13 Μαΐου 2015

Σαλάτες... όλη η φύση στο πιάτο μας!


Σαλάτα ...απ' όλα έχει ο μπαξές!

Όλοι ξέρουμε πόσο ωφέλιμο είναι να τρώμε σαλάτες.  Φρέσκιες, δροσερές, χορταστικές με ελάχιστες θερμίδες (αναλόγως βέβαια τι άλλα υλικά θα προσθέσουμε εκτός από λαχανικά), οι σαλάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Ο περισσότερος κόσμος συνηθίζει να τρώει τη σαλάτα ως συνοδευτικό αλλά η σαλάτα πρέπει να τρώγεται στην αρχή, ως πρώτο πιάτο για τους εξής λόγους:
1.  Επειδή το στομάχι μας είναι άδειο, απορροφώνται καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών.
2. Συνήθως τείνουμε να τρώμε περισσότερο φαγητό από το πρώτο πιάτο που σερβίρεται στο τραπέζι.  Έτσι έχοντας σαν πρώτο πιάτο τη σαλάτα, δίνουμε προτεραιότητα σε κάτι υγιεινό, χορταίνουμε και δεν "πέφτουμε με τα μούτρα" στο κυρίως πιάτο!
3. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και επομένως έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.  Τρώγοντας στην αρχή του γεύματος σαλάτα, μειώνουμε τον ρυθμό απορρόφησης των σακχάρων από τους υδατάνθρακες που περιέχονται για παράδειγμα στα ζυμαρικά, στο ψωμί ή στις πατάτες.
4. Διευκολύνουμε τη διαδικασία της πέψης γιατί περιέχουν τα κατάλληλα ένζυμα για τη διάσπαση των τροφών.

Μία σαλάτα δεν χρειάζεται να περιέχει μόνο λαχανικά.  Προσθέτοντας κι άλλα υλικά όπως κοτόπουλο, τόνο, αυγά ή τυρί δημιουργούμε ένα πλήρες γεύμα ιδανικό για όσους θέλουν να τσιμπήσουν κάτι και δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεση τους ή για όσους εργάζονται και θέλουν ένα ελαφρύ γεύμα.
Προσθέτοντας στη σαλάτα όσπρια ή ωμό σιτάρι, την κάνουμε ακόμα πιο ωφέλιμη και χορταστική γιατί τα όσπρια και τα δημητριακά περιέχουν μοναδικές θρεπτικές ουσίες.

Για μία υγιεινή σαλάτα αποφεύγετε
1. να χρησιμοποιείτε μαγιονέζα ή άλλου είδους dressing
2. τη χρήση αλλαντικών
3. τη προσθήκη λιπαρών τυριών

Για μία εξωτική σαλάτα μπορείτε να προσθέσετε
1. φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
3. διάφορα μυρωδικά όπως δυόσμο, θυμάρι, βασιλικό, ρίγανη
4. ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού ή λάιμ
4. διάφορα θαλασσινά ή ψάρια όπως γαρίδες, τόνο, σολομό, μύδια
5. ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες