11 Μαΐου 2015

Η ώρα της κρίσης στο Eurogroup: Αγεφύρωτο το χάσμα Αθήνας-δανειστών

Με το «πιστόλι στον κρόταφο» και κάτω από εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία περιμένει εναγωνίως από τη συνεδρίαση του Eurogroup να καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί, δίνοντας ένα πιο αισιόδοξο τόνο στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας.
Η ώρα της κρίσης στο Eurogroup: Αγεφύρωτο το χάσμα Αθήνας-δανειστών
Απώτερος στόχος, είναι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης να ανάψουν απόψε το "πράσινο φως", προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απελευθερώσει πρόσθετη ρευστότητα προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, για  την κυβέρνηση πλησιάζει η ώρα των επιλογών, καθώς καλείται να επιλέξει εάν τελικά θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τόσο εντός όσο και  εκτός συνόρων. Ειδικότερα:
  • αύριο θα πρέπει να καταβάλει τη δόση των 750εκατ. στο ΔΝΤ
  • τη Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παράταση παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω ELA
  • στο τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση καλείται να εξοφλήσει τους μισθούς του Μαΐου (500εκατ. ευρώ)
  • στο τέλος του μήνα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις (1,5δις ευρώ)
Το διπλό μήνυμα Τσίπρα
Με φόντο το ασφυκτικό πια χρονοδιάγραμμα, ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου.
"Θέλουμε την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει, όμως σε κάθε περίπτωση η επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει", ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, με αποδέκτες τόσο τους ευρωπαίους εταίρους όσο και το εσωτερικό του κόμματός του.
Επιπλέον, κυβερνητική πηγή σχολίαζε πως "το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια τέτοια καταγραφή για να σταματήσει ο χρηματοπιστωτικός στραγγαλισμός".
Βαρουφάκης-Χουλιαράκης στο Eurogroup
Σ 'αυτή την κατεύθυνση, το Μέγαρο Μαξίμου διαπραγματεύεται -σε όλα τα επίπεδα- μέχρι και την τελευταία στιγμή, ενώ αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Eurogroup είναι ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο άνθρωπος που μιλάει την ίδια "γλώσσα" με τους θεσμούς,  Γιώργος Χουλιαράκης.
Παραμένουν οι σημαντικές διάφορες
Η πλευρά των δανειστών τέλος, εξακολουθεί να διατηρεί ψηλά των πήχη των απαιτήσεων πιέζοντας όλο και για σκληρότερα μέτρα.
Σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν στις συνομιλίες των τελευταίων ημερών, το εργασιακό και το ασφαλιστικό παραμένουν τα σημεία εντονότερης τριβής, καθώς την ώρα που η ελληνική πλευρά ψάχνει τρόπο για να περάσει ένα πιο ευέλικτο εργασιακό σχέδιο νόμου, οι Βρυξέλλες αναζητούν  ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών συμβάσεων."Αγκάθια" για την επίτευξη συμφωνίας παραμένουν το δημοσιονομικό αλλά και ο ΦΠΑ.