10 Ιουνίου 2016

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟ ΔΙΟΝΙ ;







·         ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΠΡ         
 Π   Προτεραιότητα του Υπουργείου μας στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής αποτελεί η  προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα, η ορθολογική Διαχείριση των φυσικών πόρων  και την Υιοθέτηση ενός Nέου Αναπτυξιακού Μοντέλου.    
Στους τομείς της περιβαλλοντικής πολιτικής συμπεριλαμβάνονται:
  • η προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος
  • η Προστασία του Υδάτινου Περιβάλλοντος και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων
Οι Περιβαλλοντολόγοι  έχουν ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση τους  την Επεξεργασία, Σύνταξη και  Αξιολόγηση Μελετών Περιβαλλοντικών  επιπτώσεων ,τη διενέργεια  Ελέγχων  ποιότητας περιβάλλοντος ,τον Σχεδιασμό και την Αξιολόγηση Περιβαλλοντικών  Πολιτικών , τη Διαχείριση  Περιβαλλοντικών Συστημάτων, την Περιβαλλοντική  εκπαίδευση Αγωγή ,Ενημέρωση και Επικοινωνία .

Σύμβαση Ραμσάρ
·         Οι υγρότοποι αποτελούν συνδυασμό φυσικών βιοτόπων. Είναι σύνθετα οικοσυστήματα και παρέχουν οφέλη ως προς την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη δασική ξυλεία, την Αναψυχή και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, στους μικρούς υγροτόπους επιτρέπονται δραστηριότητες για τη Διατήρηση και την Ανάδειξή τους, καθώς και για την αειφορική διαχείριση των πόρων τους, συμπεριλαμβανομένων της επιστημονικής έρευνας, της ευαισθητοποίησης του κοινού και των Ελαφρών Υποδομών, όπου απαιτούνται.
 Αυτά λένε οι κύριοι και τα έγγραφα τους …. από πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο περιβαλλοντολόγο ….άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ας μας  πουν όμως τι έχουν κάνει από αυτά που υπέγραψαν και από αυτά που λέγει η Σύμβαση  RAMSAR  Ανάδειξη-Διατήρηση-Ανάπτυξη ; Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να παίρνουν τους παχυλούς μισθούς τους από το υστέρημα των  φτωχών Ελλήνων και να στέλνουν στο αυτόφωρο τους παραβάτες η τους δήθεν παραβάτες  ενώ οι πραγματικοί παραβάτες είναι οι ίδιοι για αυτά που δεν κάνουν και για αυτά που αδίκως εισπράττουν . Εδώ στον Δήμο μας έχουμε φορέα μόνο για την Λιμνοθάλασσα και για το Δέλτα του Αχελώου κανένα φορέα αλλά εάν πάμε να κάνουμε κάτι παρουσιάζονται σαν τον φάντη μπαστούνι και με εισαγγελέα .Δεν τους ενδιαφέρει εάν ο Αχελώος μπορεί να καταστρέψει περιουσίες δεν τους απασχολεί εάν η όχθη του Αχελώου μέσα σε κατοικημένη περιοχή ( Κατοχή ) είναι εστία μολύνσεως και ούτε ντρέπονται που το Διόνι δεν είναι Εθνικό Πάρκο, θα έφτανε να πάρουν Ευρωπαϊκούς πόρους μόνον βάζοντας σαν πρόσχημα ότι εκεί έγινε La Baτtaglia Dι Lepanto o di Echinadi  . Όπως φαίνετε είμαστε και άτυχοι γιατί ούτε ο Δήμο μας ούτε η Περιφέρεια μας πρέπει να έχουν γραφεία Περιβαλλοντολογικά για να ανοίξουν το θέμα και να σπρώξουν την υπόθεση.
Αυτά  που λέμε ακούγονται σαν παράπονο μα να που είναι πληγωμένες φωνές των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος, που ψάχνουν διέξοδο με τον πλούτο που έχει η περιοχή μας,  να ξεφύγουν από τους μίζερους και την μιζέρια ……Γεώργιος Καλόκληρος
  •  

  • τα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης
  • η διαχείριση χωρικών περιβαλλοντικών δεδομένων
  • η διευκόλυνση της δημόσιας πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία κλπ

Φορέας Διαχείρισης

Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
  • Κασβίκης Ιωάννης , Περιβαλλοντολόγος - Διαχείριση περιβάλλοντος και Φυσικων πόρων "
  •  
  • Με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος κάνουμε ένα ακόμα βήμα για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας στη χώρα μας. Προωθούμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το σχέδιο ΠΔ για την προστασία 380 μικρών υγροτόπων , αναγνωρίζοντας ότι η αξία τους είναι σημαντική, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο για τη βιοποικιλότητα και την προστασία των ακτών μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αφού είναι οι τόποι ξεκούρασης και διατροφής των πουλιών στο μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης από το βορρά στο νότο και αντίστροφα.  Με την οριοθέτηση και την ανάδειξη των μικρών υγροτόπων, δίνουμε ένα ακόμα εργαλείο στις Τοπικές Κοινωνίες για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη των Περιοχών τους".