14 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Σκέψεις να μην πληρωθεί η ΕΚΤ Ιούλιο και Αύγουστο

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε πως οι αποπληρωμές Ιουλίου και Αυγούστου στην ΕΚΤ θα πρέπει να καθυστερήσουν και να μετατεθούν για αργότερα.
Βαρουφάκης: Σκέψεις να μην πληρωθεί η ΕΚΤ Ιούλιο και Αύγουστο
«Τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ πρέπει να σταλούν στο απώτερο μέλλον», είπε. Μόλις ακούστηκε η πρόταση του κ. Βαρουφάκη, έγινε είδηση στα ξένα Μέσα, με το Open Europe να ανεβάζει στο Τwitter: «Fin Min Varoufakis says #ECB payments in July/Aug should be delayed. Wants deal reached by end of month with creditors». 

«Ο ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκης είπε ότι οι πληρωμές Ιουλίου και Αυγούστου στην ΕΚΤ θα πρέπει να καθυστερήσουν. Θέλει συμφωνία με τους δανειστές έως το τέλος του μήνα».
«Μετά από 5 χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει, αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση, αφού η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία συμφωνία που θα τη βοηθήσει να ανακάμψει», είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Η Ελλάδα θα βουλιάξει αν δεν μεταρρυθμιστεί», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει κατανόηση, αλλά υπάρχουν πολιτικοί περιορισμοί. Εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με περικοπές κάποιων επικουρικών συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, «μόνο για να πάρουμε τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης και σε λίγους μήνες να είμαστε στην ίδια κατάσταση».
«Αυτό», πρόσθεσε, «δεν το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε εσείς, ούτε οι δανειστές». Μάλιστα, αναφερόμενος στον ΦΠΑ είπε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία αλλαγή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και πρόσθεσε πως «δεσμεύθηκα ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές».
Δεν υπογράφω συμφωνία που μαθηματικά δεν βγαίνει
«Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι αριθμητικά συνεπές, αν αποδεικνύεται ότι μαθηματικά δεν βγαίνει», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. Πρόσθεσε μάλιστα πως μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις προέκριναν τι πρέπει να υποσχεθούν για να πάρουν τις επόμενες δόσεις: «Υπόσχονταν πράγματα που ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν».
Δεν αρκεί να μειωθεί το χρέος
Για να μειωθεί το χρέος πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 20% του ΑΕΠ. Αν ανακοινώσει κανείς τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. «Αν πάταγε κανείς ένα κουμπί και μηδενιζόταν το χρέος, το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν θα λυνόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το βασικό ζητούμενο της διαπραγμάτευσης είναι να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας.
Επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων
Για τους δημοσίους υπαλλήλους ο υπουργός είπε ότι «είναι 3.000 οι οποίοι, σύμφωνα με τα δικαστήρια, δεν έπρεπε να απολυθούν. Για τις καθαρίστριες υπήρξαν σύμβουλοι που πήραν εκατ. ευρώ για να προτείνουν καταστροφικές πολιτικές. Οι σύμβουλοι αυτοί ζήτησαν την απόλυση καθαριστριών. Παραδέχομαι ότι δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά αποκατάσταση μιας αδικίας».
Πού συμφωνούν Ελλάδα-δανειστές
O κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τα σημεία στα οποία συμφωνούν Ελλάδα και δανειστές.
  • «Συμφωνούμε με τους εταίρους ότι υπάρχουν ολιγοπωλιακές πρακτικές στην αγορά και ότι η κρίση έχει δημιουργήσει συντριπτικές ανισότητες».
  • «Συμφωνούμε με τους εταίρους στην ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης, συμφωνούμε ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα. Ζητάμε συστημική μεταρρύθμιση, δραστική μείωση πρόωρων συντάξεων, ενοποιήσεις ταμείων».
  • «Επίσης, συμφωνούμε να μη διολισθήσει η Ελλάδα στα ελλείμματα και ότι επί 5 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις υπόσχονταν πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν».
  • «Για μένα προέχει να μη συμφωνήσουμε σε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε».
Ιδιωτικοποιήσεις: Οχι ξεπούλημα, να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία
«Όχι ξεπούλημα, αλλά ιδιωτικοποιήσεις με μερίδιο από το κράτος», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας για τις αποκρατικοποιήσεις και πρόσθεσε πως οι στόχοι τους (των ιδιωτικοποιήσεων) σε σχέση με την πραγματικότητα είναι «αστείοι».
«Τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα από μία αναπτυξιακή τράπεζα. Να μπορεί να γίνει μόχλευση», εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. «Οι μετοχές της αναπτυξιακής τράπεζας να αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντιστάθμισμα της ζημιάς από το PSI».
Να απαλλαχθούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια
Για τις τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απαλλαχθεί από τα «κόκκινα» δάνεια. «Αν δεν διαχειριστούν τα NPLs, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να στηρίξει την οικονομία», σημείωσε, ενώ πρότεινε τη δημιουργίας ενός ειδικού φορέα.
iefimerida