07 Μαΐου 2015

Κατσαρολάτο γιουβέτσι με κοτόπουλο, σπανάκι και μυρωδικά

Ένα εύκολο, γρήγορο, μυρωδάτο και ελαφρύ γιουβέτσι! Μόνο με ένα σκεύος!

Υλικά
  • 200 γρ. χοντρό κριθαράκι
  • 600 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους 4-5 εκ.
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. σπανάκι (καλύτερα βιολογικό)*, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1/3 μάτσο μυρώνια (ή μαϊντανός), ψιλοκομμένα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 4

Διαδικασία Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά. Ρίχνουμε 800 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Ρίχνουμε το σπανάκι, τον άνηθο και τα μυρώνια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να να χυλώσει το γιουβέτσι. Σερβίρουμε αμέσως. Αν πρόκειται να σερβίρουμε το φαγητό αρκετή ώρα μετά, το αποσύρουμε πριν γίνει εντελώς το κριθαράκι και ρίχνουμε λίγο βραστό νερό - το κριθαράκι όσο μένει πήζει.

Συνοδεύουμε με Πράσινη σαλάτα και ελιές Καλαμών.

Γιατί προτιμάμε βιολογικό σπανάκι
  • Στη συμβατική καλλιέργεια χρησιμοποιείται για την ανάπτυξή του άζωτο, που σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερό για τον οργανισμό. Επίσης, είναι αρκετά επιβαρυμένο με αγροχημικά. Στη βιολογική, κάποιοι καλλιεργητές πολτοποιούν φύκια και φτιάχνουν ένα διάλυμα με το οποίο ραντίζουν για φυτοπροστασία.