12 Μαΐου 2015

ΥΠΟΙΚ: Θετικός ο απολογισμός από το Eurogroup - ΠΡΟΟΔΟΣ για την τελική συμφωνία!

ΥΠΟΙΚ: Θετικός ο απολογισμός από το Eurogroup - ΠΡΟΟΔΟΣ για την τελική συμφωνία!
Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε θετικό απολογισμό των χθεσινών αποφάσεων του Εurogroup.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι το χθεσινό ανακοινωθέν καταγράφει την πρόοδο που έχει επέλθει στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, συγκριτικά με την προηγούμενη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας.

Παρότι η χθεσινή δήλωση προόδου εκτιμάται ότι δεν είναι αυτή που θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ να εγκριθεί αύξηση του ορίου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ρευστότητας, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά και ότι το επόμενο χρρονικό διάστημα οι δύο μεριές θα συγκλίνουν ακόμη περισσότερο, ώστε να επέλθει η τελική συμφωνία.
Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι στο επόμενο Eurogroup, πιθανόν και σε έκτακτη συνεδρίασή του, θα καταγραφεί μεγαλύτερη πρόοδος με στόχο την τελική συμφωνία.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δεν αναμένουν διαφοροποιήσεις στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ σε σχέση με τις προηγούμενες. Το όριο δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μέσω εντόκων δεν θα αυξηθεί με συνέπεια να μην ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα της ελληνικής πλευράς. Δεν αναμένεται ούτε και αρνητική απόφαση της ΕΚΤ για μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως εγγυήσεις για να χρηματοδοτεί τις τράπεζες. Εκτιμάται δε ότι θα αυξηθεί εκ νέου η χρηματοδότηση μέσω του ELA.
Στις διαπραγματεύσεις είναι σαφές ότι δύο είναι τα μεγάλα αγκάθια που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Όπως είναι γνωστό, οι πιστωτές ζητούν περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μη ακύρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Στα εργασιακά βασικό θέμα διαφωνίας είναι οι προτάσεις των θεσμών για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο κατώτατος μισθός.
Μεγάλη σύγκλιση έχει καταγραφεί σε άλλους τομείς, όπως στο θέμα της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, του ΦΠΑ και της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και των ιδιωτικοποιήσεων.
toxwni.gr