21 Αυγούστου 2015

ΚΟΡΔΟΣΕΙΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ 35 χρόνια κοινωνικό έργο

ΚΟΡΔΟΣΕΙΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ
35 χρόνια κοινωνικό έργο

Με τη συμπλήρωση τριανταπέντε χρόνων από την ίδρυσή του το Κορδόσειο Κοινωφελές Ίδρυμα προκειμένου να τιμήσει τους αριστούχους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απονείμει υποτροφίες σε αποφοίτους του Λυκείου Νεοχωρίου που εισήχθησαν στα Ανώτατα Πνευματικά Ιδρύματα της χώρας πραγματοποίησε στο Νεοχώρι μια υπέροχη εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας ξετυλίχτηκαν άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο του ιδρυτή του Ιδρύματος, μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Σπ. Κορδόση.

Στο πρώτο μέρος ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Κορδόσης παρουσίασε κατ΄εύγλωττον τρόπο την όλη προσωπικότητα αυτού του ευπατρίδη εκ Νεοχωρίου , ο οποίος με την εργατικότητα, την τιμιότητα και την ευφυία το διακρίθηκε στον επιχειρηματικό τομέα και ακολούθως επετέλεσε σπουδαίο κοινωνικό έργο με την ίδρυση του ομώνυμου ιδρύματός, το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα το έργο, όπως εκείνος το οραματίστηκε και μάλιστα διευρυμένο σε περισσότερους τομείς.
Από το 1980 στο 2015
Το «Κορδόσειο», τόνισε ο ομιλητής, ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 35 χρόνια με πρόεδρο μέχρι το 2001 τον ιδρυτή του, ενώ στη συνέχεια την προεδρία ανέλαβε ο μικρότερος αδελφός του Γιάννης και από το 2006 ο Ν. Κορδόσης.
Επιτυγχάνει την υλοποίηση των σκοπών του αξιοποιώντας την περιουσία που αρχικά δώρισε και στη συνέχεια κληροδότησε ο δημιουργός του. Κύριος σκοπός του είναι η υγεία και η παιδεία χωρίς βέβαια να παραβλέπει και την αρωγή του σε δράσεις γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον προσανατολισμό και σε αυτό το πνεύμα κινούμενο, χορηγεί τα τελευταία χρόνια για την επίτευξη των σκοπών του κατά μέσο όρο των ποσό των 150.000 ευρώ ετησίως.
Εξήντα συνάνθρωποί μας  εκ των οποίων 10 άποροι, 10 ασθενείς και 40 οικονομικά αδύναμοι φοιτητές καταγόμενοι σε ποσοστό 80% από την εδώ περιοχή χρηματοδοτούνται σε μόνιμη μηνιαία βάση από το Κορδόσειο. Παράλληλα θέλει να επιβραβεύσει τις προσπάθειες των αρίστων και για το λόγο αυτό χορηγεί υποτροφίες ύψους 8.000 ευρώ κάθε χρόνο σε δύο φοιτητές αλλά βραβεύει και του αριστούχους με διάφορα χρηματικά ποσά.

Φέτος, αποφασίσθηκε να συμπαρασταθεί και στο έργο του Δήμου Μεσολογγίου με την παροχή στο κοινωνικό του παντοπωλείο τροφίμων αξίας 3.500 ευρώ και αφετέρου να ενισχύσει οικονομικά το φεστιβάλ Οινιαδών.
Τέλος, μεταξύ των βραβεύσεων περιλαμβάνεται και μία ξεχωριστή που από τριετίας δίδεται στη μνήμη του εκ Πενταλόφου ιατρού Αθανασίου Κορδόση και της συζύγους του Κάκιας Κορδόση-Μαστραχά. Πρόκειται για ένα βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, το οποίο αθλοθέτησε στη μνήμη των γονέων του ο ιατρός καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών . Θεόδωρος Κορδόσης και το Ίδρυμα με μεγάλη χαρά υιοθέτησε. Χορηγείται στο μαθητή που αποφοιτά από Λύκειο της περιοχής μας και εισάγεται με το μεγαλύτερο βαθμό σε Ιατρική Σχολή Ελληνικού Πανεπιστημίου. Προτιμάται δε αυτός που έχει καταγωγή από την Πεντάλοφο, διαφορετικά από οποιοδήποτε μέρος του Δήμου της Ιερής Πόλης.
Η προσφορά με αριθμούς   
Στην 35ετία της λειτουργίας του το ίδρυμα διέθεσε για την επίτευξη των σκοπών του το συνολικό ποσό των 2.300.000 ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα μεταξύ των άλλων διέθεσε:
·        550.000 ευρώ για σπουδές οικονομικά αδύνατων φοιτητών.
·        550.000 ευρώ για θεραπεία ασθενών.
·        350.000 ευρώ για ενίσχυση απόρων.
·        270.000 ευρώ σε γηροκομεία και φιλόπτωχα ταμεία.
·        50.000 ευρώ σε ναούς και μητροπόλεις.
·        120.000 ευρώ σε βραβεύσεις και υποτροφίες μαθητών και φοιτητών.
·        100.000 ευρώ σε ενίσχυση κοινωνικών δραστηριοτήτων.
·        60.000 ευρώ σε ασφάλειες άπορων κοριστιών.
Για να μπορούν να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται άοκνα αρκετοί άνθρωποι. Φυσικά ο σημερινός πρόεδρος με την τεράστια συνεισφορά σε όλο το διευρυμένο Δήμο Μεσολογγίου, αλλά και ο π. Απόστολος Παληογιάννης, ο εκπαιδευτικός Σπύρος Συρογιαννίδης, ο έμπορος Αλέξης Ζούπος, η γραμματέας Δήμητρα Κόκκα, ο γιατρός Παντελής Λεονάρδος και ο ταμίας του Ιδρύματος, Σχολικός Σύμβουλος  Γιώργος Ρόμπολας.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν και φέτος οι άριστοι μαθητές των σχολείων Νεοχωρίου και Πενταλόφου και χορηγήθηκαν δύο υποτροφίες σε αποφοίτους του Λυκείου Νεοχωρίου. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό ημίωρο που επιμελήθηκε ο καθηγητής μουσικής Χρήστος Βλαχογιάννης και παρουσιάστηκε από το «τρίο αρμονία».

Την παραπάνω εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του κτηρίου του Ιδρύματος στο Νεοχώρι, παρακολούθησε πλήθος κόσμου από το Δήμο Οινιαδών και τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος ο πρόεδρος του Δ.Σ Αγ. Κότσαλος ο αντιπρόεδρος Κ. Δαουτίδης, ο αντιδήμαρχος Κ. Ρόμπολας, ο πρώην Δήμαρχος Οινιαδών Α. Αλετράς εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικής κοινότητας και πολλών άλλων φορέων.