμεία να ρευστοποιήσουν ομόλογα πριν τη λήξη τους. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες, στην περιουσία των ταμείων, αφού η ρευστοποίηση σήμερα γίνεται στο 75% της αξίας των ομολόγων. Η αρχή γίνεται από το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο των Μισθωτών (ΕΤΕΑ) το οποίο για να εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων του Ιουνίου και μόνο, θα διαγράψει 130 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του στην Τράπεζα της Ελλάδος».
Παράλληλα, σημειώνει πως «εάν λοιπόν κατάφεραν μέσα σε 100 ημέρες, το έλλειμμα του ΕΤΕΑ από τα 25 εκατ. το μήνα να φθάσει τα 100 εκατ., αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες που θα εξαντληθούν τα ομόλογα, ακολουθώντας την ίδια πολιτική οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 35%.
Και μη βιαστούν να πουν τα επίμονα και ωμά ψέμματά τους για το PSI του 2012. Τότε το ποσοστό κατά το οποίο κουρεύτηκαν τα ομόλογα που κατείχαν τα Ταμεία μεταφέρθηκε στο κράτος που χρηματοδοτεί και στηρίζει τα Ταμεία. Δεν πήγε στην αγορά κοψοχρονιά όπως τώρα» και προσθέτει: «Τότε τα Ταμεία εισέπραξαν αμέσως 4,5 δις ευρώ σε ρευστό και αν ενεργούσαν όλα σύμφωνα με τις υποδείξεις της τότε κυβέρνησης - όπως έκανε το ΙΚΑ - θα αποκαθιστούσαν τα ομόλογα τους στο 100% και θα αποκτούσαν και παραπάνω ομόλογα . Τότε μεταφέρθηκαν από τα Ταμεία στο κράτος, που τα συγχρηματοδοτεί, 14 δις για λογιστικούς λόγους, αλλά η ετήσια επιχορήγηση του κράτους στα Ταμεία ξεπέρασε τα 17 δις. Μόνο τη δεκαετία 2001-2010 οι επιχορηγήσεις του κράτους στα Ταμεία ξεπερνούν τα 210 δις . Τότε το κράτος απαλλάχθηκε από χρέους που σε καθαρή παρούσα αξία φτάνει τα 170 δις ,το 85 % περίπου του σημερινού ΑΕΠ .
Οι σημερινές πρακτικές είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αδιεξόδων στα οποία έχει οδηγήσει η Κυβέρνηση με την πολιτική της που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την προοπτική των ασφαλιστικών ταμείων και των συντάξεων».
«Παράλληλα αποδεικνύεται κάθε ημέρα ,όλο και περισσότερο, πόσο ανερμάτιστες και απατηλές είναι οι εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών, με τις οποίες συνεχίζουν να μοιράζουν υποσχέσεις, όταν έχουν- δυστυχώς - φέρει τη χώρα ένα βήμα πριν την καταστροφή», σημειώνει καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
ΝΔ: Συνεχίζει τα «θαύματά» της η κυβέρνηση

Εντονη ήταν και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τόνισε, δια στόματος του Βασίλη Οικονόμου, πως η πρόταση της κυβέρνησης για το ομόλογο θα επιβαρύνει κατά 25 εκατ. το Δημόσιο.
«Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συνεχίζουν τα "θαύματά" τους, στην πλάτη των Ελλήνων ασφαλισμένων. Αυτή τη φορά είναι η σειρά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο προφανώς μετά από "άνωθεν" εντολή, ετοιμάζεται να ρευστοποιήσει 100 εκατομμύρια ευρώ από τα "ομόλογα" που διαθέτει, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου. Το σπάσιμο του ομολόγου του συγκεκριμένου ταμείου επιβαρύνει 25 ολόκληρα εκατομμύρια το ελληνικό δημόσιο», σημειώνει και συνεχίζει:
«Δυστυχώς είναι η πρώτη φορά που ένα ασφαλιστικό Ταμείο θα αναγκαστεί να "βάλει χέρι" στα ομόλογά του για να πληρώσει τις συντάξεις του μήνα. Καλούμε την Κυβέρνηση και την διοίκηση του ΕΤΕΑ να πάρει θέση και να πει όλη την αλήθεια στους ασφαλισμένους. Οι κόποι ετών των εργαζομένων δεν αποτελούν κτήμα κανενός κόμματος, καμίας διοίκησης ασφαλιστικού ταμείου και ασφαλώς καμίας παρέας ερασιτεχνών που προσπαθούν να πείσουν ότι κυβερνούν. Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την καταστρεπτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και δυστυχώς η επιβεβαίωση ήρθε. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και θα αναζητηθούν. Επιτέλους σοβαρότητα, ευθύνη και πάνω από όλα ειλικρίνεια».

iefimerida