04 Μαΐου 2015

Πως μοιάζει το Βόρειο Σέλας μέσα από τους παγετώνες;

Χωρίς αμφιβολία το Βόρειο Σέλας, ή αλλιώς στα λατινικά Aurora Borealis, είναι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά φυσικά φαινόμενα του πλανήτη.
Με μία ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις, το φυσικό αυτό φαινόμενο ανέκαθεν προκαλούσε τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον του κόσμου.
Γνωστό στους αρχαίους Έλληνες το Βόρειο Σέλας, με τον Αριστοτέλη να φέρεται ως ο πρώτος επιστημονικά παρατηρητής του, είναι ορατό και από το διάστημα, μια και οι δορυφόροι που βρίσκονται στην τροχιά της Γης μπορούν να το δουν και να το φωτογραφίσουν. Μάλιστα είναι αρκετά φωτεινό, ώστε να εμφανίζεται έντονα ακόμα και αν το κοιτάξει κανείς από άλλο πλανήτη!
Ο Mike Stuart και ο Takeshi Tani, είναι δύο λάτρεις της ορειβασίας οι οποίοι ειδικεύονται στην αναρρίχηση παγετώνων. Σε ένα ταξίδι τους στην Alberta του Καναδά και ενώ πραγματοποιούσαν αναρρίχηση στον παγετώνα Athabasca, το Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνισή του γεμίζοντας με χρώμα τον νυχτερινό ουρανό.
Φυσικά δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και έπιασαν την κάμερά τους ώστε να απαθανατίσουν τις εικόνες που οι ίδιοι αντίκριζαν μέσα από τις παγωμένες σπηλιές και τα ανοίγματα του παγετώνα.
Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ονειρεμένο και άκρως εντυπωσιακό!