12 Μαΐου 2015

Το Eurogroup είπε «όχι» και στο δημοψήφισμα – Η έμμεση προειδοποίηση Ντάισελμπλουμ

Το Eurogroup είπε «όχι» και στο δημοψήφισμα – Η έμμεση προειδοποίηση Ντάισελμπλουμ
Στο.. θέμα της ημέρας εξελίχθηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους εταίρους, ενώ, για πρώτη φορά, υπήρξαν τόσοι πολλοί αξιωματούχοι που τοποθετήθηκαν δημόσια.

Την αρχή έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε, πριν το Eurogroup, ότι αν θέλει η Αθήνα μπορεί να κάνει δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι ίσως και να είναι σωστή κίνηση.
Λίγη ώρα αργότερα και ο πρόεδρος του Eurogroup τοποθετήθηκε σημειώνοντας ότι «η απόφαση για διεξαγωγή του είναι ζήτημα των πολιτικών, αλλά δεν με ανησυχεί».
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο, ήρθε το ξεκάθαρο μήνυμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
«Υποθετικά, αν γίνει δημοψήφισμα, δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα. Οπότε θα υπάρξει καθυστέρηση» υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ υπαινισσόμενος ότι αυτό θα φέρει και καθυστέρηση χρηματοδότησης.
Διπλωματική απάντηση Βαρουφάκη
Για το ζήτημα ρωτήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με την απάντησή του να είναι διπλωματική.
«Είναι μια πιθανή λύση που παραμένει ανά πάσα στιγμή στα χέρια της κυβέρνησης, αλλά δεν την εξετάζουμε γιατί οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει. Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

iefimerida